Vargungen känner till föremål som används under en kvällsandakt.

Valikko

Jag tillverkar ett föremål som används vid flockens kvällsandakt


Målsättning:

Vargungen känner till föremål som används under en kvällsandakt.

Beskrivning:

Vargungarna funderar tillsammans på hurdana föremål som kan användas som hjälpmedel under en kvällsandakt och tillverka själva ett sådant föremål.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Kädentaidot Katsomustaidot Luovuus
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd 1 h
Mål för fostran Maailmankatsomus Ryhmässä toimiminen
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att hjälpa vargungarna med att tillverka föremålen och att se till att dessa sedan verkligen används under vargungemötenas andaktsstunder.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Min tro

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Om flocken har som tradition att sjunga någon speciell sån i samband med sina kvällsandakter kan ni tillverka instrument att komponera sången med. Rytminstrument går att tillverka exempelvis genom att fylla gamla burkar med torkade ärter eller frön.

Sånghäfte. Flocken sammanställer ett eget sånghäfte med sånger som lämpar sig för andaktsstunder. Var och en av vargungarna kan föreslå en sång till häftet. Leta fram sångtexterna på nätet eller i sångböcker och skriv in dem i ett dokument på datorn. Alternativt kan alla vargungar få skriva och dekorera varsin sida i sånghäftet.

Vargungarna pysslar egna ljuslyktor av gamla sylt- eller barnmatsburkarnpentu. Klistra silkespapper på utsidan av burken, eller dekorera den med lämpliga glasfärger.

Vargungarna stöper ljus. Material om behövs är värmebeständiga formar (t.ex. koppar eller syltburkar), grillstickor eller strumpstickor, ljusrester eller ljusmassa (ljusfärg), veke, järntråd eller vekfästen av metall från utbrunna värmeljus och en kastrull med lock. Till ljusstöpningen behövs ljusmassa (köp färdig eller smält ner gamla ljusrester). Smält ner ljusmassan i vattenbad, eftersom den lätt antänds om den blir för het. Använd en gammal kastrull eller konservburk. Snöret som anväds som veke ska vara ca 5 cm längre än formen är djup. Trä den ena änden av snöret genom ett metalliskt fäste (järntråd eller vekfäste från ett värmeljus) och vira den andra änden runt en sticka som får ligga tvärs över formen. Syftet med metallfästet är att förankra veken vid formens botten, medan pinnen upptill håller veken upprätt och ovanför ytan. Häll nersmält ljusmassa i formen. Det lönar sig att skydda arbetsytan med gamla tidingar, så att eventuella stänk inte fläckar ner omgivningen. Ljuset måste svalna och stelna ungefär 12 timmar. Ta bort stickan som ligger tvärs över, och ljuset är frädigt! Häll inte ljusmassa som blivit över i avloppet utan låt den stelna. Då kan ljusmassan användas på nytt eller slängas i soporna.

Lägg till tips

Bifoga