Vargungen förstår vikten av god hygien under utfärder och vet hur hen ska sköta sin egen hygien i utfärdsförhållanden.

Valikko

Jag kan sköta min hygien under en utfärd


Målsättning:

Vargungen förstår vikten av god hygien under utfärder och vet hur hen ska sköta sin egen hygien i utfärdsförhållanden.

Beskrivning:

Vargungen lär sig att sköta sin hygien under en utfärd, t.ex. att tvätta händer och borsta tänder också i utfärdsförhållanden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan I skogen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily
Längd 30 min
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att påminna vargungarna om att tvätta händerna och borsta tänderna under utfärden. Kulledarna kan få som sina ansvarsuppgifter att se till att alla i den egna kullen borstar tänderna.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärd

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Flocken kan göra en bakterieodling av bakterier från händerna. Tillverka odlingsunderlag i petriskålar genom att blanda agar-pulver (från apoteket) och vatten. Dela in petriskålarna i två sektorer t.ex. genom att med tuschpenna rita ett streck på utsidan av skålens botten. Det lönar sig att numrera områdena. För provtagningen behövs en otvättad hand och en noggrant tvättad och sköljd hand. Tryck lätt med ett otvättat finger i den stelnade massan i skålens ena sektor, och med ett tvättat finger i den andra sektorn. Låt odlingarna stå i rumstemperatur eller på elementet ett par dagar (tills de börjar växa). I det skedet är det bra att ställa proverna i kylskåp till nästa vargungemöte. Bakterieodlingar ska stå upp och ner, så att de vattendroppar som bildas inte skadar odlingen. Om locket behöver tejpas fast ska det göras så att luften ändå cirkulerar i burken. Under nästa möte får vargungarna undersöka hurdan bakteriekultur som vuxit fram, och jämföra den otvättade handens sektor med den tvättade handens sektor.

Flocken väljer vilka hygienartiklar det lönar sig att packa med på utfärden. Akela kan ha med sig en necessär med olika tillbehör i, och låta vargungarna välja de viktigaste och nödvändigaste. Behövs fotsaltet och ryms eltandborsten i ryggsäcken?

Lägg till tips

Bifoga