Vargungen uppmuntras till att smaka på nya maträtter.

Valikko

Tillsammans med flocken upplever jag smaker från olika kulturer


Målsättning:

Vargungen uppmuntras till att smaka på nya maträtter.

Beskrivning:

Prata om era egna upplevelser, resor och smakupplevelser. Bekanta er med något annat lands mat och matvanor. Fundera på hur och varför maten och matvanorna är annorlunda än i Finland. Gör till exempel couscous, wok eller falafel under vargungemötet. Smaka även på ovanligare utländska frukter. Minns att ta i beaktande eventuella allergier!

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Kansainvälisyys Ruuanlaitto
Längd A 1 h
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen Vastuu elinympäristöstä Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Akelan tar på förhand reda på information om olika maträtter och matvanor.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Världen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

I södra Bhutan dricker man te med salt och smör. Ingredienser: 1-1,5 l vatten, 1 msk te, 1 tsk salt, 3 msk smör. Flocken kokar upp vatten och låter tebladen koka med I 3-4 minuter. Flocken tillsätter salt och silar sedan teet. Flocken lägger till smör och vispar om ordentligt. Sedan är teet redo att avnjutas. Källa: DDS

Macaroni and cheese är en typisk nordamerikansk rätt. För fyra portioner behövs följande ingredienser: 400 g makaroner, 2 tsk smör, 2 tsk vetemjöl, 0,5 l varm mjölk, 1 tsk peppar, 1 tsk cayennepeppar, 250 g skinkbitar, 200 g riven cheddarost, 200 g riven gräddost, 1 tsk paprikapulver Flocken sätter ugnen på 175 grader och kokar makaronerna enligt paketets anvisningar. Flocken smälter smöret i kastrullen och blandar i mjölet. Flocken blandar sedan försiktigt i den varma mjölken i mjölblandningen medan de rör om i kastrullen. Flocken lägger till peppar och cayennepeppar i såsen. Flocken tar bort kastrullen från spisen och blandar i osten och skinkan. Sedan rör de i makaronerna. Flocken häller ner alltihopa i en smörad ugnsform och dekorerar med paprikapulver. Lådan ska vara i ugnen i 15-20 minuter innan den kan avnjutas. Källa: DDS

Buzz är en mongolisk festrätt. Inför det mongoliska nyåret lagar lokala invånare 2000-3000 buzz som de bjuder på åt släkt och vänner. Ingredienser: 650 g vetemjöl, 1 tsk salt, 4,5 dl vatten, 500 g malet kött, 125 g vitkål, 125 g morot, 2 vitlöksklyftor, 1 lök, 1 tsk salt, 1 tsk peppar Vargungarna blandar ihop mjöl och salt. De lägger försiktigt till vatten tills degen är seg. Sedan låter de degen vila i 30 minuter. Vargungarna tvättar grönsakerna, hackar löken och river morötterna och kålen. De blandar sedan ihop de hackade grönsakerna, köttet, pressad vitlök, salt och peppar. Akelan hjälper till att kavla ut degen tills den är 3mm tjock. Vargungarna skär degen i 5x5cm stora bitar. På varje degbit lägger de en sked med fyllning. Sedan klämmer vargungarna ihop degen vid hörnen. Flocken tillreder degknytena i en oljad ångkokare. Om de inte finns en ångkokare till hands kan flocken använda en stor wokpanna där man t.ex. med hjälp av ätpinnar kan bygga en ställning som man häller vatten under. Vargungar lägger sedan knytena på ställningen. De är färdiga då köttet är genomstekt och degen är genomkokt. Det blir ca 40-50 knyten av detta recept. Källa: DDS

Frijoles negros, svarta bönor med ris, är en vanlig maträtt i Kuba. Ingredienser: 4 lökar, 4 paprikor, 4 vitlöksklyftor, 1 dl olja, 6 dl kokade/konserverade svarta bönor, 1 msk kummin, 1,5 tsk oregano, 1 lagerblad, 3 msk vitvinsvinäger, 2,5 msk tomatpuré, 5 dl vatten, 1 kycklingbuljongtärning, 5 dl basmatiris, 1 tsk peppar. Vargungarna skär upp paprikan, löken och vitlöksklyftorna och steker dem i en kastrull. Sedan lägger de till bönorna, kryddorna, ättikan och tomatpurén och steker alltihopa i ytterligare ca 5 minuter. Vargungarna lägger sedan till vatten, buljongtärningen och riset och låter grytan koka tills riset är färdigt. Källa DDS

Thailändsk wok. Ingredienser: 600 g strimlad grisfilé En halv vitkål Ett litet knippe vårlök 1 chili 250 g gröna bönor Olja 400 g kokosmjölk 5 kaffir limeblad 1 tsk sambal oelek 0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar Ris Flocken skär upp grönsakerna. Flocken bryner köttet. Flocken steker grönsakerna separat från köttet i ca 5 minuter. Flocken lägger till kryddorna och kokosmjölken i grönsakerna och låter grytan koka. Slutligen lägger flocken till köttet i grytan. Källa:DDS

Lägg till tips

Bifoga