Vargungen vet att det går att hitta olika ätliga växter i naturen och känner till de vanligaste.

Valikko

Jag tillreder mat av sådant jag hittar i naturen


Målsättning:

Vargungen vet att det går att hitta olika ätliga växter i naturen och känner till de vanligaste.

Beskrivning:

Vargungen bekantar sig med ätliga växter som hittas i naturen. Flocken plockar ätliga växter i naturen och tillreder enkel mat av dem. Steget kan kombineras med stegen om att lära sig använda ett stormkök eller göra upp eld.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen
Färdighetsområden Luonto Retkeily Ruuanlaitto
Längd 30 min
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Akelas uppgift är att lära vargungarna att bara äta av sådana växter som säkert är ätliga och bekanta.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lägerkocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

På våren stiger saven i björken. Flocken frågar närmaste markägare om de får tappa björksav. Då de fått lov gör de ett snitt i en ca fingerbred gren och spänner ordentligt fast en flaska på ändan av grenen. Grenen ska alltså sitta fast på trädet. Saven börjar långsamt droppa ner i flaskan. Saven är drickbar, så flocken kan ordna en egen savprovning. Källa: DDS

Vargungarna plockar nya nässelskott, hackar upp dem och kokar dem. Vargungarna lägger till nässlorna i plättsmeten och steker sedan plättarna som vanligt. För plättsmet som görs på en halv liter mjölk behövs 3-4 dl kokta nässlor. Källa:DDS

Flocken gör kryddsmör. Finhackad harsyra, löktrav, ramslök, och groblad passar bra att krydda smöret med. Källa:DDS

I maj kan man göra saft på granskott. Vargungarna samlar 0,5 kg granskott. Akelan rör ner skotten i 3 liter kokande vatten. Flocken låter granskotten koka i 15 minuter. Sedan kan saften silas. Flocken kokar saften igen och smaksätter den med 350 g socker och saften ur två citroner. Om man vill kan man späda ut den avsvalnade saften med vatten. Medan flocken smakar på saften kan man diskutera aktiviteten. Vad har vargungarna lärt sig? Hur fungerar samarbetet i flocken? Utrustning: sax, kastrull, 350 g socker, 2 citroner, citronpress, vatten, sil, ett kärl. Källa: DDS

Flocken plockar ängssyra eller harsyra, ungefär en kopp per vargunge. Vargungarna tvättar växterna och finfördelar dem. Akelan frågar om någon av vargungarna vet hur man gör smör. Smör görs av grädde. Flocken häller upp ca 1dl vispgrädde i en glasburk (det kan finnas flera burkar och mera grädde beroende på flockens storlek). Vargungarnas uppgift är att göra smör av grädden genom att skaka på burken. Flocken blandar smöret med ängssyran/harsyran och äter smöret med t.ex. bakad potatis från den öppna elden. Källa:DDS

Flocken lagar en pesto av skogens örter. Man kan göra peston av kirskål, ramslök, löktrav, maskrosblad eller av ängssyra. Flocken plockar örterna, tvättar dem och skär dem i små bitar. Sedan blandar flocken örterna med olja, finfördelade nötter och om möjligt parmesanost. Det är bäst att blanda ihop peston i en mixer. Källa: DDS

Köttbullar med kirskål. Flocken plockar kirskål, tvättar växterna och skär dem i små bitar. Flocken blandar kirskålen i köttbullssmeten och steker köttbullarna. Källa: DDS

Flocken plockar svamp som de vet att är ätlig. Stek svampen med lök på stormkök som tilltugg till maten, eller gör en omelett.

Vargungarna plockar bär under utfärden. Flockens uppgift är att tillreda kräm eller sylt av bären. Recept på bärkräm: 5 dl bär, 8 dl, vatten, 1 ½ dl socker, 4 msk potatismjöl, 1 dl vatten. Mät upp vatten, bär och socker i en kastrull. Koka upp. Lyft av kastrullen från lågan. Blanda potatismjölet med en dl vatten och häll blandningen, under omrörning, i en tunn stråle i kastrullen. Ställ kastrullen tillbaka på lågan och vänta tills krämen bubblar upp. Efter det är krämen klar att avnjutas. (Låt inte krämen koka.)

Vargungarna tillreder potatismos med t.ex. nässel- eller björkblad i som tilltugg till utfärdens huvudmåltid.

Lägg till tips

Bifoga