Valikko

Utförandet av scoutprogrammet på distans

Finlands Scouter har gett direktiv om att scoutverksamhet som innebär närkontakt är på paus på grund av coronaviruset. Detta betyder att veckomöten samt evenemang där scouter samlas i samma utrymmen är inställda tills 31.5. Orsaken är att förhindra spridandet av viruset.

Vi som scouter kan ändå hitta lösningar och scouta på distans! I detta materialpaket har vi samlat aktiviteter till närkontaktlösa scoutveckor, vilka man bra kan förverkliga var och när som helst. Materialpaketet innehåller också tips och länkar för gruppledarna.

Genom att använda er av materialen samt tipsen så kan vi vara med och trygga att alla barn i Finland har meningsfullt program även då hobbyverksamhet och skolorna är stängda. Mycket av materialet lämpar sig även till barn och unga som inte ännu är scouter. (Som inte ännu scout kan du ha användning av denna ordlista med scouttermer .)

Scoutförsäkringen och scouting på distans

Scoutförsäkringen gäller också i scouting på distans. Då en ledare för gruppen har gett gruppens medlemmar en uppgift så har de en vecka på sig att utföra uppgiften. Om det medan de utför uppgiften sker ett olycksfall som de skulle behöva scoutförsäkringen för, så ska gruppledaren ifall det efterfrågas kunna påvisa att olycksfallet skett i scoutverksamhet, till exempel genom att uppvisa meddelandet i vilket hen instruerade gruppen att göra ifrågavarande uppgift.

 

Se också sidan Minneslista för gruppledare om verksamheten hösten 2020

 

Program och tips per åldersgrupp

Här har vi samlat program och tips för att förverkliga program för fem veckor och till alla åldersgrupper:

 • Vecka 12 Gemensamma spelregler för undantagstiden
 • Vecka 13 #Connect2Earth – klimat
 • Vecka 14 April april! – media
 • Vecka 15 Följ med våren- natur
 • Vecka 16 Förberedelser inför scoutveckan – scouttraditioner

Vargungar (7-9 år)

Äventyrsscouter (10-12 år)

Spejarscouter (12-15 år)

Explorerscouter (15-17 år)

Roverscouter (18-22 år)

Familjescouter

 

Fr.o.m. vecka 17 finns inte veckotips för distansscoutingen på svenska. Istället tipsar vi om:

 • #scoutahemma-märket , dvs ett materialpaket med drygt 30 tips på aktiviteter, och ett tillhörande märke som kåren kan dela ut åt alla som utförst scouting på distans (märket kan ges också för annan distansscouting än materialets aktiviteter).
 • Pandamärket , dvs ett materialpaket (närmast tänkt för vargungar och äventyrsscouter, men kan utnyttjas också av äldre åldersgrupper) med aktiviteter som ökar medvetenheten om naturens betydelse och vad man själv kan göra för naturen. Märket är inte utformat med tanke på scouting på distans, men många av aktiviteterna är sådana att de kan göras av scouten själv, tillsammans med familjen eller under ett distansmöte.
 • #vårthav-märket , dvs ett materialpaket med aktiviteter som ökar medvetenheten om Östersjön och vad man själv kan göra för naturen. Märket är inte utformat med tanke på scouting på distans, men många av aktiviteterna är sådana att de kan göras av scouten själv, tillsammans med familjen eller under ett distansmöte.
 • #kotikolona-märket (på finska), ett märke i stil med #scoutahemma-märket, med aktivitetstips.
 • Scoutaktiviteter för alla ; en lång lista med tips på olika scoutiga aktiviteter som kan utföras av vem som helst
 • Ålands scoutdistrikts distanstips
 • Aktiviteter för varje vecka enligt ett visst tema, som ovanstående fem veckors program, på finska
 • YLE:s Rädda pollineraren-kampanj (instruktioner till insekthotell och annat längst ner)
 • Scouts Against Humanity; Gör ett eget Scouts against humanity-spel (Cards against humanity med scouttema) och spela online med dina kompisar.
 • Sök andra kårers distansverksamhet på social media med hashtaggen #distansscouting
 • ..och ifall ni inte redan använt er av veckoaktiviteterna v.12-16 ovan så kan ni såklart använda många av dem nu istället.
 • På FiSSc-ledare på Facebook finns ett Solskenshistorier-inlägg för distansscouting. Dela era bra idéer på distansscouting och sök bland tipsen andra delat.
 • Bra tips på finska om hur man kan scouta på distans kan också delas och sökas på: https://padlet.com/sonja_uschanov1/etapartio
 • På www.scout.fi hittas nu många fina tips på hur du leder och deltar i onlinemöten.

Fler tips kommer säkerligen ännu under veckornas gång. Håll ögonen uppe, och använd #distansscouting, #fissc och #partioscout då du på social media delar din kårs bästa tips, eller söker tips på vad andra kårer har gjort.

 

Tips för akelor, kaptener och lotsar

Kommunikationskanaler

Det är bra att nu komma på olika sätt att kommunicera inom gruppen, det kan vara något helt nytt som ni inte har prövat på ännu! Det undantagstillstånd vi lever i nu utgör en möjlighet till att handleda barn och unga i att bli ansvarsfulla media-användare. I framtiden kommer även digitala färdigheter att spela en mycket stor roll, så det är en naturlig del av scoutfostran att lära ut hur olika applikationer och program fungerar samt lära sig om att hålla kontakt på distans.

Det är bra om gruppledaren för de yngre åldersgrupperna för en diskussion med barnens föräldrar, och frågar dem vad som skulle vara ett lämpligt forum för att hålla kontakten med barnen. Det är en stor skillnad på en explorerscout som känner till sociala medier bättre än sin lots och en vargunge, som kanske inte har en egen telefon. Olika applikationer har olika åldersgränser och det är viktigt att fundera på dessa innan de tas i bruk. Såklart nås även barnens föräldrar åtminstone per e-post och ett handskrivet brev skulle vara en trevlig överraskning till alla scouter!

Exempel på kommunikationskanaler: WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat, Kik, Google Hangouts, Teams och Skype.