Paussit

Paussit

Omat tunteet: Kehokartta

Tavoite

Tarpoja pohtii omaa seksuaalisuuttaan ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita.

Kuvaus

Johtaja kiinnittää lattialle tai hahmottelee muulla tavalla lattialle valtavan ihmishahmon ja kertoo, missä ovat pää ja jalat. Vartionjohtaja pyytää tarpojia menemään siihen kohtaan kehoa, joka on kunkin mielestä seksuaalisuuteen liittyvä. Hän kyselee, missä kaikki ovat ja korostaa, että kaikki kehonosat voivat liittyä seksuaalisuuteen. Keskustelun jälkeen johtaja pyytää tarpojia menemään kehonosaan, joka on heidän mielestään epäeroottisin tai vähiten seksuaalisuuteen liittyvä. Tarpojat perustelevat valintansa, ja niistä keskustellaan yhdessä. Tämän jälkeen johtaja menee siihen kehonosaan, johon on itsessään tyytymätön ja pyytää tarpojia tekemään samoin. Kaikki keskustelevat yhdessä, millä tavoin pyrkii tai on pyrkinyt korjaamaan omia tyytymättömyyden kohteitaan. Tuleeko kenellekään mieleen mitään (hassuja) keinoja, joilla pyrki korjaamaan tyytymättömyyden kohteitansa? Lopuksi johtaja pyytää tarpojia siirtymään sellaisiin kehonosiin, joihin toisella ei ole ilman lupaa oikeutta koskea. Myös näiden valintojen perusteluista on hyvä keskustella. Tärkeää on huomata, että jokainen määrittelee omat rajansa. Aivan lopuksi johtaja menee siihen kehonosaan, johon on itsessään erityisen tyytyväinen ja pyytää tarpojia tekemään samoin omalta kohdaltaan. Vastauksia ei tarvitse perustella.

Lähde: Kosketus – Kuinka opettaa seksuaaliterveydestä ja ihmissuhteista koulussa

Valinnainen Aktiviteetti

Arvioitu kesto

30 min - 1 tunti

Taitoalueet

Turvallisuus

Paikka

kololla
Kolo

Ryhmäkoko

Ryhmässä

Kasvatustavoitteet

Terveys ja turvallisuus, itsetuntemus, Suhde itseen

Johtajan tehtävä

Jos tarpojat ovat arkoja, voi johtaja itse vastata käsiteltävään kysymykseen ensin ja pyytää sitten tarpojia tekemään samoin. Tärkeää on avoin, luottamuksellinen ilmapiiri, jottei kukaan joudu kiusalliseen tilanteeseen. Vartiosta riippuen johtaja voi muuttaa käskyjä, jolloin harjoituksen ei tarvitse olla niin henkilökohtainen. Henkilökohtaisen koskemattomuuden rajana voi pitää vähintään sitä aluetta, jonka uimapuku peittäisi. Jokaisen ihmisen rajat ovat henkilökohtaisia ja riippuvat tilanteesta. Jokaisella on kuitenkin oikeus määrittää omat rajansa ja sanoa, kun kosketus tuntuu epämiellyttävältä ja ei-toivotulta. Valmiita kuvia ihmisestä löytyy esimerkiksi Papunetin kuvapankista.

TOTEUTUSVINKIT

KIRJOITA TOTEUTUSVINKKI

Lisää liitetiedostoLisää linkki
En ole robotti, vaan partiolainen joka tuntee vastuunsa ja velvollisuutensa ja ymmärtää lähettämänsä vinkin käyvän ensin tarkistuksessa ennen julkaisua.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry