Yhteiskunta-tarppo

Yhteiskunta-tarppo

Majakkavaihtoehto: Vaikuttaminen

Tavoite

Tarpoja oppii huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään. Tarpoja kokeilee erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja arvioi niiden toimivuutta.

Kuvaus

Vartio miettii jonkin kehittämiskohteen omasta elinympäristöstään ja toimii asian korjaamiseksi tai parantamiseksi. Vartio ottaa selvää miten kotikunnassa voi tehdä aloitteen jonkin asian parantamiseksi.

Valinnainen Aktiviteetti

Arvioitu kesto

pitkäkestoinen

Taitoalueet

Arjen taidot, Vaikuttaminen

Paikka

kololla
Kolo
kämpällä
Kämpällä
vierailu kohteessa
Vierailu kohteessa

Ryhmäkoko

Ryhmässä

Kasvatustavoitteet

Ryhmässä toimiminen, Osaaminen ja ongelmanratkaisu, Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Johtajan tehtävä

Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on ohjata tarpojia huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään ja valitsemaan mielenilmaukselle tai aloitteelle sopivan aiheen. Luotsi huolehtii, että kaikkien mielipidettä kuunnellaan ja aihe on sellainen, ettei siitä koidu kenellekään hankaluuksia. Luotsi vastaa tarpojien turvallisuudesta mielenosoituksessa. Luotsi varmistaa, että vartio saa aloitteensa toimitettua perille. Luotsi osallistuu majakan toteuttamiseen niin, että hän pystyy antamaan toteutumisesta palautetta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja osallistuu aiheen valintaan ja mielenilmauksen suunnitteluun. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja neuvoo tarpojia käytöstavoissa ja auttaa tarvittaessa hankkimaan materiaalit banderollien tekemiseen. Vartionjohtaja ottaa selvää, miten omassa kunnassa aloitteita tehdään. Valmistelu: Vartio suunnittelee mielenilmauksen valitsemansa asian puolesta tai sitä vastaan. Vartio voi myös osallistua johonkin yleiseen mielenilmaukseen julkisesti. Vartio voi toimia myös mielenilmauksessa jossakin talkootehtävässä. Vartio valmistelee kotikuntansa päättäjille aloitteen vartion yhdessä valitsemasta aiheesta. Toteutus: Vartio tekee suunnittelemansa toimenpiteet mielenilmauksessa. Näitä voivat olla esimerkiksi mielenosoituslakanoiden ja banderollien tekeminen, huutojen harjoittelu ja käyttäytymistavoista sopiminen. Vartio kirjoittaa ja toimittaa aloitteen kunnan käsiteltäväksi. Vartio voi tehdä tutustumisretken kunnantalolle ja päästä seuraamaan aloitteen käsittelyä kokouksessa. Arviointi: Vartio arvio mielenilmauksen vaikuttavuutta. Vartio seuraa aloitteensa käsittelyä kunnassa ja arvioi saamaansa päätöstä asiasta. Vartionjohtaja tuo aloitteesta saatavan palautteen vartion nähtäväksi. Luotsi auttaa vartiota arvioimaan mielenilmauksen vaikuttavuutta. Luotsi arvioi yhdessä vartion kanssa tehtyä tarppoa ja antaa palautetta vartiolle sen toiminnasta.

TOTEUTUSVINKIT

KIRJOITA TOTEUTUSVINKKI

Lisää liitetiedostoLisää linkki
En ole robotti, vaan partiolainen joka tuntee vastuunsa ja velvollisuutensa ja ymmärtää lähettämänsä vinkin käyvän ensin tarkistuksessa ennen julkaisua.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry