Hiilijalanjäljen jäljillä

Näillä aktiviteeteillä pääsette ryhmänä sukeltamaan hiilijalanjäljen saloihin ja opettelemaan, miten voitte pienentää oman lippukunnan hiilijalanjälkeä.  

Hiilijalanjälki tarkoittaa toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tekemisestä syntyy. Partiotoiminnan hiilijalanjälkeä voi mitata partion hiilijalanjälkilaskureilla sekä pienentää tekemällä kestäviä valintoja. 

Aktiviteetit eivät anna valmiita vastauksia vaan kannustavat ryhmää tutkimaan, käymään keskustelua ja ottamaan löytämänsä ratkaisut käyttöön lippukunnan vastuullisuuden kehittämiseksi. Aktiviteeteistä voi valita omalle ryhmälle sopivat ja niitä voi myös yhdistellä isommaksi kokonaisuudeksi. 

Aktiviteetit on suunniteltu erityisesti tarpojille, samoajille ja vaeltajille, mutta niitä voi soveltaa myös nuoremmille ikäryhmille sopiviksi. 

Hiiliviesti 

Ikäsuositus: Kaikenikäiset 
Kuvaus: Kuinka voitte pienentää partioleirin hiilijalanjälkeä? Hiiliviestissä pääsette kokeilemaan erilaisten tekojen vaikutusta leirin hiilijalanjälkeen. Leirin hiilijalanjälkeä kuvaa 20 kg painoinen vesi- tai soraämpäri, jonka paino pienenee oikeita valintoja tekemällä. Valitse toimia, katso vaikutukset ja kevennä jalanjälkeä kohti kestävämpää partiotoimintaa.  

Lataa hiiliviesti –pelikortit ja ohjeet viestin järjestämiseksi. 

Pst! Partioleirin hiilijalanjälki on oikeastikin osallistujaa kohden usein noin 20 kg hiiliekvivalenttia. Voit lukea partion hiilijalanjäljestä tarkemmin täältä. 

 

Hiilijalanjäljen laskennan -rastirata 

Ikäsuositus: Tarpojat, samoajat, vaeltajat 
Kuvaus: Toteuttakaa leirin hiilijalanjäljkilaskelma rastiratana. Rastiradalle on jätetty kysymyksiä liittyen retken tai leirin toteuttamistapoihin. Vartiot kiertävät radan ja vastaavat esitettyihin kysymyksiin. Kysymykset: 

  • Miten tapahtumaan saavuttiin? Montako bussia tai yksityisautoa tapahtumaan saapui? Tuliko joku julkisilla tai lihasvoimin?
  • Mitä leirillä on syöty? Montako kasvis-, naudanliha-, possunliha-, kana- tai kala-annosta on syöty yhteensä?
  • Paljonko aamupaloja, välipaloja ja iltapaloja on syöty?
  • Millaisia hankintoja leirille tehtiin ja kuinka paljon?
  • Kierrätetäänkö tapahtumassa? Mitä on kierrätetty?
  • Käytetäänkö tapahtumassa sähköä? Missä sähköä käytetään? Tiedättekö, millaista käytetty sähkö on (vihreää vai pörssisähköä)? 

 

Ryhmät keräävät vastauksensa paperille rastiradan ajan.  

Radan jälkeen ryhmä tekee ryhmänjohtajan ohjeistuksella hiilijalanjälkilaskelman käyttäen partion hiilijalanjälkilaskuria Tallaa. Ryhmänjohtajan kannattaa tutustua laskelmaan ennen aktiviteetin tekemistä ja tehdä omat arvioit vastaavista kysymyksistä ennakkoon, jotta laskelman tekeminen on mahdollisimman sujuvaa. Vetäjä huutelee laskurin esittämiä kysymyksiä ja ryhmä kertoo oman vastauksensa esitettyihin kysymyksiin,  

Lopuksi tarkastelette syntynyttä kuvaajaa yhdessä. Näyttääkö se siltä, että se voisi pitää paikkaansa? Miten voisitte pienentää leirin hiilijalanjälkeä tulevaisuudessa?

 

Hiilijalanjälki-narunveto

Ikäsuositus: Kaikenikäiset

Kuvaus: Klassisessa huvipuistopelissä jokainen vartiolainen saa valita yhden
kuudestatoista narusta, ja vetää siitä paljastaen jonkin esineen edessä olevista
ämpäreistä. Ämpärissä olevat esineet on pisteytetty niiden hiilijalanjäljen
mukaisesti, jolloin eniten pisteitä saa tuotteesta, jonka hiilijalanjälki on pienin.

Lataa narunvedon materiaalit ja ohjeet.

 

Suunnitellaan yhdessä vastuullinen leiri 

Ikäsuositus: Seikkailijat ja tarpojat 
Kuvaus: Ryhmän jäsenet tekevät kolon seinälle julisteen, jossa he kertovat oman näkemyksensä siitä, miten lippukunnan toiminta tai leiri voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti. Ryhmä pohtii, millaisia valintoja retkeen liittyy esim. matkustustavan, eväiden ja roskaamisen osalta, ja millaisia valintoja pitäisi tehdä, että retki toteutettaisiin mahdollisimman vastuullisesti. Ryhmänjohtaja hyödyntää ryhmäläisten ideoita mahdollisuuksien mukaan toiminnan suunnittelussa. 

Myöhemmin retkellä tai leirillä voi sopivassa kohdassa muistuttaa, mitkä kaikki valinnat olivat ryhmän julisteessaan listaamia. Esim. paikalle saavuttiin bussilla, retkellä on tarjolla kasvisruokaa, kukaan ei roskaa tai että turhia papereita ei ole tulostettu tms. Voitte keskustella onnistumisista ja myös asioista, mitkä seuraavalla retkellä haluttaisiin tehdä paremmin. 

Voitte hyödyntää julisteen teossa partion kestävän tapahtuman –ohjetta. 

 

Ympäristötekojen talkoot 

Ikäsuositus: Kaikenikäiset 

Keksikää ryhmän kanssa 5–10 tärkeää ympäristötekoa. Tehkää näistä kolon seinälle taulukko tai juliste. Joka kerta kun ryhmäläinen on tehnyt jonkun näistä teoista, hän voi merkitä sen piirtämällä julisteeseen hymynaaman tai liimaamalla tarran. Teot voivat olla esimerkiksi kierrättäminen, kasvisruuan syöminen, julkisella liikkuminen tai uuden tavaran ostamatta jättäminen. 

Vanhempien ryhmien kanssa voitte selvittää lopuksi, mikä oli tehtyjen tekojen ilmastojalanjälki. Jos yksilö tekee näitä tekoja vuoden ajan, kuinka paljon hiilijalanjälki tulee pienenemään? Tehkää Sitran elämäntapatestillä kaksi laskelmaa. Ensimmäisessä laskelmassa yksilö ei tee mitään vastuullisia tekoja ja toisessa tehdään ryhmän listaamat teot. Kuinka paljon jalanjälki pieneni? Keskustelkaa tuloksesta yhdessä. 

 

Ilmastoteemainen kuvakollaasi 

Ikäsuositus: Tarpojat ja samoajat 
Kuvaus: Ryhmä tekee kuvakollaasin päästöjen syntymistavoista ja keinoista, joilla päästöjä voidaan vähentää.   

Voitte työstää kollaasia eteenpäin. Ympäröikää kollaasista:   

  • Vihreällä teot, joita voitte tehdä itsenäisesti  
  • Sinisellä teot, joita voisitte tehdä ryhmänä
  • Punaisella teot, joihin ette koe voivanne vaikuttaa. Voitte keskustella tämän jälkeen, ketkä näistä asioista päättävät ja kuinka voisitte ryhmänä viedä viestiä heille. Olisiko joku näistä kohdista mahdollista ympyröidä kuitenkin sinisellä?

 

Ryhmän hiilijalanjälkihaaste 

Ikäsuositus: Samoajat ja vaeltajat 
Kuvaus: Tehkää Sitran elämäntapatesti, jolla voi laskea oman elämän hiilijalanjäljen. 

Testin tekemisen jälkeen ryhmäläiset pohtivat omia tuloksiaan. Ryhmä keskustelee, mitkä asioista toteutuvat jo nyt omassa elämässämme, mitkä olisivat helppoja toteuttaa ja mitkä tuntuvat vaikealta ja miksi ne tuntuvat vaikeilta. Voitte myös tehdä lupauksen teoista, joita aioitte toteuttaa oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.   

Sitran opetusmateriaalit testin käyttöön. 

 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry