Kasvisruoka tutuksi

Näillä partio-ohjelman aktiviteeteilla pääsette tutustumaan ruuan vastuullisuuteen eri-ikäryhmille sopivilla tavoilla. Aktiviteetit kannustavat pohtimaan ruokatottumuksia ja sitä, kuinka niitä voisi muuttaa kestävämpään suuntaan omassa arjessa. 

Aktiviteetit sopivat hyvin eri-ikäkausien kestävää kehitystä käsitteleviin osa-alueisiin ja löytyvät myös partio-ohjelmasta toimintavinkkeinä. Alla listatut tehtävät ovat loistavia myös Kestävästi partiossa -tunnuksen kylkeen!

🍅Sudenpennut  

1. Piirretään ja pelataan 
Kasvisten tunteminen auttaa niiden mielekkääksi kokemisessa, tunnistakaa vihanneksia, juureksia ja hedelmiä värityskuvien ja muistipelin avulla. Voitte myös tehdä oman muistipelin! Täältä löydät väritystehtävän ja muistipelin.

2. Kasvot kasviksille 
Tehkää lautasille kasviksista ja hedelmiä hahmoja: eläimiä, kasvoja, mielikuvituskavereita… Esitelkää hahmot toisillenne ja voitte jopa keksiä niille tarinoita. Lopuksi syökää hahmonne! 

3. Matka maalta kaupunkiin 
Tutustukaa kasviksen matkaan pellolta pöytään ja siitä eteenpäin. Tehkää ryhmissä näytelmiä tai sarjakuvia aiheesta. Millainen on viljan matka sämpyläksi tai tomaatin matka pitsan täytteeksi? 

4. Muuntuvat maut 
Tutustukaa erilaisiin kasviksiin aisteja käyttäen. Miltä ne tuntuvat, tuoksuvat ja maistuvat. Voitte testata myös, miten maut muuttuvat, kun kasvis valmistetaan. Maistelkaa esimerkiksi porkkanaa raakana, keitettynä, paistettuna, soseena ja/tai mehuna. Keskustelkaa, mikä on teistä mieluisin koostumus ja maku.

5. Hyötypuutarha 
Voisiko kolonne ikkunalaudalla tai pihalla kasvattaa kasveja? Rakentakaa halutun kokoinen viljelylaatikko ja päättäkää, mitä haluaisitte siinä kasvattaa! Voitte kasvattaa esimerkiksi yrttejä tai herneenversoja. 

6. Hävitetään hävikki 
Valmistakaa yhdessä jonkin sellainen ruokalaji, jossa pystytään hyödyntämään edellisen aterian tähteitä tai muuta sellaista ruokaa, joka olisi vaarassa tulla heitetyksi pois. Esimerkiksi puuronloput voi käyttää pannukakkuun tai sämpylöihin, melkein mikä vain paistettavaksi käyvä ruoka-aine sopii pyttipannuun ja kuivasta leivästä saa köyhiä ritareita tai lämpimiä voileipiä.  

Voitte myös tutustua partiolaisten keräämiin kansainvälisiin hävikkiruokiin Leftover Cookbook -keittokirjasta.

🌮Seikkailijat 

1. Merkkibingo 
Tehkää bingolaput tutuimmista vastuullisuusmerkeistä ja vastuullisuuslupauksista ja lähtekää vierailulle ruokakauppaan. Kuka löytää ensimmäisenä täyden rivin? Vaihtoehtoisesti voitte tutkia tuotteita lippukunnan kuiva-ainekaapista ja/tai näyttää kuvia, joiden ruokatuotteissa on kyseiset merkit ja lupaukset. 

Ottakaa bingolappuun esimerkiksi nämä merkit ja vastuullisuuslupaukset: avainlippumerkki, luomu, Reilu kauppa, Sydänmerkki, FSC-vastuullisen metsänhoidon merkki, kasvipohjainen, kierrätetty materiaali, kotimainen ja vegaani. Voitte tehdä sopivan määrän bingolappuja käyttöönne helposti täällä: https://myfreebingocards.com/bingo-card-generator  

Keskustelkaa lopuksi mitä nämä merkit ja vastuullisuuslupaukset tarkoittavat. Millaisia merkkejä itse haluaisitte nähdä pakkauksissa? Keksikää ja piirtäkää uusia pakkausmerkkejä. 

2. Pelataan juuressalaattia! 

Pelatkaa hedelmäsalaatti -leikkiä erilaisilla suomalaisilla kasviksilla ja vihanneksilla. Esim. Porkkanat, perunat, kaalit ja härkäpavut. Hedelmäsalaatin peliohjeen löydät scoutwikistä.

3. Satokautta pöytään 

Järjestäkää iltama, jossa valmistatte ruokaa satokauden kasviksista. Nyt sesongissa olevat satokauden tuotteet voi tarkistaa Satokausikalenterista.

Keskustelkaa yhdessä, mitä tarkoittaa satokausi? Millaisia vihanneksia, juureksi a ja kasviksi kuuluu kunkin kuun satokauteen? Taiteilkaa vuosikello, johon sijoitatte kasviksia ja hedelmiä.

4. Hyötypuutarha 
Voisiko kolonne ikkunalaudalla tai pihalla kasvattaa kasveja? Rakentakaa halutun kokoinen viljelylaatikko ja päättäkää, mitä haluaisitte siinä kasvattaa! Voitte kasvattaa esimerkiksi yrttejä tai herneenversoja. 

5. Kasvot kasviksille 
Tehkää lautasille kasviksista ja hedelmiä hahmoja: eläimiä, kasvoja, mielikuvituskavereita… Esitelkää hahmot toisillenne ja voitte jopa keksiä niille tarinoita. Lopuksi syökää hahmonne! 

6. Matka maalta kaupunkiin 
Tutustukaa kasviksen matkaan pellolta pöytään ja siitä eteenpäin. Tehkää ryhmissä näytelmiä tai sarjakuvia aiheesta. Millainen on viljan matka sämpyläksi tai tomaatin matka pitsan täytteeksi? 

7. Muuntuvat maut 
Tutustukaa erilaisiin kasviksiin aisteja käyttäen. Miltä ne tuntuvat, tuoksuvat ja maistuvat. Voitte testata myös, miten maut muuttuvat, kun kasvis valmistetaan. Maistelkaa esimerkiksi porkkanaa raakana, keitettynä, paistettuna, soseena ja/tai mehuna. Keskustelkaa, mikä on teistä mieluisin koostumus ja maku.  

🍨Tarpojat 

1. Lempiruokaa etsimässä 

Keskustelkaa minkä maiden ruokakulttuurista pidätte. Tykkäättekö esimerkiksi kiinalaisesta, nepalilaisesta, intialaisesta tai meksikolaisesta? Valitkaa kiinnostava ruokakulttuuri ja opetelkaa tekemään kasvisruokaa kyseistä ruokakulttuuria mukaillen. Googlaamalla esimerkiksi meksikolainen kasvisruoka löytyy paljon kiinnostavaa testattavaa. Voitte myös tutustua, vaikka useampaankin ruokakulttuuriin. 

2. Satokautta pöytään 

Järjestäkää iltama, jossa valmistatte ruokaa satokauden kasviksista. Nyt sesongissa olevat satokauden tuotteet voi tarkistaa Satokausikalenterista.

Keskustelkaa yhdessä, mitä tarkoittaa satokausi? Millaisia vihanneksia, juureksi a ja kasviksi kuuluu kunkin kuun satokauteen? Taiteilkaa vuosikello, johon sijoitatte kasviksia ja hedelmiä. 

🍉Samoajat 

1. Omat kulutustottumukset 

Keskustelkaa, millaisia asioita olette ostaneet kaupasta lähiaikoina.  Pohtikaa ovatko kaikki hankintanne tarpeellisia? Millaisilla keinoilla olette tai voisitte vähentää omaa turhaa kuluttuamista? Millaiset hankinnat ovat mielestänne turhia?  

Tutustukaa Suomen Luonnon valitsemiin vuoden turhakkeisiin.

Keksittekö uusia turhakkeita?

2. Pohditaan ympäristövaikutuksia  
Katsokaa Tiia Suomalaisen ja Luonnonvarakeskuksen Juha-Matti Katajajuuren Instagram-live. Löytyy Ilmastorepun Ilmastovinkit-sivulta.

Jutelkaa yhdessä keskustelun herättämistä ajatuksista. Voitte pohtia esimerkiksi, miten omista ruokailutottumuksista saisi ympäristöystävällisempiä, millaiset asiat ruoan päästöihin vaikuttavat, onko jotain, mitä päättäjät voisivat tehdä rakentaakseen kestävämpää ruokajärjestelmää. 

3. Arjen hiilijalanjälki 
Laskekaa oman arkenne hiilijalanjälki Sitran elämäntapatestillä.

Voitte pohtia ennen testiä, mistä aihealueista luulette isoimpien hiilidioksidipäästöjen muodostuvan ja verrata niitä testin tuloksiin. Keskustelkaa myös testin antamista vinkeistä. Onko jotkut niistä helpompia kuin toiset? Yllättikö jotkut vinkeistä? 

4. Satokausi 2.0 
Pitäkää valitsemanne kuun aikana iltama, jossa nautitte satokauden antimista. Voitte esimerkiksi leipoa netistä tai keittokirjoista löytämällänne reseptillä jonkin vegaanisen herkun tai jopa kokonaisen aterian! Saatte apua ja vinkkejä satokauden kasviksista sekä resepteistä Satokausi.fi -sivustolta. 

5. Kasvisruokakurssi! 
Järjestäkää oma kasvisruokakurssi. Parempi lippukunta -blogin julkaisusta löydätte materiaaleja ja muita ohjeita kurssin järjestämiseen.  

🍄‍🟫Vaeltajat ja aikuiset 

1. Omat kulutustottumukset 
Keskustelkaa, millaisia asioita olette ostaneet kaupasta lähiaikoina.  Pohtikaa ovatko kaikki hankintanne tarpeellisia? Millaisilla keinoilla olette tai voisitte vähentää omaa turhaa kuluttuamista? Millaiset hankinnat ovat mielestänne turhia?  

Tutustukaa Suomen Luonnon valitsemiin vuoden turhakkeisiin.

Keksittekö uusia turhakkeita? 

2. Haaste ruokakaupassa 
Menkää kauppaan ja yrittäkää ostaa tarvikkeet alkuruokaan/pääruokaan/jälkiruokaan/välipalaan ostamatta ollenkaan muovia. Voitte myös pohtia, ovatko uusiutuviin materiaaleihin pakatut elintarvikkeet parempi valinta kuin muoviin pakatut? Entä miten uusiutuvan kartonkisen tai paperisen pakkauksen kierrättäminen eroaa muovisen pakkauksen kierrättämiseen? 

3. Pohditaan ympäristövaikutuksia  
Katsokaa Tiia Suomalaisen ja Luonnonvarakeskuksen Juha-Matti Katajajuuren Instagram-live. Löytyy Ilmastorepun Ilmastovinkit-sivulta.

Jutelkaa yhdessä keskustelun herättämistä ajatuksista. Voitte pohtia esimerkiksi, miten omista ruokailutottumuksista saisi ympäristöystävällisempiä, millaiset asiat ruoan päästöihin vaikuttavat, onko jotain, mitä päättäjät voisivat tehdä rakentaakseen kestävämpää ruokajärjestelmää. 

4. Satokausi 2.0 
Pitäkää valitsemanne kuun aikana iltama, jossa nautitte satokauden antimista. Voitte esimerkiksi leipoa netistä tai keittokirjoista löytämällänne reseptillä jonkin vegaanisen herkun tai jopa kokonaisen aterian! Saatte apua ja vinkkejä satokauden kasviksista sekä resepteistä Satokausi.fi -sivustolta. 

5. Kasvisruokakurssi! 
Järjestäkää oma kasvisruokakurssi. Parempi lippukunta -blogin julkaisusta löydätte materiaaleja ja muita ohjeita kurssin järjestämiseen.  

Lisää tietoa kestävistä ruokavalinnoista: 

Ruokakasvatus on tärkeä osa lapsuutta sekä nuoruutta. Omia ruokatottumuksia on hyvä pohtia myös aikuisena. Ruoantuotanto ja -kulutus sekä ruokahävikki ovat suuria ongelmia sekä paikallisesti että globaalisti.  

Ongelmia löytyy muun muassa kasvihuonekaasujen, ympäristömyrkkyjen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen muodossa mutta myös eläinten ja ihmisten oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. 
Ruoan päästöistä, niiden aiheuttajista ja ehkäisevistä toimista voi lukea lisää esimerkiksi WWF:n nettisivuilta.

Partiossa ruokakasvatus tulee huomioida, koska jo partioihanteissa partiolainen lupaa “rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”. Lisäksi partiotoiminnan perustan osa-alueet ovat kaikki teemoja, joihin ruoka, aina sen tuotannosta kulttuuriin, liittyy.  

 

 

 

 

 

 

 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry