JOTA-JOTI-ohjelmamateriaalia

Tälle sivulle on koottuna JOTA-JOTI:n ohjelmamateriaalia.  

Ohjelmamateriaalit on jaettu  

  • Yleisiin ohjelmamateriaaleihin, jotka soveltuvat sekä internetin että radion kanssa käytettäviksi,  
  • Internet-ohjelmamateriaaleihin, jotka soveltuvat internetin kanssa käytettäviksi; ja  
  • Radio-ohjelmamateriaaleihin, jotka soveltuvat radion kanssa käytettäviksi.  

Yleinen

 

Jota.joti.info

 

Tutustu myös jotajoti.info-sivuston ohjelma tarjontaan. Luvassa on mm. Live esityksiä ja Fun Zone. 

Amateur Radio Hub -> JOTA-JOTI Ham Radio Handbook -> sivulla 18 Amateur Radio Games on JOTA-JOTI, jossa radiosuunnistusta esitellään (Tämä vaatii lajiin liittyviä laitteita). Sivulla 19: Radio Activity Ideas.

JamPuz

 

JamPuz on maailmanlaajuinen JOTA-JOTI viikonlopun aikana käynnissä oleva peli, jossa tarkoituksena on kerätä eri maista Jamboree ID eli JID-koodeja. JID-koodin saat ryhmällesi, kun olet ilmoittautunut WOSMin järjestelmään.  

Lisätietoa vuoden 2024 JamPuz-palapelistä löydät täältä

WOSMin järjestelmään ilmoittautuminen ja lisäohjeet JamPuz-peliin löydät osoitteesta https://www.jotajoti.info/programme   

Ilmoittautuneet osallistujat saavat oman koodin, englanniksi JID code. Koodi löytyy sivulta jotajoti.info omien ilmoittumistietojen yhteydessä juuri ennen tapahtumaa. Koodeja kerätään muilta osallistujilta. Niitä voi järjestää esim. sivulta löytyvään pelialustaan, mikä muistuttaa bingoalustaa. Materiaali löytyy ”JamPuz documents” -kohdalta.

 

Nordic Puzzle

 

Nordic Puzzle on pohjoismainen aktiviteetti, jossa partioryhmät viestittelevät keskenään paikallisesti tai muiden ryhmien kesken radion avulla. Aktiviteetti on suunniteltu radiopartiotoiminnaksi, mutta sen voi toteuttaa myös ilman radioita. Yksinkertaisin tapa toteuttaa aktiviteetti on sellainen, että ryhmä jaetaan pienempiin ryhmiin, jotka ovat kuuloetäisyydellä toisistaan. Sitten ryhmät viestittelevät omat kirjainkoodinsa käyttämällä viestiaakkosia toisille ryhmille. Lopuksi ryhmät laittavat ”palapelin palaset” oikeaan järjestykseen, niin että kätketty sana näkyy. Linkki tämän vuoden Nordic Puzzle -materiaaliin lähetetään noin viikkoa ennen JOTA-JOTIa niille, jotka ovat ilmoittautuneet Kuksan kautta JOTAan. 

 

JOTA-JOTI-merkit

 

Haluatko saada muiston JOTA-JOTI:sta partiopaitaasi?   

Pohjoismaiset JOTA-JOTI-merkkejä voi ostaa Nettipartiolaisten kaupasta

Kansainvälisiä JOTA-JOTI-merkkejä myydään WOSM:in World Scout Shopissa.   

 

Ikäkausien aktiviteetit

 

JOTA-JOTI:in osallistuminen sopii toteutustavaksi eri ikäkausien aktiviteetteihin:

Internet

 

Kuuntele nettiradiota

 

JOTA-JOTI:n aikana partiolaisten oma JOTI Radio lähettää musiikkia ja puhetta ympäri vuorokauden.   

Nettiradiolähetys ja muita lisätietoja löytyy osoitteesta www.jotiradio.org. 

 

Katso striimejä

 

Viikonlopun aikana lähetetään kansainvälisiä JOTA-JOTI striimejä, joita voi seurata netistä aikataulun mukaisesti.  

Tutustu interaktiiviseen leirikarttaan osoitteessa: https://www.jotajoti.info/programme   

 

Radio

 

Pohjoismaissa on tapana järjestää JOTAn avajaiset yhteisesti taajuudella 3.690 MHz, niin että joka maan pääasema pitää lyhyen avausjakson tiettyyn aikaan. Sitten jokaisen maan pääasema toimii maansa kokoontuvana asemana ja pitää yhteyksiä maan toisiin partioasemiin ennalta ilmoitetuilla taajuuksilla aikataulun mukaan, vallitsevaa radiosäätä huomioon ottaen.

Yhteisesti sovittu pohjoismaalainen aikataulu taajuudella 3.690 
MHz:
0730 UTC Sweden
0745 UTC Norway
0800 UTC Denmark (7.190 MHz)
0815 UTC Finland
0830 UTC Iceland 

 

Radioaakkoset

 

Radioviestinnässä käytetään tavausaakkosia (foneettiset aakkoset). Tavausaakkosilla tarkoitetaan sanoja, jotka alkavat samalla kirjaimella kuin aakkonen, jota tarkoitetaan (esim. A = Aarne, B = Bertta jne.). Jokaiselle aakkoselle on yhteisesti määritellyt sanat, joita on tapana käyttää kuvaamaan tiettyjä aakkosia. Aakkosten käytön merkitys korostuu silloin, kun radiotaajuuksilla on paljon häiriöitä tai kuuluvuus on heikko.   

Harjoitelkaa viestin välittämistä tavausaakkosilla. Aloittakaa harjoittelemalla sanomaan oma nimi tavausaakkosin. Tavausaakkosia voitte harjoitella myös esimerkiksi pelaamalla perinteistä laivanupotusta.

Viestiaakkosilla voidaan tavata vaikeat sanat tai nimet siten, että vastapuoli varmasti saa selville, mitä tarkoitetaan. Esimerkiksi voitaisiin Otso tavata Otto – Tyyne – Sakari – Otto. Viestiaakkoset löytyvät esim. wikipediasta (radioaakkoset). Harjoitteluun voi käyttää esim. ”rikkinäistä puhelinta” -leikkiä. 

 

Sähkötys (morsetus)

 

Morsemerkit löytyvät esim. wikipediasta (sähkötys). Sähkötystä voi harjoitella esim. pillillä tai taskulampulla. Tietokoneellakin on sähkötystreeniä varten erilaisia sivustoja (esim. lcwo.net). 

Q-koodi

 

Kansainvälisiä Q-lyhenteitä käytetään radio-, ilmailu- ja meriliikenteessä. Siviilikäytössä niitä käyttävät mm. radioamatöörit erityisesti sähkötysyhteyksissä.  

Q-lyhenteet ovat kolmikirjaimisia. Kysymysmerkillä lyhenteen merkitys muuttuu kysyväksi. Q-lyhenteisiin voidaan merkityksen mukaan liittää numeroarvoja tai lyhenteitä.  

Lyhenteiden avulla voidaan kommunikoida vastapuolen kanssa, vaikka ei osaisikaan täydellisesti toisen kieltä. Wikipediasta löytyy pitkä lista Q-lyhenteitä (Q-koodi). Yleisimmin radioamatööriliikenteessä käytettävät Q-koodit löytyvät Suomen Radioamatööriliiton sivuilta osoitteesta https://www.sral.fi/radioamatoorilyhenteet/  

J-koodi

 

J-koodi on partiolaisille kehitetty kieli, joka toimii Q-koodin tavoin. J-koodi löytyy partiowikistä: fi.scoutwiki.org (j-koodi). 

Maalyhenteet

 

Maatunnukset ovat radioamatööritunnuksen alkuosassa. Esim. Suomen Partiolaisten tunnuksessa OH2SUF Suomea tarkoittaa OH. Tunnuksista kannattaa tutustua yleisimpiin. Tunnuksista voi laatia vaikkapa muistipelin, tai niitä voi yrittää sijoittaa Euroopan kartalle. 
Tässä linkki voimassa oleviin maalyhenteisiin (ARRL DXCC Country list): March 2011 Edition

 

Radioviestintäharjoittelu

 

Radioviestintää voi harjoitella PMR-radiopuhelimilla, joiden käyttöön ei tarvita erillistä lupaa. Radiopuhelinharjoituksissa tarkoituksena on harjoitella selkeää kommunikaatiota radion välityksellä ja yhdensuuntaista radioliikennettä (vrt. esim. tavallisessa matkapuhelinyhteydessä molemmat voivat puhua samanaikaisesti).  

Radiopuhelimilla tehtäviä harjoituksia:  

  • Perinteisen laivanupotuksen pelaaminen radiopuhelimen välityksellä.  

 

Service Kring JOTA-JOTI

 

Hollannin JOTA-JOTI ryhmä tekee joka vuodelle uuden JOTA-JOTI elektroniikkarakentelusarjan. Elektroniikkarakentelussa opitaan perusasioita sähkökomponenttien toiminnasta ja siitä, miten niitä yhdistämällä saadaan hauskoja ja hyödyllisiä laitteita aikaiseksi.   

Rakentelusarjoja voi tilata nettisivuilta www.kitbuilding.org

 

Ruotsin partiolaisten infosivu JOTA-JOTIsta https://www.scouterna.se/scout-ledare-kar/internationellt/lager/jota-joti/
Norjalaisten partiolaisten infovihkonen JOTA-JOTIsta https://docs.google.com/document/d/1et0prL6sCPt2YzsIZGvEq-jIGCF0n7egw0mFPDIz2Y/edit#heading=h.ntkrqf5x5vo8

 

 

 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry