Raportointi

 

Valmis Karhunhammas- tai Majavanhäntäsuoritus on raportoitava kolmen kuukauden kuluessa vaelluksen päättymisestä Karhunhammasraadille suorituksen arviointia varten. Raportti palautetaan postitse raadin puheenjohtajalle siististi yksiin kansiin nidottuna, lähettämistä varten pyydä postiosoite raadin puheenjohtajalta. Raportti on mahdollista toimittaa myös Suomen Partiolaisten kautta raadille. Nidotun version lisäksi raati haluaa arviointia varten raportista myös yhtenä pdf-tiedostona olevan version, joka lähetetään sähköpostilla Karhunhammasraadin puheenjohtajalle. Kerro viestissä lisäksi saako nimesi julkaista kaukoretkimerkin suorittajien listassa tällä sivustolla.

Raportin on oltava ulkoasultaan kaukoretkimerkin arvoinen ja tukevasti yksiin kansiin koottu. Kokoamisessa suositellaan käytettäväksi "partiomaista mielikuvitusta". Tekstin tulee olla viimeisteltyä ja helppolukuista. Kartat, piirrokset ja valokuvat yms. elävöittävät raporttia. Tutkimuksen tiedot on esitettävä niin, että asiaan perehtymätönkin tajuaa mistä tutkimuksessa on kyse ja että tutkimus on toistettavissa raportin antamin tiedoin: mitä tutkimuksessa on haluttu selvittää ja miten se on tehty.

Fyysisen kansiin nidotun raportin voi korvata tekemällä sähköisen raportin lisäksi harrastetutkimuksesta 10-20 minuutin elokuvan.

 

Loppuraportin sisältö

Kartat, reittiselostukset, arviot maaston / vesistöjen kulkukelpoisuudesta, kuljetuista päivämatkoista ja nähtävyyksistä (kohdat 5-6) voi kirjata myös vaelluspäiväkirjan yhteyteen. Tällöin niiden tulee kuitenkin selkeästi erottua päiväkirjatekstistä (esimerkiksi sijoittamalla ne erilliseksi kappaleeksi jokaisen vaelluspäivän kohdalle)

Esimerkki riittävästä yhden varusteen arvioinnista: Makuupussi Tena Prof 100, paino 3.0 kg, liian kuuma kesällä, käytin vain peittona ja silti hikoilin. Tarvitsen myös kesä/ syyspussin

Esimerkki muona-arviosta: Blå Band Tomaattilihamakaronipata 170 g, nopea ja helppo valmistaa, kevyt, makuun kyllästyy helposti.

 

Suoritusten hyväksyminen

Karhunhammasraati kokoontuu noin kaksi kertaa vuodessa, kerran syksyllä ja kerran keväällä. Kaikki raatilaiset lukevat raportit ja niistä tehdään raadin kokouksessa arvio ja palaute jokaiselle suorituksen tekijälle. Palaute lähetetään suorittajalle ja hyväksytty suoritus lähtee todistuksen ja Karhunhampaan tai Majavanhännän kanssa partiopiiriin. Piiri miettii jonkin sopivan paikan merkin jakamiseksi. Kaikki suoritusraportit palautetaan tekijöilleen riippumatta siitä, saiko sillä suorituksen vai ei. Parhaista raporteista otetaan kopio SP:n kirjastoon.

Tekemällä oppii, mutta kaikki yrittäneet eivät ole ensimmäisellä kerralla yltäneet suoritukseen. Hylkäämisen syitä on monenlaisia, mm.:

  • kaksi suorittajaa lähetti yhteisen raportin, vaikka Karhunhammas on yksilösuoritus
  • tutkimuksen ennakkovalmistelut puuttuivat kokonaan
  • raportti palautettiin huomattavasti myöhässä ilman ennakkoon sopimista
  • kaikkea vaadittua ei ollut raportoitu
  • itikkamyrkkytutkimusvaelluksella ei ollut itikoita
  • talvivaellus keskeytyi lumimyrskyn vuoksi
  • tutkimus oli vain kasa havaintoja ilman minkäänlaisia ennakkovalmisteluja, kysymyksenasettelua, johtopäätöksiä tai pohdintoja
  • vaelluksen kesto oli liian lyhyt - varustearviointi puuttui kokonaan
  • vaellusreitti katsottiin tutkimusaiheeseen ja karhunhampaan luonteeseen nähden liian helpoksi (tapahtui kävellen teitä pitkin, vaelluseväitä täydennettiin lähikaupoista).

Osa hylkäämisistä johtui luonnonvoimista, osa ei ollut paneutunut tehtävään riittävästi. Tavallisesti lähetettyä raporttia ei enää ole mahdollisuus täydentää. Tästä ei kannata kuitenkaan masentua. Takana on silloin jälleen yksi vaellus, joka kenties muuten olisi jäänyt tekemättä. Kaukoretkimerkin voi suorittaa myöhemminkin, sillä yläikärajaa ei ole.

 

 

Kuvat: Ville Teittinen, Albert Vallunen

 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry