Politiikkaviikko 2022

Politiikkaviikko on viikolla 44 (31.10.–4.11.). Näin juuri ennen seurakuntavaaleja ja kevään eduskuntavaaleja, voitte lippukunnissanne ottaa politiikkaviikon osaksi viikon ohjelmaa.  

Alta löydät muutamia vinkkejä, joita jakaa lippukuntasi ryhmänjohtajille.  

Mikä politiikkaviikko? 

Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – kuten vaikkapa partioryhmä! Viikon tavoitteena on tehdä erilaisia vaikuttamisen tapoja tutuiksi nuorille niin omassa lähiympäristössä, kuin laajemminkin.  

Tämän vuoden politiikkaviikon teemana on miten politiikalla voidaan ratkoa kriisejä ja viheliäisiä ongelmia yhdessä eri mielipiteistä ja ideologioista huolimatta.  

Allianssin politiikkaviikon materiaalit ja vinkit löydät myös täältä: https://nuorisoala.fi/palvelut/demokratiakasvatus-ja-osallisuus/politiikkaviikko/

 Aktiviteettivinkit: 

Seikkailijat & tarpojat: Mielenosoituskyltit 

Ryhmäläiset muodostavat pienet ryhmät. Ryhmäläiset valitsevat jonkin yhteiskunnallisen aiheen, johon halutaan ottaa kantaa. Aihe voi olla konkreettinen esimerkiksi ”lisää roskiksia” tai abstraktimpi kuten tasa-arvon lisääminen. Jos ryhmäläisillä on vaikeuksia keksiä aihetta, ryhmänjohtaja voi esitellä yhteiskunnassa puhuttavia aiheita esimerkiksi uutisten pohjalta. 

 Kun aiheet on valittu, ryhmäläiset keksivät iskulauseen aiheelleen. Iskulause kirjoitetaan kylttiin, ja kylttiä voi koristella aiheen mukaisesti. Mikäli ryhmä haluaa ja aikaa riittää, kylttejä voi tehdä useita. Mikäli iskulauseen ja kyltin ulkoasun keksiminen on vaikeaa, inspiraatiota voi etsiä netistä esimerkiksi hakusanoilla “mielenosoitus”, “mielenosoituskyltti” ja “protest”. Muistakaa kuitenkin olla kopioimatta muiden kylttejä.  

Kyltit tehtyään päästään osoittamaan mieltä, eli esitellään oma kyltti muille ryhmille. Ryhmät voivat halutessaan keksiä itselleen huutoja ja koreografiaa, mutta se ei välttämätöntä. Lopuksi voidaan keskustella viimeaikaisista mielenosoituksista ja tutkia mielenosoituksiin liittyvää lainsäädäntöä (Kokoontumislaki). 

Tarvikkeet: 

  • Kartonkia (1-3 arkkia/ryhmä) 
  • Kyniä 

 

Tarpojat, samoajat & vaeltajat: Budjettileikki 

Ryhmä jakautuu koosta riippuen kahteen tai useampaan ryhmään ja luo omakeksimänsä valtion. Ryhmänjohtaja ohjeistaa miettimään mistä hyvä valtio koostuu. Ryhmänjohtaja voi tehdä itse etukäteen “hinnaston” eri yhteiskunnan toiminnoista: poliisi, palokunta, koulut yms.. Lisäksi hinnastoon voidaan lisätä ryhmien keksimiä omia toimintoja ja ryhmänjohtaja voi hinnoitella nämä. 

Tämän jälkeen kaikille valtioille annetaan budjetti, ja budjetin rajoissa pitää rakentaa oma mahdollisimman hyvä valtio.  

Samoajille ja vaeltajille leikkiä voi vielä viedä tarkempiin spekseihin. Esim. Valtiossa on 1000 asukasta joista 400 on lapsia ja 100 eläkeläisiä ja loput työikäisiä. Yhden luokan ylläpitäminen maksaa X rahaa yms. (Voivat miettiä myös luokkakokoja valtiossaan).  

Tarvikkeet:  

  • Paperirahaa (esim. Monopolista tai Afrikantähdestä, tai tee omat)  
  • Kynää ja paperia (Sekä hinnastoon, että ryhmille)  

 

Tarpojat & samoajat: Leiriparlamentti

Yöretkellä tai lippukunnan leirillä tarpojat/samoajat tutustuvat eduskunnan toimintaan ja laativat leiriä koskevan “lakiesityksen”. Kun vartio on saanut esityksen valmiiksi ja esitellyt sen muulle leirille, leiri äänestää hyväksytäänkö esitys vai ei. 

Aikataulusta riippuen leikkiä voi soveltaa leirin tai retken ohjelmaan sopivaksi. Tarpoja tai samoajaryhmä voi laatia yksinkertaisen esityksen tai ryhmänohjaaja voi esitellä heille johonkin ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen liittyvän skenaarion, jonka pohjalta toimia.  

Esimerkiksi: 

SKENAARIO 

Koko Euroopassa on käynnissä energiakriisi - Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia Venäjältä ei enää haluta ostaa öljyä tai kaasua. Euroopan maat ovat kuitenkin huolissaan niin energianhinnannoususta kuin energian riittävyydestä yhteiskunnan tärkeimpiin toimintoihin. Pula fossiilisista energianlähteistä, kuten öljystä ja maakaasusta, on aiheuttanut tarvetta säännöstellä energiankulutusta niin teollisuudessa kuin kodeissakin.  

Nyt energiakriisin vaikutukset heijastuvat jopa lippukuntamme syysretkelle. Leiriparlamentin tehtävänä on laatia esitys siitä, miten retki voidaan järjestää ottaen huomioon kallis sähkön hinta ja heikko riittävyys.  

Leiriparlamentti voi esitystään varten pohtia:  

  • tulisiko sähköä käyttää leirillä vähemmän? 
  • tulisiko etsiä keinoja tulla toimeen ilman sähköä? 
  • tulisiko etsiä keinoja maksaa korkeampi hinta sähköstä? 

Esityksessä voi ottaa huomioon esimerkiksi seuraavia asioita:  

  • valaistus 
  • lämmitys 
  • peseytyminen  
  • ruoan valmistus  
  • BONUS: mitä vaikutuksia leiriparlamentin ehdottamilla toimilla voi olla?   

Halutessaan vartio voi tutustua:  

eduskuntaan ja lakien säätämiseen: https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/eduskunnan_tehtavat/lakiensaataminen/Sivut/default.aspx 

energiakriisiin:  

https://yle.triplet.io/uutiset/nain-venaja-kiristaa-eurooppaa-kaasulla 

Tarvikkeet: 

  • Kynä ja paperia  
  • Halutessa älypuhelin 

 

Tarpojat, samoajat & vaeltajat: Partiolainen vaikuttaa! 

Miettikää vartion kesken, millaisia ongelmia lähiympäristössänne on. Ongelma voi olla esimerkiksi kunnan vähäiset harrastusmahdollisuudet. Pohtikaa seuraavaksi, mitä voisitte käytännössä tehdä ongelman ratkaisemiseksi ja millaisin keinoin. Tämän jälkeen käyttäkää jotakin keinoa vaikuttaaksenne ongelman ratkaisemiseen. Keinoja voi olla esimerkiksi: 

  • Mielipidekirjoitus paikallislehteen 
  • Postaus lippukunnan tai piirin somekanaviin 
  • Kirje kunnanvaltuutetulle 
  • Mielenosoitukseen osallistuminen 

 

Kuva: Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry