Toiminta / Panda-merkki

Panda-merkki

Maailman luonnonsäätiö WWF ja Suomen Partiolaiset ovat tuottaneet yhdessä Panda-merkin sudenpennuille ja seikkailijoille.

 

Kuva: Eveliina Saari

Partiolaiset ja WWF yhteistyössä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä vastaan:
Maapallo tarvitsee hyvinvoivia ja monipuolisia luonnonympäristöjä, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo. Se on kaiken elämän edellytys. Ihmisen aiheuttama luonnon monimuotoisuuden massiivinen köyhtyminen on ajanut monet lajit todelliseen ahdinkoon.

Tilanne on kriittinen. Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä vauhdilla. Selkärankaisten villieläinten määrä on vähentynyt keskimäärin 60 prosentilla vain reilun 40 vuoden aikana. Selkärankaisia eläimiä on nyt vähemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Käynnissä on ennennäkemätön ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto, joka uhkaa myös taloutta, ruoantuotantoa ja ihmisten terveyttä. (Lähde: Living Planet 2018 -raportti. Indeksi seuraa 4 005 lajin 16 704 populaatiota eri puolilla maapalloa.)

Luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan maapallon lajien ja eliöyhteisöjen kirjoa. Jokaisella kasvi- ja eläinlajilla on oma tehtävänsä luonnossa ja paikkansa ravintoketjussa. Tärkeiden lajien kuten petoeläinten väheneminen tai katoaminen voi sekoittaa kokonaisen ekosysteemin. Seuraukset voivat olla arvaamattomat myös ihmisille. Suojelemalla luonnon monimuotoisuutta suojelemme myös kaikkia ihmisen elämän, terveyden ja hyvinvoinnin mahdollistavia asioita ¬– esimerkiksi puhdasta vettä, hengityskelpoista ilmaa, ruokaa ja lääkeaineita mahdollistavia lajeja.

Aktiviteetit on tarkoitettu ulkona retkellä tehtäviksi.

Panda käskee: ULOS KOLOILTA TUTKIMAAN LUONNON MONIMUOTOISUUTTA!

Sudenpennut: Sudenpennun Panda-merkki koostuu kuudesta pandan jättämästä askeleesta, joita seuraamalla luonnon monimuotoisuus tulee tutuksi sudenpennuille. Tutustu askeleisiin täällä: Panda-merkin aktiviteetit sudenpennuille

Seikkailijat: Seikkailijan merkki muodostuu kolmesta eri osiosta: OTA SELVÄÄ, TOIMI ja KERRO. Tutustu merkin osioihin täällä: Panda-merkin aktiviteetit Seikkailijoille

Tarpojat: Tarpojien Panda-merkki rakentuu kolmesta osiosta: ota selvää, toimi ja kerro: Panda-merkin aktiviteetit tarpojille (linkki yläpalkissa)

 

WWF on julkaissut vesiaiheisen leiriohjaajan oppaan, josta löytyy vesistöihin liittyvää ohjelmaa sekä tehtäviä retkillä tai leireillä toteutettavaksi. Opas tarjoaa tekemistä kokonaiseksi päiväksi, aamusta iltaan. Vesipäivän ilta huipentuu tietenkin hauskaan iltaohjelmaan ja iltatarinaan. Tutustu oppaan verkkoversioon täällä: Leiriohjaajan opas

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry