Rauhanviikko

 

Taidetta Nuorten rauhanviikolla 2023

 

 

Miltä tuntuu, kun on turvallinen olo? Entä millainen maailma olisi, jos kaikkialla vallitsisi rauha? Miten rauhaa voidaan edistää partiossa? 

 

Tänä vuonna partiolaiset ympäri Suomen voivat viettää Nuorten rauhanviikkoa taiteen keinoin. Koloilloissa partiolaiset voivat kuvittaa ja sanoittaa ajatuksiaan rauhasta ja luoda siten taideteoksia, jotka tulevat näytille Suomen kirjastoja kiertävässä taidenäyttelyssä sekä online-näyttelyssä tai lippukunnan omassa, paikallisessa näyttelyssä.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake täällä.

Mikä Nuorten rauhanviikko?

Nuorten rauhanviikolla pohditaan rauhan merkitystä nuorten omassa elämässä ja yhteiskunnassa. Suomen YK-nuorten koordinoima viikko koostuu lukuisista tapahtumista ja tempauksista, jotka on koottu tälle sivulle.

Lisätietoja antavat Suomen partiolaisten rauhantyövastaavat Lotta Tuominen (lotta.tuominen@partio.fi) ja Sanna Halunen (sanna.halunen@partio.fi )

 

Ohjeistus

 

Vaihtoehto 1: osallistu taidenäyttelyyn, joka kiertää Suomen kirjastoja loppuvuodesta 2023 ja alkuvuodesta 2024!

  • 1. Toteuttakaa taideteos. Teoksen voi toteuttaa yksin, pienissä ryhmissä tai koko lauman / vartion kesken. Ennen tai taiteilun aikana voitte pohtia seuraavia kysymyksiä ja sisällyttää ajatuksianne teoksiinne:
    • Miltä tuntuu, kun on turvallinen olo?
    • Millainen maailma olisi, jos kaikkialla vallitsisi rauha?
    • Miten rauhaa voidaan edistää partiossa?

Toivomme, että jokainen teos on uniikki ja kuvastaa lasten ja nuorten omia ajatuksia rauhasta.

Teoksen toteutustapa on vapaa. Jotta teos pääsee osaksi kirjastokiertueen näyttelyä, tulee sen olla kooltaan max A4 (paperiset työt kuten maalaukset, piirrokset, runot...) tai mahtua Postin XXS-pakettiin (ei-helposti-särkyvät veistokset, askartelut ym.). Myös videomuotoisia teoksia esitetään kirjastokiertueella mahdollisuuksien mukaan.

Jos teoksenne ovat maksimimittoja suurempia tai helposti särkyviä, voitte toimittaa niistä kuvan tai videon online-näyttelyä varten.

  • 2. Merkitse jokaiseen teokseen tekijän / tekijöiden etunimi, ikä ja lippukunta.
  • 3. Täytä Forms-lomake.
  • 4. Toimita teos / teokset viimeistään 30.9.2023 Partioasemalle postitse tai tuomalla se / ne itse. Postitusosoite on Karoliina Eronen/ Partioasema, Töölönkatu 55, 00250 Helsinki

Postimaksu korvataan kuittia vastaan Suomen partiolaisten kululaskupalvelussa. Huomaa, ettei teoksia voida palauttaa kirjastokiertueen jälkeen.

Vaihtoehtoisesti voit toimittaa teoksesta / teoksista kuvan online-näyttelyä varten sähköpostitse osoitteeseen lotta.tuominen@partio.fi, myös viimeistään 30.9.2023.

 

Vaihtoehto 2: Järjestä oma taidenäyttely!

Halutessaan lauma tai vartio voi teosten lähettämisen sijaan koota oman taidenäyttelyn esimerkiksi kololle tai paikalliseen kirjastoon. SP:n rauhantyövastaavat ovat tukena esimerkiksi tilavarauksissa (lotta.tuominen@partio.fi ja sanna.halunen@partio.fi). Ilmoitathan rauhantyövastaaville näyttelynne sijainnin ja ajankohdan, jotta voimme viestiä näyttelyistä kootusti.

 

Vuonna 2022 Nuorten rauhanviikkoa varten tehty seppo.io-peli on edelleen myös käytettävissä, lisätietoja alta.

RAUHANVIIKON 2022 SEPPO.IO-PELI

Kiva, kun tutustut rauhanteemaisiin Seppo.io-peleihin, jotka olemme rakentaneet osana Nuorten rauhanviikkoa.

Peli on rakennettu Seppo.io-alustalle, jota voi käyttää niin tietokoneella kuin mobiililaitteella. Partiolaiset eivät tarvitse omia laitteitaan, vaan johtajan laite riittää.

Pelistä on oma versionsa sudenpennuille ja seikkailijoille sekä toinen tarpojille ja samoajille. Pelissä on 6–7 tehtävää, ja sen kokonaiskesto on noin tunnin. Johtaja voi kuitenkin valita pelistä myös yksittäisiä tehtäviä ryhmänsä suoritettavaksi.

Peli toimii parhaiten melko pienissä ryhmissä, jotta kaikkien on mahdollisimman helppo osallistua keskusteluosuuksiin. Keskustelutehtävistä ei kuitenkaan tule ottaa stressiä – partiolaisten sen enempää kuin johtajienkaan. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, ja oivallusten syntyminen vie usein enemmän aikaa. Mikäli peli aiheuttaa kysymyksiä tai ongelmatilanteita, voit olla yhteydessä lotta.tuominen@partio.fi tai sanna.halunen@partio.fi. Palautetta voit antaa täällä. Jos sometat, tägääthän @partioscout, jotta voimme jakaa rauhanviikon tunnelmia!

 

Tarvikkeet

- Tehtävä 2 – Mitä tulee mieleen: post-it-lappuja, kyniä
- Tehtävä 5 – Erilaisia ihmisiä: paperia, kyniä
- Tehtävä 6 – Vihreät lasit: paperia ja kyniä, jos piirtely helpottaa rauhoittumista. Voit halutessasi tulostaa värityskuvan täältä.
- Tehtävä 7 – Nyt muutetaan maailmaa: paperia, kyniä, liimaa sekä tikkuja – esimerkiksi grillitikkuja tai oksia.

 

Mikä Seppo.io?

Seppo.io on nettiselaimessa toimiva alusta, johon voi rakentaa erilaisia oppimista tukevia pelejä. Lisää Seppo.io-alustasta partiossa voit lukea täältä. Parhaiten alustaa oppii ymmärtämään tutustumalla siihen rauhassa ennen kolokertaa.

Rauhanpeli on vapaasti muokattavissa, eli halutessaan johtaja voi ladata kopion pelistä omalle Seppo.io-tililleen ja muokata sitä. Tehtävistä voi esimerkiksi tehdä paikkasidonnaisia sijoittamalla ne kartalle omankolon ympäristöön.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry