Tavoite partiolaiselle
Partiolainen saa lisää tietoa maailman meristä ja siitä, miten ja miksi meriä on syytä suojella. Partiolainen oppii kestävästä kalastuksesta ja lähivesistöjensä kunnosta. Partiolainen oppii, miten vesistöjä ja meriä suojellaan ja mitä yksittäiset partiolaiset voivat tehdä.
Toteutusvinkki
Sudenpennut tutustuvat veden kiertoon katsomalla ensin NASA:n lyhyen videon veden kiertokulusta maapallolla: https://youtu.be/Az2xdNu0ZRk
Akela ohjaa sudenpentuja kiinnittämään huomiota videon vasempaan alareunaan, mikä kuvaa pohjaveden muodostumista. Videon katsomisen jälkeen sudenpennut tekevät omaa pohjavettä akelan avustuksella. Tämän aktiviteetin jälkeen sudenpennut vierailevat pohjavesialueella tai katsovat akelan kanssa kartalta, missä kaikkialla lähiympäristössä on pohjavesialuetta.
Tekopohjaveden valmistus
Tarvikkeet: vähintään 50 cm korkea, kapea astia (esim. yhteen teipatut maitotölkit) ja sen alle läpinäkyvä purkki, hiekkaa, sameaa pintavettä (voit myös valmistaa sameaa vettä sekoittamalla kraanaveteen kasvuturvetta).
Työn suoritus
Keskustelu · Mikä merkitys pohjaveden muodostumisella on ihmiselle ja elolliselle luonnolle? · Mitä uhkia pohjavesiin kohdistuu?
Lähde: Elämän vesi – veden kiertokulku ympäristökasvatushanke 2004 http://www.vhvsy.fi/files/upload_pdf/2112/Veden_kiertokulku.pdf
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Seikkailijat toteuttavat Sammon johdolla WWF:n Seikkailu veden valtakunnassa -retkipäivän tai osia siitä. Retkipäivässä on vesistöaiheisia leikkejä, tietoiskuja, tutkimuksia ja tarinoita. Retkipäivämateriaali löytyy täältä: https://wwf.fi/app/uploads/c/q/6/6cg45ts4niu30egklew7o9/leiriohjaajan_opas.pdf
Lähde: WWF Suomi 2019
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Tarpojat hyödyntävät Vesien tila –tietopalvelua ja selvittävät lähiympäristönsä vesistöjen tilan.
Tämän jälkeen tarpojat tekevät retken yhdelle tai useammalle järvelle (tai merialueella meren rantaan), ja tutkivat vettä silmämääräisesti ottamalla näytteitä kirkkaisiin ja kannellisiin lasipurkkeihin. Tarpojat kirjaavat vesinäytteisiin tussin ja teipin avulla näytteenottopäivän, vesistön, näytteenottopaikan ja näytteenottajan. Tarpojat analysoivat vesinäytteet silmämääräisesti, hajun, lämpötilan ja ph-arvon mukaan, ja kirjaavat tulokset ylös. Tarpojat pohtivat luotsin tai vartionjohtajan avulla, mitkä asiat vaikuttavat heidän tutkimansa vesistön laatuun ja miten kyseistä vesistöä voisi suojella partiolaisten keinoin? Olisiko tarvetta ottaa yhteyttä oman kunnan päättäjiin, vai riittäisikö some-julkaisut? Tarvikkeina tutkimukseen tarpojat tarvitsevat ph-liuskoja ja vedenkestävän lämpömittarin.
Veden lämpötila
Veden happamuus
Haju
Imelä haju – syynä kasvien mätäneminen
Ummehtunut haju – syynä seisova vesi
Mädäntynyt haju – syynä runsaasti kuolleita eliöitä
Hapan haju - syynä AIV-liuos, turve
Kirpeä haju - syynä sinilevä, turve, kasvinsuojeluaine
Ulosteen haju - syynä viemärivesi, asutusjätteet
Ammoniakin haju - syynä typpilannoitus
Puistattava haju - syynä runsas bakteerikanta
Veden väri
Työvaiheet: 1. Anna vesinäytteen seistä yön yli, jotta siinä olevat kiinteät hiukkaset laskeutuisivat 2. Kaada 100 ml mittalasi täyteen tutkittavaa näytettä 3. Aseta valkoinen paperi mittalasin alle 4. Katso ylhäältä ja arvioi väriä: sinivihreä, vihreä, kellanvihreä, ruskea tai tummanruskea
Veden sameus
Veden sameus voi johtua alumiinista, sinkistä, raudasta tai mangaanista. Sen syynä voivat olla myös roskat, pieneliöt tai hienojakoinen pohja-aines.
Lähde: Itä-Suomen yliopisto 2011, Marketta Pellinen, UEF-profiles –hanke https://archive.uef.fi/documents/640557/774667/Vesitutkimus.pdf
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Täytämme jokainen John Nurmisen säätiön Itämerilaskurin saadaksemme selville, kuinka paljon tuotamme päästöjä Itämereen. https://johnnurmisensaatio.fi/itameren-suojelu/itamerilaskuri/
Tulokset selvitettyämme pohdimme, mitkä näistä asioista ovat sellaisia, joihin voimme vaikuttaa jo nyt, ja mitkä sellaisia, joiden osalta meidän täytyy odottaa itsenäistymistämme (asuinmuoto, mahdollisuus julkiseen liikenteeseen asuinpaikan perusteella, kodin lämmitysmuoto ym.). Pohdimme tulevaisuuttamme ja teemme mielikuvitusmatkan viiden vuoden päähän, jolloin elämme mahdollisimman Itämeri-ystävällistä ja hyvää elämää. Millaista se on?
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Kansainvälisen laivaliikenteen päästöt ovat kasvaneet 32 % ja lentoliikenteen peräti 129 % viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Kyseessä on nopeimmin kasvava päästölähde liikenteen alalla – eli ainoalla talouden sektorilla, jonka päästöt ovat kasvaneet vuodesta 1990. Huolimatta polttoaineen käytön tehostumisesta, lentokoneiden päästöjen odotetaan olevan vuonna 2050 seitsemästä kymmeneen kertaa suuremmat kuin vuonna 1990, ja laivaliikenteen päästöjen ennakoidaan kasvavan 50–250 %.
Lähde: Euroopan parlamentti
Otamme selvää laivaliikenteen päästöistä ja keskitymme erityisesti pohtimaan risteilyalusten ja matkustuksen päästöjä. Itämeri - meidän ainoa meremme - on yksi maailman saastuneimmista meristä. Kuinka paljon meriliikenne vaikuttaa Itämeren tilaan? Kuinka paljon meriliikennettä on, ja mikä osuus on risteilymatkustusta ja kauppaliikennettä?
Otamme selvää, kuka suojelee Itämerta ja kuka tekee päätöksiä laivaliikenteestä. Pohdimme, mitä itse voisimme tehdä vaikuttaaksemme laivaliikenteen päästöihin.
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Pikalinkit