Tavoite partiolaiselle
Partiolainen oppii, että rauha on hyvän ja toimivan elämän edellytys. Partiolainen oppii erilaisia keinoja rauhan rakentamiseen. Partiolainen ymmärtää, että oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto on rauhanomaisen yhteiskunnan edellytys.
Toteutusvinkki
Rauhan leviäminen
Tarvikkeet: Laakeita astioita esim. vateja, kiviä (pese kivet ennen käyttöä), tusseja tai maalia.
Jaa tarvittaessa lauma pienempiin ryhmiin. Olisi kuitenkin hyvä jos jokaisella ryhmällä olisi yksi johtaja johtamassa aktiviteetin tekoa.
Jokainen ryhmäläinen pudottaa kiven vedellä täytettyyn astiaan. Katsokaa pudotuksesta syntyneiden väreiden liikettä. Ulottuivatko väreet astian reunoille saakka?
Lue ryhmäläisille ääneen seuraava teksti:
"Kivi kuvastaa jokaista pientä hyvää tekoa, jonka teemme rauhan puolesta. Väreet kuvastavat sitä, kuinka tekomme saavuttavat muut ihmiset. Mitä tapahtuisi, jos jokainen 60 miljoonasta partiolaisesta tekisi yhden teon rauhan puolesta? Miltä väreet silloin näyttäisivät? Millaisen muutoksen se voisi saada aikaan maailmassa?"
Ohjeista ryhmäläisiä ottamaan kivet käteensä ja sulkemaan silmänsä. Miltä kädessäsi oleva kivi tuntuu? Kuinka painava se on? Kuinka voimakas se on? Missä ajattelet sen olleen aiemmin? Ajattele seuraavaksi kiven kotia ja sitä kuinka ihmeellisiä, iloisia ja rauhallisia hetkiä se on todistanut.
Lopuksi koristelkaa yhdessä lauman kanssa kivet haluamillanne materiaaleilla. Kivien valmistuttua asetelkaa niistä yhdessä rauhan symboli. Halutessaan jokainen saa viedä oman kiven kotiin muistoksi.
Lähde: Rauhankasvatus 2021 -työryhmä (SP), Muistelemispäivän 2021 materiaali
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Konfliktin ratkaisu
SOLMU VAI EI SOLMUA?
Seikkailijoiden on yhdessä arvattava, onko kerälle käärityssä köydessä solmua, ja päätettävä, mitä väärästä vastauksesta seuraa. Sekä arvauksen että seuraamuksen suhteen on neuvoteltava yksimielinen päätös.
Laita noin 6–8 metrin pituinen köysi maahan rullalle (pinoon) siten, että seikkailijat eivät näe sitä. Jos mahdollista, käytä köyttä, jossa on kahta eri väriä, jotta harjoituksesta tulee vaativampi. Seikkailijoiden tehtävänä on päättää, onko köydessä solmuja vai ei, kun molemmista päistä vedetään. Ennen kuin annat heidän tarkastella köyttä lähemmin, pyydä heitä yhdessä päättämään väärän arvauksen seuraamuksesta. Seuraamuksen tulisi olla jotain, minkä koko ryhmä joutuu tekemään. Ryhmän päätöksen tulee olla yksimielinen. Seuraamuspäätöksen jälkeen seikkailijat saavat tarkastella köyttä koskematta siihen ja tekevät päätöksen (solmu vai ei solmua).
KESKUSTELU PÄÄTÖSTEN JÄLKEEN
Vasta keskustelun jälkeen seikkailijat saavat testata, onko köydessä solmua vai ei. Jos he arvasivat väärin ja valittu seuraamus on jotain toteutettavissa oleva, tehkää se yhdessä. Oikeasti vaarallista tai nolaavaa seuraamusta ei toteuteta.
Lähde: Rauhankasvatus-työryhmä 2021, SP sekä Martti Ahtisaari-päivä
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Stop-leikki
Kesto noin 20minuuttia, Vartionjohtaja ohjaa
Rajojen kunnioittaminen on jokaisen ihmisoikeus. Missä sinun rajasi kulkevat? Mistä ja miten löytyvät toisen rajat?
Tehtävä: Jokainen ottaa parin, jota vastapäätä asettuu etäisyyden päähän seisomaan. Toinen pari (A) jää seisomaan paikalleen, mutta toisen (B) tehtävänä on hiljaa lähestyä pariaan. A:n tehtävä on sanoa Stop!, kun B tulee läheisyyden sietorajalle. B:n tulee pysähtyä siihen. HUOM! Tehtävä on hyvä tehdä useamman kanssa, koska etäisyydet ovat jokaisen kanssa erilaisia.
Tehtävä puretaan yhdessä koko vartion kesken tai pienissä ryhmissä. Vastauksia voi etsiä mm. seuraaviin kysymyksiin:
Lähde: Tarpojien taitopäivä 2021, Rauhankasvatus -työryhmä 2021 (SP), THL ja Amnesty THL: https://www.julkari.fi/handle/10024/90817Amnesty/ihmisoikeudet.net
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Konfliktin taustalla
Kuka loukkaa ja ketä?
Luotsi auttaa samoajia tehtävän toteutuksessa ja keskustelussa tarvittaessa.
Jokaisella on vastuu olla loukkaamatta muiden ihmisoikeuksia. Mitä vastuu tarkoittaa käytännössä? Miten vastuu jakaantuu? Tehkää ensin tehtävä 1. ja sitten tehtävä 2
Tehtävä 1. Keskustelkaa pienissä 3-4 hengen ryhmissä - tarvittaessa vaikka pareittain. On tärkeää, että ryhmät ovat niin pieniä, että jokainen keskustelija pääsee juttelemaan aiheesta.
1) Kukin ryhmä valitsee yhden oikeuden ja miettii, miten sitä loukataan nuorten arkielämässä.
Oikeudet:
Tehtävä 2. Kukin ryhmä saa yhden tahon, jonka velvollisuuksia se pohtii seksuaalisen itsemääräämisoikeuden toteutumisen kannalta. Ryhmä keksii yhden toimintaehdotuksen omalle taholleen.
Tahot:
Kysymykset:
Lähde: Rauhankasvatus-työryhmä 2021 (SP)
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Toteutusvinkki
Katsomme Rauhankasvatusinstituutin sivulta Tarinoita aktivismista -videoita. https://rauhankasvatus.fi/nuoret-ja-rohkeat-videokirjasto/
https://rauhankasvatus.fi/nuoret-ja-rohkeat-tehtavakokonaisuus/
https://www.nuortenideat.fi/fi/
Nuorten aktivistien videot käsittelevät aktivismin ja osallisuuden teemoja mm. Suomessa, Perussa, Länsi-Saharassa ja Venäjällä. Nuoret kertovat omasta aktivismistaan tarjoten samalla esimerkkejä siitä, miten vaikuttaa ympäristöönsä ja yhteiskuntaan. Videoiden aiheet käsittelevät muun muassa sukupuolten moninaisuutta, sukupuolinormeja, nuorten mielenterveyttä, trans-oikeuksia, ilmastoaktivismia, absolutisimia, vammaisaktivismia ja kansalaisaktivismia yleisesti.
Videoiden katselun jälkeen keskustelemme:
Teemme jokainen oman tai yhdessä yhteisen vaikuttamisen ajatuskartan: mihin haluamme vaikuttaa, miksi, mitä se vaatii meiltä, mitä asioita vaadimme muilta toimijoilta jne. Vaikuttamisideat voi laittaa myös Nuortenideat-sivustolle.
Pohdimme myös itseämme vaikuttajina. Minkälaisia vuorovaikutustaitoja tarvitsemme? Minkälaisistä sosiaalisista taidoista on hyötyä?
Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Pikalinkit