Toiminta / Vaalimerkki

Vaaliaktiviteetit

Miksi partiolainen vaikuttaa ja miksi vaalien pitäisi kiinnostaa? Miksi partio näkyy ja kuuluu vaaleissa? Näihin ja muihin kysymyksiin voi löytää vastauksia tämän sivun aktiviteeteista!

Keväällä 2024 EU-vaaleihin tutustuttaa uusi vaalimerkki Vaalivalas!

VAALIVALAS 2024

Tuttu Vaalipöllö saa kaverikseen 9.6.2024 järjestettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin Vaalivalas-merkin! Uuden merkin tavoitteena on mahdollistaa tutustuminen useampiin vaaleihin eri merkkien avulla.

Vaalivalas johdattaa merkin tekijän Euroopan parlamentin vaaleihin ja demokratian syövereihin. Merkki soveltuu kaikille sudenpennuista aikuisiin, ja herättää ikätasoon sopivan tekemisen avulla kiinnostuksen osallistua yhteiskunnan toimintaan.  

Myös merkin suorittamisen tapoja on uudistettu siten, että se on helpompi suorittaa. Aiempi tehtäväpankki, josta valittiin tietty määrä erilaisia tehtäviä merkin suorittamiseksi, on muutettu valmiiksi kokonaisuuksiksi. Näillä toteuttamisen tavoilla voi myös tehdä alle linkattuja partio-ohjelmasta löytyviä aktiviteetteja.

Vaalivalaan voi toteuttaa neljällä eri tavalla, koloiltana, osana retken ohjelmaa tai kokonaisena retkenä, päiväretkenä tai vaalipassin avulla. Vaalipassi on erityisesti ensi kertaa äänestäville tehty muistilista vaalikevään tärkeimmistä tehtävistä, jotka tekemällä saa hyvän kokonaiskäsityksen vaaleista ja äänestämisestä. Vaalipassin voi tehdä halutessaan yksin tai kaverin kanssa, tärkeintä on hahmottaa äänestämisen kannalta keskeiset askeleet äänioikeusilmoituksen saamisesta ehdokkaan valintaan ja vaalikahveille.

Vaalivalaan lisäksi vaaleihin on tehty tukipaketti Euroopan Unionin toiminnasta ryhmänjohtajille ja miksei muillekin, jotta EU:n monimutkaiseksi mielletyt kiemurat eivät estä merkin suorittamista. Paketti selittää lyhyesti, ytimekkäästi ja ymmärrettävästi EU:n toimintaa ja rakennetta.  

Vaalivalas -merkki on nyt myynnissä Scandinavian Outdoorissa.

Aktiviteetit ja ohjeet merkin tekemiseen 

Vaalivalas-merkki tehdään toteuttamalla yksi alla olevista kokonaisuuksista tai vaalipassin kautta. Voit valita koloiltaan, retkelle tai päiväretkeksi suunnitellun ohjelmakokonaisuuden, joista löytyy jokaiselle ikäkaudelle soveltuvat versiot. Jokaiseen tehtävään on erilliset ohjeet osallistujien ikäkauden mukaan.

Ohjeet ovat suuntaa antavia, ja esimerkiksi samoajat voivat halutessaan tehdä tehtäviä myös vaeltajille tarkoitettujen ohjeiden avulla. Ohjeet on tehty helpottamaan tehtävien tekemistä, mutta niitä ei ole pakko noudattaa orjallisesti. Tärkeintä on, että tehtävän otsikossa mainittu asia tulee tehtyä. Esimerkiksi “askartelen vaalimainoksen” -tehtävän tehdäkseen täytyy askarrella vaalimainos, mutta toteutustapa on sinänsä vapaa. Toivomme, että ryhmänjohtajat kannustavat jokaista osallistumaan aktiivisesti tehtävien tekemiseen.  

EU voi tuntua hankalalta aiheelta lähestyä, joten olemme koonneet EU-tietopaketin vaalivalaan tekemisen tueksi. Tietopaketista löydät myös MEPien eli Euroopan parlamentin jäsenten kokemuksia työstään.

Pääset tutustumaan aktiviteetteihin alle linkatuissa pdf-dokumenteissa.

Koloiltakokonaisuudet

Koloiltakokonaisuus sudenpennuille tai seikkailijoille

Koloiltakokonaisuus tarpojille

Koloiltakokonaisuus samoajille

Koloiltakokonaisuus vaeltajille

Huomaathan, että moni vaeltaja on ensi kertaa äänestävä ja heidän kanssaan merkkiä voi tehdä myös vaalipassin avulla.

Retkikokonaisuus

Retkelle tai leirille sopivia aktiviteetteja vaalivalaan suorittamiseen.

Päiväretkikokonaisuus

Näin voit toteuttaa vaalivalaan myös päiväretkenä tai vierailuna.

Vaalipassi

Tervetuloa suorittamaan Vaalipöllön vaalipassia! Vaalipassi on suunnattu kaikille äänioikeutetuille partiolaisille. Vaalipassi opastaa sinut läpi vaalikevään ja auttaa löytämään sen oman ehdokkaan. Vaalipassin voi suorittaa joko yksin, tai vaikka kaverin kanssa. Vaalipassissa on yhteensä 15 kohtaa, joista sinun tulee suorittaa vähintään kymmenen, jotka saat valita itse. Vaalipassin suoritettuasi olet ansainnut itsellesi Vaalivalasmerkin. 

Lataa vaalipassi alta!

Instagram story-kokonoinen vaalipassi, pdf

Vaalipassi Instagram-story png- eli kuvamuodossa

Tulostettava vaalipassi, pdf

Vinkkejä vaalipassin tekemiseen:

Vaalipassin kohtia ei ole pakko suorittaa passissa esitetyssä järjestyksessä, vaan voit edetä itsellesi sopivassa järjestyksessä. Sen voi myös tehdä yhdessä muualla asuvien kavereiden kanssa. Lataa passi yllä ja kerro edistyksestäsi Instagram-storeissa. Tägää myös @partioscout ja oma piirisi ja lippukuntasi.

Suomen Nuorisoalan kattojarjestö Allianssin vaalitavoitteet löytyvät nuorisoala.fi -sivulta. Ehdokkaiden kanssa pääsee helpoiten juttelemaan erilaisissa toritapahtumissa kevään aikana. Puolueet ja niiden paikallisosastot sekä ehdokkaat itse ilmoittavat usein omissa some-kanavissaan, missä ja milloin ovat tavattavissa. Hyviä keskusteluaiheita ehdokkaiden kanssa ovat mm. nuorisoalan vaalitavoitteet, sekä tietenkin itseäsi kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry