Vaalit ja vaikuttaminen eivät ole vain äänioikeutettujen juttu. Vaalipöllö ja vaalipassi ovat oma merkkinsä, mutta myös helppo tapa toteuttaa vaalien alla vaikuttamiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviä partio-ohjelman aktiviteetteja. Näitä aktiviteetteja löydät sivun lopusta.
Osallisuus ja demokratia kuuluvat ihan kaikille, ja jo sudenpentuikäisten kanssa voi käsitellä erilaisia aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviä teemoja. Partio-ohjelmaan sisältyy paljon aktiviteetteja, joiden kasvatustavoitteena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Merkin aktiviteetteja voi tehdä milloin vain, mutta aktiviteetteja päivitetään aina kulloinkin lähestyviä vaaleja varten. Vaaleja edeltävä aika onkin oivallista aikaa perehtyä vaaleihin ja vaikuttamiseen käytännössä. Vaalipöllö-merkin avulla perehtyminen on hauskaa ja helppoa kaikkien ikäkausien kanssa ja tehtävät tehtyänne voitte hankkia hienon Vaalipöllö-merkin partiopaitaan.
Vuoden 2023 eduskuntavaaleja varten päivitetyt vaalipöllön aktiviteetit löytyvät alta. Aktiviteettaja on erikseen joka ikäkaudelle ja niitä voi yhdistää myös partio-ohjelman vaikuttamisaiheisiin aktiviteetteihin.
Eduskuntavaaleihin 2023 on valmisteltu ensimmäistä kertaa vaalipassi, joka on suunnattu ensisijaisesti vaeltajaikäisille ja ensi kertaa äänestäville. Vaalipassin tehtäviä voi tehdä yksin tai yhdessä oman ryhmän kanssa. Tehtävät kattavat vaalipolun äänioikeusilmoituksen saamisesta vinkkeihin puolueisiin tutustumiseen, oman ehdokkaan etsimiseen ja vaalikahveihin.
Yleiset ohjeet toimintamerkin tekemiseen:
Vaalipöllö-merkki suoritetaan tekemällä alla listattuja ja esiteltyjä tehtäviä. Tehtäviä on yhteensä 17, joista 11 on tarkoitettu kaikille ikäkausille ja 4 viimeisintä vain tarpojille sekä sitä vanhemmille ikäkausille. Jokaiseen tehtävään on erilliset ohjeet osallistujien ikäkauden mukaan. Ohjeet ovat suuntaa antavia, ja esimerkiksi samoajat voivat halutessaan tehdä tehtäviä myös vaeltajille tarkoitettujen ohjeiden avulla.
Ohjeet on tehty helpottamaan tehtävien tekemistä, mutta niitä ei ole pakko noudattaa orjallisesti. Tärkeintä on, että tehtävän otsikossa mainittu asia tulee tehtyä. Esimerkiksi “askartelen vaalimainoksen” -tehtävän tehdäkseen täytyy askarrella vaalimainos, mutta toteutustapa on sinänsä vapaa. Toivomme, että ryhmänjohtajat kannustavat jokaista osallistumaan aktiivisesti tehtävien tekemiseen. On kuitenkin tärkeää huomata, että osallistuminen tarkoittaa eri tehtävien kohdalla eri asioita: sudenpennun ei tarvitse julkaista somepostausta itse, vaan riittää että hän on paikalla kun postausta suunnitellaan ja toteutetaan. Jokaisen ikäkauden edustajan tulee tehdä ikäkauden määrittämä määrä tehtäviä, jotta merkin voi saada. Alla olevasta listauksesta näkee, kuinka monta tehtyä tehtävää merkin saaminen kultakin ikäkaudelta vaatii.
Tehtävien määrä ikäkausittain:
SUDENPENNUT | 6 |
SEIKKAILIJAT | 6 |
TARPOJAT | 7 |
SAMOAJAT | 8 |
VAELTAJAT | 9 |
AIKUISET | 9 |
Tehtävät ja ohjeistukset:
( *=vain tarpojille, samoajille, vaeltajille ja aikuisille )
1. Tutustun omaan vaalipiiriini. Tiedän mistä alueesta se koostuu.
2. Tiedän mikä on eduskunta ja mitkä ovat sen tärkeimmät tehtävät.
3. Leikin ryhmäni kanssa eduskuntavaaliaiheista leikkiä.
4. Tutustun www.partioehdokkaat.fi -sivustoon.
5. Tunnen partiolaisten eduskuntavaalitavoitteet.
6. Tutustun eduskuntavaaliehdokkaaseen.
7. Tutustun ehdokkaiden vaalimainoksiin.
8. Askartelen vaalimainoksen.
9. Osallistun ryhmäni järjestämiin vaaleihin.
10. Tutustun äänestämiseen.
11. Osallistun vaalikahveihin.
12. Julkaisen eduskuntavaalit2023-teemaisen somepostauksen.
13. Teen vaalikoneen*
14. Vierailen ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa*
15. Osallistun vaalipaneeliin*
16. Osallistun retkiedustuston toteuttamiseen*
17. Vaalivalvojaiset*
Aktiviteetit ikäkausittain
Vaalipöllön aktiviteetit sudenpennuille ja seikkailijoille
Vaalipöllön aktiviteetit tarpojille ja samoajille
Vaalipöllön aktiviteetit vaeltajille ja aikuisille
Vaalipassin voit ladata materiaalipankista
Vaalipassista on saatavilla tulostettava sekä Instagram Storyyn sopiva versio.