Bild: Eveliina Saari
Patrullen utför alla tre aktiviteter.
Målsättning: Spejarscouten förstår vad begreppet naturens mångfald betyder. Hen känner till hur naturens mångfald ser ut i en utvald livsmiljö. Spejarscouten deltar i gemensamt beslutsfattande och planering.
Beskrivning: Patrullen väljer tillsammans ut en livsmiljö som den undersöker och bekantar sig med dess skick i Finland. Patrullen lär sig att observera den utvalda livsmiljöns betydelse som en del av naturens mångfald. Patrullen gör upp en plan för en observationsuppgift som ska utföras på en utfärd.
Tips för genomförandet:
Bekanta dig med biom
Medlemmarna i patrullen bekantar sig med Maapallon biomit- / Our planet biomes-broschyrerna (finns på finska och engelska), eller leta upp information på svenska om biom t.ex. på WWF.se:s sidor. Patrullen delas in i mindre grupper eller par som bekantar sig med varsitt biom och presenterar dess centrala innehåll för resten av gruppen. Detta är en inledning till själva planeringen.
Maapallon biomit-broschyrerna finns på WWF:s hemsida: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=maapallon-biomit-tietolehtisina (på finska)
Broschyrerna finns också på engelska:
Vad menas med naturens mångfald?
Patrullen bekantar sig med begreppet naturens mångfald genom att titta på WWF:s video: https://www.youtube.com/watch?v=L6rCbI9-zp8&t=22s (videon är på finska men har svensk textning)
Efter att ha tittat på videon samtalar patrullen om vad de minns från videon och om varför naturens mångfald är viktig.
Val av gemensamt forskningsobjekt
Patrullen samtalar om vilka möjliga forskningsobjekt som finns i närområdet. Naturens mångfald kan egentligen observeras i vilken livsmiljö som helst: i skogen, på myren, på ängen och fältet, i skärgården, på stranden, i fjällen eller i stadsnaturen.
Varje medlem i patrullen kan framföra ett önskemål om vilken livsmiljö hen vill undersöka. Patrullen skriver upp idéerna och överväger till exempel de två livsmiljöer som varit mest populära närmare. Patrullen funderar tillsammans var livsmiljöerna i fråga finns. Patrullen väljer en sådan livsmiljö och plats som intresserar spejarscouterna och som det är praktiskt möjligt att göra en utfärd till som forskningsobjekt.
Uppdatera dina kunskaper
Patrullen bekantar sig med naturens mångfald i den valda livsmiljön och tar tillsammans reda på till exempel följande saker:
Information om olika naturtyper finns till exempel på Finlands miljöcentrals hemsida: https://www.ymparisto.fi/sv-FI/Natur/Naturtyper
Information om klimatförändringens inverkan på Finlands natur finns på WWF:s hemsida: https://wwf.fi/ilmastonmuutos-suomessa/ (på finska). Kortare på svenska på miljöförvaltningens webbtjänst: https://www.ymparisto.fi/sv-fi/Klimat_och_luft/Klimatforandringens_effekter
Målsättning: Spejarscouten undersöker naturen och gör observationer om dess mångfald.
Beskrivning: Patrullen undersöker naturens mångfald i den utvalda livsmiljön på ett läger eller på en utfärd under en eller flera dagar.
Tips för genomförandet:
Naturewatch-undersökningar
Patrullen undersöker den utvalda livsmiljön med hjälp av WWF:s Naturewatch-undersökningsblanketter. Några av blanketterna finns bara på finska:
På svenska:
Stadsnatur https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-i-stadsnaturen-2
Insjöns strand https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-vid-insjons-strand-2
Östersjöns kust https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-vid-ostersjons-kust-2
Bara på finska:
Metsä (skog) https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-metsassa-3
Suo (myr) https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-suolla
Talviluonto (vinternatur) https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=naturewatch-talvella
Lotsen, patrulledaren eller en spejarscout som på förhand har tackat ja till uppgiften skriver ut de blanketter som behövs före utfärden. Om spejarscouterna är många kan uppgifterna också fördelas mellan grupperna. Pennor och skrivunderlägg bör tas med. Artguider kan vara till glädje och nytta på utfärden. Patrullen väljer andra eventuella redskap som tas med utifrån den livsmiljö som ska undersökas.
Lös Vattendragsmysteriet
Patrullen väljer ett vattendrag att undersöka med hjälp av WWF:s mobilspel Vattendragsmysteriet. Anvisningar för nerladdning av spelet hittas här:
https://wwf.fi/rannalla (på finska)
https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/mobilt-inlarningsmaterial/ (mindre omfattande material på svenska)
Lotsen eller patrulledaren registrerar sig som användare av spelet och aktiverar det innan utfärden. Patrullen delas in i mindre grupper eller par som får varsin smarttelefon för att utföra undersökningarna. Spelet fungerar på webbläsaren och man loggar in med en spelspecifik kod. Lotsen eller patrulledaren kan se spelkoden efter att ha loggat in.
Olika redskap som termometer, siktdjupsskiva, pH-mätare eller -indikator, tvättfat, plastburkar, håvar och silar kan tas med på en forskningsresa till stranden. Artguider kan vara till glädje och nytta på utfärden.
Räkna arter
Patrullen antecknar alla arter som den får syn på under utfärden. Alla arter som identifieras antecknas, men patrullen antecknar, fotograferar och gör ljudinspelningar (ifall den stöter på arter) som inte kan identifieras vid observationstillfället.
Fåglar och däggdjur: Ifall det bara finns ett fåtal observationer av fåglar och däggdjur kan anteckningar göras under hela dagens gång. På våren, då det hörs mycket fågelsång, kan patrullen ta pauser då man stannar på en plats, lyssnar på fåglarna och antecknar alla arter som man hör.
Växter: Patrullen märker ut en eller flera kvadratmeterstora växtrutor på marken och undersöker vilka växtarter som finns i dem. Patrullen fotograferar de arter som inte identifieras. Anvisningar för undersökning av växtrutor i utbildningsstyrelsens material: https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/zoomainpabiologi_del4_forskningskort_3.pdf
Ryggradslösa djur: Det lönar sig att söka efter ryggradslösa smådjur på flera olika ställen under utfärden. Patrullen kan försöka fånga flygande insekter med en håv. Smådjur som befinner sig i en buske kan undersökas med hjälp av ett vitt lakan som breds ut under busken som sedan skakas så att djuren faller ner på lakanet. Det är även möjligt att hitta ryggradslösa djur genom att försiktigt vända på stenar och murkna träd. Patrullen granskar djuren försiktigt till exempel med hjälp av en lupp och släpper sedan tillbaka dem på det ställe där de hittades. Om patrullen har vänt på stenar och murkna träd sätts de tillbaka på sina ursprungliga platser.
iNaturalist-appen kan användas som hjälpmedel vid identifieringen: https://inaturalist.laji.fi/ (Anvisningarna är på finska, men själva appen finns också på svenska)
Målsättning: Spejarscouten kan dra slutsatser utifrån den bakgrundsinformation som sökts och de observationer som gjorts.
Beskrivning: Patrullen gör en sammanfattning av den informationssökning och de observationer som gjorts under utfärden.
Tips för genomförandet:
Poster
Medlemmarna i patrullen gör en poster utifrån undersökningsresultaten. Postern kan till exempel göras på kartong.
Patrullen sammanfattar undersökningsobjekten och resultaten kort och koncist. Patrullen besvarar till exempel följande frågor:
Patrullen kan också använda fotografier från utfärden i postern. Om spejarscouterna är många kan flera postrar göras. Till sist presenterar patrullen sina postrar för de andra grupperna eller för till exempel andra scouter. På ett stort evenemang kan patrullen ordna en guidad posterutställning.
Video
Patrullen filmar en några minuter lång video som sammanfattar det viktigaste i deras forskningsprojekt och livsmiljön i fråga. Patrullen presenterar videon för en utvald publik eller lägger ut den på kårens sociala medier.
Program för vargungar eller äventyrsscouter
Patrullen förbereder ett program om den undersökta livsmiljön och håller det för kårens vargungsflock eller äventyrsscoutslag. Programmet kan till exempel innehålla orientering, frågesport eller ett uppträdande vid lägerbålet.
När programmet planeras är det viktigt att ta hänsyn till publikens ålder och kunskapsnivå. Svåra saker måste förenklas så att de yngsta barnen också kan delta. Programmet får gärna vara roligt men meningen är att man också kan lära sig något.
Patrullen utför alla tre aktiviteter..
Målsättning: Spejarscouten kommer med idéer och planerar en aktivitet med ett gemensamt mål.
Beskrivning: Patrullen planerar en gemensam aktivitet till förmån för miljön. Patrullen kan till exempel utföra ett naturtalko eller gemensamt öva på miljövänlig konsumtion.
Tips för genomförandet:
Vad är viktigt?
Patrullen samtalar om den undersökta livsmiljön på basis av den information som de redan har skaffat. Är den eller dess arter utrotningshotade? Vad hotar dem? Hur kan de skyddas?
Efter detta väljer patrullen ett tema för den gemensamma miljöaktiviteten. Vill patrullen göra något konkret ute i naturen såsom att plöja främmande arter eller bygga insekthotell? Eller vill den få kunskap om en hållbar livsstil såsom att laga smakande vegetarisk mat eller laga kläder eller andra saker?
När temat har valts kan patrullen börja planera verksamheten närmare.
Åtta idéer
Först väljer patrullen ett tema för miljöverksamheten. Efter detta planerar patrullen för aktiviteten i mindre grupper.
Varje grupp tar ett papper som har ett rutfält med nio rutor. Gruppen skriver upp det utvalda temat i den mittersta rutan. Gruppens uppgift är att hitta på åtminstone en rolig idé per ruta.
När rutorna är fulla kan grupperna byta ut pappren och kommentera varandras idéer. Till sist väljer patrullen de idéer som förverkligas.
Projektplan
Patrullen utarbetar en projektplan för miljöaktiviteten genom att på ett stort papper skissa upp projektets målsättning, konkreta åtgärder, arbetsfördelning, resurser, tidsplan och hur man kan engagera andra i projektet. Som mall kan WWF:s färdiga mall på finska användas (storlek: A3): https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=ideapohja-suunnitteluun.
Lotsen eller patrulledaren skriver på förhand ut en eller flera kopior av mallen.
Målsättning: Spejarscouten agerar för att skydda naturens mångfald.
Beskrivning: Spejarscouterna utför sin planerade verksamhet.
Tips för genomförandet:
Talko mot invasiva arter
Patrullen ordnar ett talko för att rensa bort invasiva arter i utfärdsmålet. Meningen är att rensa sådana arter som inte hör till Finlands natur. Till exempel är jättebalsaminen och lupinen lätta att rensa. Spejarscouterna behöver arbetshandskar och sopsäckar för arbetet.
Instruktioner för att ordna ett talko: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=nuorten-vieraslajitalkoo-opas&swpmtx=1bd5d6cc640a188ddda9251090aaecf5&swpmtxnonce=e37d4218d2 (på finska)
Info på svenska om invasiva arter och hur man kan bekämpa dem: https://laji.fi/news/i-5253
Underlätta smådjurens bostadsbrist
Patrullen bygger insekthotell, murkna stängsel eller trädgårdar och sätter ut dem i terrängen. Insekter och andra ryggradslösa djur behöver lämpliga omgivningar och övervintringsplatser för att klara sig. Genom att bygga insektshotell eller öka antalet murkna träd i terrängen kan deras trivsel förättras.
Lotsen ser på förhand till att alla nödvändiga tillstånd samt byggmaterial finns att tillgå.
Tips på insektshotell, murkna staket etc: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/01/bli-hotellagare-sa-bygger-du-ett-insekthotell-pa-din-gard
Tips för en murken trädgård: Man kan öka mängden av murket trä genom att låta döda träd stå kvar eller genom att lämna en större stubbe än vanligt åt ett fällt träd. Mängden kan också ökas genom att bygga bänkar eller andra konstruktioner av obehandlat träd. Markägarens lov behövs för uppgiften. Här hittar man anvisningar för grundandet av den murkna trädgården: https://www.sll.fi/2019/07/03/perusta-lahopuutarha/ (på finska)
Miljömedveten utfärdsmat
Patrullen planerar och skriver en meny som beaktar miljöfrågorna väl. Patrullen föredrar grönsaksprodukter och inhemska fiskar i sina matval samt försöker undvika matsvinn.
Vid planeringen och genomförandet av menyn kan dessa källor vara till hjälp:
Världen på ett fat -matguide, uppgifter: https://wwf.fi/app/uploads/p/l/u/3ogisdfcmtc3vgloocv5yrc/matuide-uppgifter.pdf?swpmtx=20b49a2995a2e9d0480a0fd59dda9d9a&swpmtxnonce=bfcdb3deef?filename=V%C3%A4rlden%20p%C3%A5%20ett%20fat%20-matguide%2C%20uppgifter.pdf
Voiko maailmaa muuttaa syömällä (Kan världen förändras genom ätande) -övningar: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=voiko-maailmaa-muuttaa-syomalla-harjoituksia-vastuullisesta-ruuasta (på finska)
Receptbanken på wwf.se: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/receptbanken/
Klotets bästa mat -kortspel: 2018_ruokapelikortit_swe_a4.pdf (wwf.fi)
Tips på vegetarisk utfärdsmat finns till exempel på @vegohajk på instagram eller på finska på https://vegeretki.fi/
Målsättning: Spejarscouten bedömer miljöaktivitetens mål och det hur de uppnåtts. Spejarscouten funderar på sitt eget engagemang för miljön.
Beskrivning: Spejarscouterna samtalar om hur de lyckades med miljöaktiviteten och funderar på hur dei framtiden kan ta hänsyn till naturens mångfald i sina liv.
Tips för genomförande:
Den talande stenen
Spejarscouterna ställer sig i en ring. Lotsen ger en talande sten som ska gå runt i ringen. Den som får stenen berättar med egna ord om de tankar projektet har väckt.
Källa: Berättelser från en föränderlig planet - uppgifter: https://wwf.fi/app/uploads/j/s/z/ns4pdnfcavdtyljkietsslg/tehtaevaepaketti_svenska.pdf
Löftet
Patrullen ställer sig i en ring. Spejarscouterna funderar på hur villiga de är att förändra sin livsstil för att förbättra naturens välmåmende. Var och en väljer något som de lovar att genomföra inom den närmaste framtiden. Löftet viskas till den spejarscout som står närmast. Alternativt kan varje spejarscout säga det högt, skriva ner det eller sätta en påminnelse i mobilen.
Källa: Berättelser från en föränderlig planet - uppgifter: https://wwf.fi/app/uploads/j/s/z/ns4pdnfcavdtyljkietsslg/tehtaevaepaketti_svenska.pdf
Nästa steg
Varje deltagare ritar två fotspår på ett papper. Både höger och vänster fot borde få plats på en A4. I det ena fotspåret skriver var och en något som hen redan gör i sitt liv som har en positiv inverkan på klimatförändringen. I det andra fotspåret skrivs vad hen i fortsättningen kommer att göra regelbundet. Sedan klipps eller rivs fotspåren ur.
Varje deltagare placerar sina fotspår på golvet så att de formar en stig. Om det finns tid kvar kan var och en läsa sina egna fotspårtexter högt. Om det inte finns tillräckligt med tid kvar kan patrullen titta på fotspåren en stund tillsammans innan var och en tar sina egna fotspår med sig.
Källa: Berättelser från en föränderlig planet - uppgifter: https://wwf.fi/app/uploads/j/s/z/ns4pdnfcavdtyljkietsslg/tehtaevaepaketti_svenska.pdf
Patrullen gör åtminstone den ena aktiviteten.
Målsättning: Spejarscouten vågar ta ställning och uttrycka sin egen åsikt.
Beskrivning: Spejarscouterna berättar för andra om sin egen syn på naturens mångfald.
Tips för genomförandet:
En bild på some
Spejarscouterna planerar och förverkligar utomhus en bild som tar ställning för naturens mångfald. Då bilden planeras får fantasin flöda fritt; patrullen kan göra ett miljökonstverk, klä ut sig, göra plakat eller helt enkelt välja en speciellt vacker eller värdefull plats att fotografera.
Lotsen ser till att alla som syns på bilden har fått tillstånd till det. Man kan även ta en bild där scouterna inte syns. Scouterna lägger med lotsens hjälp ut bilden på till exempel kårens Instagram-konto och taggar bilden med hashtaggarna #partioscout och #pandapartiossa.
Vykort till en beslutsfattare
Material: kort, frimärken och adresser till olika beslutsfattare
Är ni oroliga för något gällande naturens tillstånd? Borde man tacka någon beslutsfattare för det hen gjort för miljön? Beslut som påverkar naturens mångfald fattas på alla nivåer: lokalt, riksomfattande och i internationellt samarbete. Personer med beslutsmakt är både ledamöter som blivit valda vid särskilda val och till exempel företagsledare.
Spejarscouterna väljer beslutsfattare som de skriver och skickar kort till. Scouterna berättar vad naturen betyder för dem och vad de önskar av beslutsfattarna. Lotsen handleder scouterna i att skriva artigt men koncist och att skriva under kortet.
En debattartikel
Spejarscouterna skriver individuellt, i par eller tillsammans med hela patrullen en debattartikel till lokaltidningen. I texterna tar scouterna ställning till missförhållanden de har lagt märke till i sin egen närmiljö som till exempel nedskräpning, användning av engångsartiklar eller skogsavverkning. Lotsen hjälper scouterna att skicka in artiklarna. Det är värt att också publicera dem i kårens egna medier.
Talande konstverk
Patrullen planerar och förverkligar ett eller flera miljökonstverk som åskådliggör synpunkter om naturens mångfald som spejarscouterna anser vara viktiga. Verken ställs ut så att också andra kan ta del av dem.
Det är möjligt att göra verken som så kallad jordkonst i samband med en utfärd. Då formas material som hittas i naturen till ett konstverk. Det är dock viktigt att komma ihåg allemansrätten när man planerar jordkonst. Om konstverket blir omfattande behövs markägarens tillstånd.
Patrullen kan skapa ett omfattande konstverk också med hjälp av andra material och metoder. Man kan till exempel måla med vattenfärg, göra skulpturer av pappersmassa, göra installationer eller rita på gatan med gatukritor. Det är bara fantasin som sätter gränser!
Målsättning: Spejarscouten blir hörd i en sak som är viktig för hen.
Beskrivning: Spejarscouten väljer en vuxen som har en beslutsfattande eller annan viktig ställning och berättar om sin egen syn på en miljöfråga.
Tips för genomförandet:
Distansmöte med en lokal inflytelserik person
Spejarscouterna väljer gemensamt en lokal inflytelserik person, för vilken de vill berätta om sin egen syn på naturens mångfald. Personen kan vara vem som helst som spejarscouterna anser vara i en intressant position: en medlem i kommunens miljönämnd, en ledamot i stadsfullmäktige, församlingens fastighetschef, en förtroendevald i en miljöorganisation, en verkställande direktör på ett företag, en tjänsteman på ett ministerium eller en rektor för en skola. Det väsentliga är att spejarscouterna har någonting att berätta för just denna person.
Lotsen hjälper att ordna mötet. Man kan till exempel skicka ett artigt e-mail till personen. Det är möjligt att göra upp om en träff, men det brukar vara lättare att hitta lämpliga tider för distansmöten. Patrullen planerar mötet noggrant: man bestämmer tillsammans vem som fråga och tala och om vad.
Patrullen skickar ett tackbrev efter mötet.
Besök i valtält
Spejarscouterna besöker en eller flera partiers valtält under en valkampanj. Spejarscouterna berättar om sin egen syn på naturens mångfald för dem som de möter i tältet.
Lotsens uppgift är att ta reda på en lämplig plats och tid för besöket.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Snabblänkar