Earth hour

Earth hour firas årligen den sista lördagen i mars (utom ifall lördagen råkar vara påskafton; då firas earth hour lördagen innan) kl.20:30-21:30.
Under earth hour släcker vi lamporna i en symbolisk gest för att visa att vi tänker på, bryr oss om och oroar oss för miljöns tillstånd och klimatkrisen, och kan samtidigt passa på att göra konkreta handlingar för en hållbar utveckling.

Här är tips på hur grupperna kan fira Earth hour. Tipsen är skapade för distansmöten med uppgifter som görs tillsammans med gruppen och uppgifter som görs på egen hand till exempel hemma. Uppgifterna som görs tillsammans kan alltså till exempel göras på ett veckomöte i nära anslutning till earth hour, eller på en virtuell earth hour-träff.

Du hittar också mer earth hour-relaterade länkar och tips på scout.fi

VARGUNGAR

Akelans uppgift

Akelan informerar flocken om det internationella Earth Hour-evenemanget, som ger alla en möjlighet att komma med och skydda miljön och bromsa in klimatförändringen.

Målsättning

Vargungen deltar i WWF:s största klimatevenemang och förstår innebörden med denna symboliska gest.

Beskrivning

Vargungarna deltar i Earth Hour den 26 mars (2022) kl. 20:30 till 21:30 genom att släcka onödiga lampor. Akelan tipsar vargungarna om att utmana familjen och släkten att delta i evenemanget. Akelan förklarar att deltagandet i evenemanget är en liten gärning med stor betydelse. Tillsammans med vargungarna kan man tänka på små miljögärningar som man kan göra varje dag. 

Tips

WWF:s tips: Akelan bekantar sig i förväg med idéerna och tipsen på Earth Hour kampanjsidan (fler tips finns på kampanjens sida på finska). Akelan väljer det lämpligaste tipset för flocken och berättar för flocken hur de kan följa det.

Kvällsprogram åt familjen: Vargungen utför något från spåret Kvällsprogram åt familjen under Earth Hour. Flocken kan tillsammans tänka på vilka rop, lekar eller scouttraditioner som de vill uppträda med för familjen. (Tipset passar bra till spåret Kvällsprogram.)

Inbjudan: Vargungarna pysslar ihop ett inbjudningskort en vecka i förväg till Earth Hour evenemanget. 

Exempel på spår som temat passar in under:

 

ÄVENTYRSSCOUTER

Kaptenens uppgift

Kaptenen informerar flocken om det internationella Earth Hour-evenemanget, som ger alla en möjlighet att komma med och skydda miljön och bromsa in klimatförändringen. Kaptenen uppmuntrar äventyrsscouterna att tänka på hurdan påverkan internationell aktivism kan ha.

Målsättning

Äventyrsscouten deltar i WWF:s största klimatevenemang och förstår innebörden med denna symboliska gest. Äventyrsscouten förstår hur små gärningar kan bygga upp inverkan.

Beskrivning

Äventyrsscouterna deltar i Earth Hour den 26 mars (2022) kl. 20:30 till 21:30 genom att släcka onödiga lampor. Kaptenen tipsar äventyrsscouterna om att utmana familjen och släkten att delta i evenemanget. Kaptenen förklarar att deltagandet i evenemanget är en liten gärning med stor betydelse. Äventyrsscouterna gör under veckan även andra små och vardagliga klimatgärningar.

Tips

WWF:s tips: Kaptenen bekantar sig i förväg med idéerna och tipsen på Earth Hour kampanjsidan (fler tips finns på kampanjens sida på finska). Hen väljer det lämpligaste tipset för laget och berättar för laget hur de kan följa det. (Tipset passar bra till exempel till Miljötalko-aktiviteten )

Miljötalko: Äventyrsscouten kan förverkliga Miljötalko-aktiviteten från väderstrecket Öster även med små och vardagliga gärningar. Äventyrsscouten rapporterar för resten av laget via gruppens kommunikationskanal om de gärningar hen gjort. Varje äventyrsscout kan via meddelandet åt laget också utmana de andra att göra olika miljögärningar.

Skymning rår: Äventyrsscouten håller en liten tyst stund eller ett kvällsprogram för sin familj då lamporna är släckta. Tips på tyst stund finns bland annat i När det skymmer-aktiviteten i väderstrecket Öster.

SPEJARSCOUTER

Lotsens uppgift

Lotsen informerar gruppen om det internationella Earth Hour-evenemanget, som ger alla en möjlighet att skydda miljön och hejda klimatförändringen. Lotsen uppmuntrar spejarscouterna att delta och ger exempel på andra internationella evenemang som t.ex. klimatstrejker och om påverkansarbete inom scoutingen.

Målsättning

Spejarscouten deltar i världens största klimatevenemang, som ordnas av WWF, och förstår varför hen gör denna symboliska gest. Spejarscouten lär sig att delta är ett sätt att påverka och vet olika sätt att delta i saker. Spejarscouten får en positiv känsla och upplevelse av att vara med och påverka.

Beskrivning

Spejarscouterna deltar i Earth Hour den 26 mars (2022) kl. 20:30 till 21:30, genom att släcka alla onödiga lampor. Lotsen tipsar spejarscouterna om att utmana hela sin familj, sin släkt och sina vänner att delta i evenemanget. Spejarscouterna bekantar sig med olika sätt att påverka på, och planerar tillsammans ett initiativ för att utveckla något på regional, nationell eller internationell nivå.

Tips

WWF:s tips: Lotsen och patrullen bekantar sig tillsammans med evenemangets idéer och tips på Earth Hour kampanjsidan (fler tips finns på kampanjens sida på finska). Patrullen väljer tillsammans det som passar dem bäst, och implementerar det på ett sätt som passar dem.

De egna påverkningsmöjligheterna: Spejarscouterna funderar tillsammans med patrullen på följande frågor: Vilka saker i ditt liv kan du påverka? Vilka kan du inte förändra? Spejarscouterna skriver ner sina tankar t.ex. i en padlet med två kolumner: kan påverka/kan inte påverka. Efter detta funderar spejarscouterna för sig själva på vad de skulle vilja förändra. Någon kan t.ex. vilja förändra något med sig själv, i skolan, i samhället eller i scoutingen. När alla har kommit på något de vill förändra, går patrullen igenom dessa saker tillsammans. Patrullen gör en handlingsplan, där man skriver ner de steg som måste göras för att göra en förändring. Om flera spejarscouter har tänkt på samma sak, kan de tillsammans sätta igång och förändra saken. Lotsen/patrulledaren stöder och uppmuntrar alla spejarscouter att förverkliga sin plan. (Detta tips kan till exempel göras som en del av aktiviteten Påverkan i Samhällsetappen.)

Aktiviteten Att stilla sig i Lägeretappen passar i samband med Earth Hour. Patrullens medlemmar letar efter en egen plats i naturen, dit de kan dra sig för att stanna upp en stund och fundera i 30-60 min. Spejarscouterna får som instruktion att hitta en plats där de kan beundra naturen. Patrullen kommer tillsammans överens om en tid efteråt då man samlas igen, t.ex. vid en virtuell lägereld, för att diskutera de känslor som väcktes av att vara ensam. Till detta behövs spejarlotsens hjälp.

EXPLORERSCOUTER

Lotsens uppgift

Lotsen informerar gruppen om det internationella Earth Hour-evenemanget, som ger alla en möjlighet att komma med och skydda miljön och sakta ned klimatförändringen. Lotsen uppmuntrar explorerscouterna att delta och ger exempel på andra internationella evenemang som t.ex. klimatstrejkerna, och scoutingens möjlighet att påverka.

Målsättning

Explorerscouten deltar i WWF:s största klimatevenemang och förstår innebörden med denna symboliska gest. Explorerscouten tar reda på olika sätt för att kunna delta och påverka. Explorerscouten får en positiv känsla och upplevelse av att vara med och påverka.

Beskrivning

Explorerscouterna deltar i Earth Hour den 26 mars (2022) kl. 20:30 till 21:30 genom att släcka onödiga lampor. Lotsen tipsar explorerscouterna om att utmana familjen, släkten och scoutens vänner att delta i evenemanget. Explorerscouterna bekantar sig med olika sätt att påverka på, och får tillsammans planera ett initiativ för regional, nationell eller internationell utveckling.

Tips

WWF:s tips: Vi ser tillsammans på evenemangets idéer och tips på kampanjsidorna. Tillsammans väljer vi det som passar oss bäst, och implementerar det på ett sätt som passar oss.

ROVERSCOUTER

Lotsens uppgift

Patrulledaren eller lotsen samlar patrullen till en diskussion om tankar som väcks under aktivitetens genomförande. Lotsen ställer förtydligande frågor och kan berätta om vad hen själv insett om energiförbrukningen hemma och på jobbet.

Målsättning

Roverscouten känner till sin energiförbrukning och inser sina egna möjligheter att påverka den. Hen kan beakta de ekonomiska aspekterna, miljön och etiska frågor i sin energiförbrukning. Roverscouten förstår att individers personliga val har betydelse.

Beskrivning

Roverscouterna deltar i Earth Hour den 26 mars (2022) kl. 20:30 till 21:30 genom att släcka onödiga lampor. Under veckan tar hen reda på hur elen hen använder har producerats och om elproduktionen går att påverka på något sätt. Hen bekantar sig med energieffektivitet och funderar på vad det kan betyda i hens eget liv. Hen granskar sin egen energiförbrukning kritiskt och arbetar för att göra den mer hållbar.

Tips

(Dessa tips kan till exempel göras som en del av aktiviteten Energiförbrukning i Jag påverkar miljön-aktiviteten)

Ny körstil? Jag testar hur min körstil påverkar bilens bränsleförbrukning under en viss tid och räknar ut körstilens ekonomiska effekt. Jag funderar också på skillnaden hos olika bränslen. Vilken miljöpåverkan har bensin-, diesel-, etanol-, gas-, el- och hybridbilar? Vilka ekonomiska skillnader finns det mellan bränslesorterna? 

Energiuppföljningstjänst: Följ upp din egen energiförbrukning med hjälp av ditt elbolags energiuppföljningstjänst. Vad är den så kallade grundnivån, som i vilket fall som helst uppnås på grund av maksiner som hela tiden står på, som kylskåp och frys? Hur mycket påverkar jag själv förbrukningen till exempel genom belysning, TV:ns stan by-läge eller genom att köra halvfulla disk- eller tvättmaskiner? Jag försöker leva så energisnålt som möjligt under en vecka. Hur mycket pengar sparar jag in på det? 

Energibeteende i förändring: Jag utmanar en person som är klart äldre än jag, till exempel min förälder eller mor-/farförälder. Jag frågar hen till exempel om vilka kriterier hen haft vid val av hemelektronik och energianvändning. Jag frågar också om hur energianvändningen och diskussionen om energi har förändrats under åren.

Egen energikälla: Jag tar reda på hur stora kostnaderna skulle vara för att införskaffa och installera solpaneler, solfångare eller ett vindkraftverk till mitt hem. Hur mycket skulle jag spara i elkostnader? Hur lång tid skulle det ta innan jag skulle ha sparat in lika mycket som jag lagt ut? Jag tar reda på om mitt lokala elbolag om de skulle köpa el som jag inte själv behöver. 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Tölögatan 55
00250 Helsingfors