Detta är en sammanställning av presentationen och diskussionen under FiSSc:s kvällste 3.5.2022 med temat explorer- och roverscoutverksamheten i kårerna.
Explorerscoutprogrammet:
Roverscoutprogrammet:
= bitar som vid en första anblick kan verka tråkiga, men som man ändå måste göra i sitt liv/i kåren så det kan vara roligare att göra det tillsammans:
Explorerscoutprogrammet:
Roverscoutprogrammet:
För få explorerscouter/roverscouter i kåren
-> samarbeta med andra närliggande kårer (även om avståndena är långa så kanske scouterna en gång per månad kan resa?)
-> om den egna kåren är stor, se er gärna omkring och kolla om till exempel grannkåren skulle ha behov av verksamhet för sin/sina enstaka scout/er
Explorerscouterna/roverscouterna flyttar från orten
-> med möten tillräckligt sällan kanske de kan komma med ibland i alla fall?
-> uppmuntra till verksamhet på studieorten?
-> om den egna kåren finns på en studieort, bjud gärna in inflyttade explorer- och roverscouter på häftiga grejer ibland (ofta svårt att börja i en annan kår än den egna, och på studieorten kanske man vill koncentrera sig på studieliv, men nåt häftigt nån gång i månaden kan kanske ändå funka som försiktig inkörsport?)
För stressade explorerscouter/roverscouter
-> ha möten tillräckligt sällan. Viss regelbundenhet behövs ändå för att verksamheten ska hållas igång. 1 gång i månaden upplevdes som perfekt.
-> om de fungerar som gruppledare: möjligt att en gång i månaden ha vikarierande ledare på gruppmötena, eller att en gång i månaden inte ha gruppmöte alls?
-> söndag eftermiddag/kväll tidpunkt som ofta är lite möjligare än andra tidpunkter.
Scoutprogrammet helt för omfattande
-> Använd programmet som inspirationskälla snarare än som regelbok. Plocka russinen ur bullen; använd de bästa bitarna. (Ändå bra att faktiskt använda det som inspirationskälla och inte avfärda det helt och hållet. Där finns många bra tips och idéer.)
-> Kolla upp vilka alla saker ni redan gör som är en del av scoutprogrammet; programmet innehåller massa planeringsuppgifter som man som explorer- eller roverscout redan gör som gruppledare eller på hajker och evenemang. För dessa grejer kan scoutprogrammet fungera bra som checklist, påminnelse eller som idébank för nya/mer inspirerande/mer utvecklande sätt att göra samma sak.
-> FRÅGA: Behöver kårerna en färdig ”programväska”. Till exempel tre färdigt planerade explorermöten som bara är att plocka fram ur ”väskan” och hålla?
Det blir inget av verksamheten om explorer-/roverscouterna ska förverkliga den själva (kanske för unga, kanske bara för dåliga på att planera för sig själv när ansvaret för andra är så stort)
-> närvarande lots som planerar, delegerar och koordinerar
-> ansvaret för träffarna roterar i patrullen
-> inkludera explorer-/roverscouterna i planeringen, men lämna inte planeringen helt och hållet åt dem själva. Inkludera så att de får göra saker de själva vill, men förbered också färdiga förslag, för den händelse att de inte vet vad de vill.
Stor åldersskillnad mellan yngsta i åldersgruppen och äldsta i åldersgruppen
-> närvarande lots som hjälper att planera och koordinera
Det finns inte ledarresurser i kåren så att det skulle räcka till lotsar åt explorer-/roverscouterna.
-> samarbeta med andra kårer så att det för flera kårer finns en lots
-> FRÅGA; finns det behov av ”områdeslotsar” som koordineras av FiSSc (= FiSSc rekryterar och handleder. Utmaning att personerna såklart ändå måste finnas = finns det inte i kårerna så kan FiSSc ha svårt att ”trolla fram” annanstansifrån. Men är såklart något man kan testa.)
Explorer-/roverscouterna kommer ändå inte med, när det kommer till kritan:
-> inkludera i planeringen
-> gör saker som de på riktigt vill göra
-> kom överens om bra kommunikationskanal där möten kan informeras om och hypeas
(+ kommentarer om hur det kan passa in i det officiella scoutprogrammet):
Kom ihåg att fortsätta diskutera och fråga! Det finns många andra som funderar på samma saker som kanske kan ge bra idéer och tips, som kanske kan bolla lösningar på utmaningar, eller som åtminstone kan dela frustrationerna med dig.
Bra kanaler är t.ex.:
- FiSSc-ledare på Facebook
- HC-partiolaiset på Facebook (flesta medverkande där är finskspråkiga)
- mejla FiSSc:s programgrupp med frågor, utmaningar eller önskemål. fissc_program@kuksa.partio.fi
- scoutledarträffar
- roverscout- och ledardagar/FiSScAkademin/andra evenemang där kårledare träffas
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Snabblänkar