Seikkailijoiden mallitoimintasuunnitelma (etelä)

 

Tältä sivulta löytyy esimerkki seikkailijoiden ensimmäisen vuoden kevään toimintasuunnitelmasta, jolloin tehdään Etelä-ilmansuunnan aktiviteetteja. Esimerkit kokousten toteuttamiseen löytyvät myös tältä sivulta.

 

Viikko 2 Pyörtyminen ja tajuttomuus + Hätäpuhelu 

Viikko 3 Jokaisenoikeudet

Viikko 4 Leipuri-haaste: Suolainen leivonnainen

Viikko 5 Naskalit + Heittoköysi + Heikot jäät

Viikko 6 Leipuri-haaste: Makea leivonnainen

Viikko 7 Haavat ja hiertymät + Purema ja pisto

(Hiihtoloma viikolla 8/9/10 paikkakunnasta riippuen)

Viikko 8/9 Muistelemispäivä

Viikko 9/10 Paineside + nenäverenvuoto

Viikko 11 Uimataito + Veden varassa + Pelastusliivit vedessä

Viikko 12 Köysivyyhti

Viikko 13 Leipuri-haaste

Viikko 14 Liikuntapäiväkirjan aloitus

Viikko 15 Kaupunkisuunnistus

Viikko 16 Karttamerkit

Viikko 17 Parioviikko

Viikko 18 Kisoihin valmistautuminen

Viikko 19 Mittakaava+metsätyypit

Viikko 20 Retki

VIIKKO 2 PYÖRTYMINEN JA TAJUTTOMUUS + HÄTÄPUHELU

 

Joukkue keskustelee pyörtymiseen ja tajuttomuuteen johtavista syistä. Seikkailijat harjoittelevat tilanteissa annettavaa ensiapua. Miten auttaa pyörtynyttä? Kuinka tajuton laitetaan kylkiasentoon? Seikkailijat harjoittelevat potilaan kylkiasentoon kääntämistä. Samalla on hyvä puhua myös päihteistä. Milloin joku sammuu ja mistä se johtuu? Entä jos joku tuttu kaveri tai perheenjäsen on sammunut? Vierasta tajuttoman oloista henkilöä ei saa lähestyä liian varomattomasti, sillä aina ei voi tietää, miten tämä reagoi. Apua tarvitsevaa ei kuitenkaan saa jättää auttamatta. Parasta on kertoa aikuiselle tai hälyttää apua. Talvella hankeen jäänyt on aina hengenvaarassa, joten apu on saatava nopeasti paikalle. Tarvikkeet: huopia, makuualustoja tai maavaatteita alustoiksi.

VIIKKO 3 JOKAISENOIKEUDET

Toteutus: Sampo tulostaa pienet tarinat paperille. Seikkailijoiden tehtävänä on merkitä tarinaan vihreällä asiat, joita jokaisennoikeuksien mukaan saa tehdä ja punaisella ne, mitä ei saa. Vaihtoehtoisesti seikkailijat voivat sopia jonkin liikkeen, jota tehdään silloin, kun kyseessä on sallittu asia (esimerkiksi heilutellaan käsiä) ja kun kielletty (esimerkiksi hypitään paikallaan). Maija ja Pertti lähtivät metsäretkelle. Aurinko paistoi ja oli lämmintä, kun lapset pääsivät metsän reunaan. He kävelivät polkua eteenpäin ja näkivät vieressään paljon mustikoita. Maija halusi maistaa niitä, joten he pysähtyivät hetkeksi syömään mustikoita. Seuraavaksi polun varrella näkyi pieni järvi, jossa he uivat, koska oli kuumaa. Pertti onki myös muutaman kalan. Järven rannalla he söivät eväitä. Maija jätti roskat kiven alle, koska ei jaksanut laittaa niitä reppuunsa. Pertti löysi rannalta hienon kävyn, jonka otti mukaansa. Sitten lapset jatkoivat polkua eteenpäin. Edessä näkyi talo, jonka pihassa kasvoi kauniita ruusuja. Lapset kävelivät pihan poikki, ja Maija keräsi mukaan yhden ruusun. Alkoi tulla ilta, ja lapset päättivät lähteä kotiinpäin. He oikaisivat naapurin pellon poikki, jotta ennättävät ajoissa iltapalalle.

VIIKKO 4 LEIPURI-HAASTE: SUOLAINEN LEIVONNAINEN

 

Vartio leipoo sämpylöitä. Erilaisia sämpyläreseptejä löytyy netistä ja leivontakirjoista useita. Yksi perusresepti on seuraava: 5 dl vettä tai maitoa 50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa 1 tl suolaa ripaus sokeria 10 dl jauhoja 0,5 dl öljyä Neste lämmitetään. Jos käytössä on tuoretta hiivaa, se liotetaan nesteeseen. Lisätään suola ja sokeri. Osa jauhoista sekoitetaan joukkoon ja niiden mukana mahdollinen kuivahiiva. Loput jauhot alustetaan taikinaan ja öljy lisätään loppuvaiheessa. Reseptissä voi käyttää mitä tahansa jauhoja seikkailijoiden makumieltymysten mukaan. Taikinan annetaan kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen siitä leivotaan sämpylät. Sämpylöitä paistetaan 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Perinteisten sämpylöiden sijaan ryhmä voi halutessaan kokeilla tikkupullamaisia nuotiosämpylöitä!

Leipomisesta syntyy aina siivottavaa, joten omien jälkien siivoamista on hyvä harjoitella hoitamaan. Ruuantekopiste on kuitenkin hyvä jättää parempaan kuntoon kuin sen käyttöönsä otti.

5 NASKALIT + HEITTOKÖYSI + HEIKOT JÄÄT

 

Seikkailijat harjoittelevat naskaleiden käyttöä, niiden avulla etenemistä sekä jäällä kierimistä, mieluiten jäällä, jolla saa mahdollisimman todellisen tuntuman tarvittavaan voimankäyttöön. Seikkailijat saavat ensin kokeilla naskaleiden avulla etenemistä vartioittain. Sampo tekee sillä välin radan, johon on merkitty avanto, naskaleiden varassa edettävä matka ja kierien edettävä matka. Harjoittelun jälkeen voidaan pitää nopeuskisa. Kun ensimmäinen on maalissa, lähtee seuraava liikkeelle avannosta. Samalla käydään läpi, mitä tehdä, jos jää pettää alta tai jos huomaa toisen tarvitsevan apua jäällä. Rataan voi tehdä erilaisia heikkojen jäiden riskialueita, esim. Siltoja, virtauskohtia tai keväisiä jäitä. Yksi rasti radalla voi olla heittoköyden heittäminen, sen avulla pelastautuminen sekä vyyhdin oikeaoppinen keriminen.

6 LEIPURI-HAASTE: MAKEA LEIVONNAINEN

 

Laskiaispullien leipominen:

Pullataikina onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 200 g voita 5 dl maitoa 50 g hiivaa 2 dl sokeria 2 rkl kardemummaa 2 tl suolaa 1 kananmuna n. 15 dl vehnäjauhoja Voi sulatetaan mikrossa tai liedellä. Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja joukkoon murennetaan hiiva. Nestettä sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut. Joukkoon sekoitetaan sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Noin puolet jauhoista lisätään desilitra kerrallaan ja taikinaa vatkataan hetken aikaa. Loput jauhoista lisätään taikinaan vähitellen kädellä vaivaten. Loppuvaiheessa lisätään voisula. Noin yksi desilitra jauhoista kannattaa säästää, sillä sen voi lisätä tarvittaessa alustamisen aikana. Taikinaa alustetaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Taikinakulho peitetään liinalla ja taikinaa kohotetaan lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pullataikinasta voi jokainen seikkailija leipoa esimerkiksi itsensä näköisen pullaukkelin, korvapuusteja, voisilmäpullia tai vaikkapa pitkon tulevalle retkelle. Pullia paistetaan 200 asteessa koosta riippuen 8–15 minuuttia

7 HAAVAT JA HIERTYMÄT + PUREMA JA PISTO

 

Seikkailija opettelee tyypillisten retkellä ja kokouksissa syntyvien pienten haavojen hoitoa. & Seikkailija tuntee ampiaisen piston tai kyyn pureman vaatiman perusensiavun. Seikkailija opettelee punkin poistoa ja pureman jälkihoitoa.

Tämän aktiviteetin voi tehdä kololla, ulkona, metsässä tai vaikka partiokämpällä

 

Johtajan tehtävä

  • Sampo huolehtii paikalle riittävästi harjoittelumateriaalia (laastaria, puhdistusainetta tai puhdasta vettä, sidetaitoksia, sideharsoa, näytteeksi rakkolaastareita). Hän kertoo ensin haavojen ja hiertymien hoidosta ja ohjeistaa sitten vartionjohtajat harjoittelemaan vartioidensa kanssa. Sampo antaa palautetta ja opastaa tarvittaessa oikean ensiavun. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varmistaa, että kaikki saavat harjoitella haavojen hoitoa esimerkiksi pareittain.
  • Sampo kertoo joukkueelle ampiaisen pistosta ja kyyn puremasta. Hän ohjeistaa vartiota auttamaan ensiapua tarvitsevaa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii sammon ohjeiden mukaisesti potilaana. Hän kertoo vartiolleen, mitä hänelle on sattunut ja pyytää apua.

 

Toteutusvinkit:

  • Seikkailijat harjoittelevat antamaan erilaisiin haavoihin ja hiertymiin ensiapua. Kukin seikkailija voi toimia vuorollaan potilaana ja ensiavun antajana. Ensiapua voidaan tarvita esimerkiksi pieneen naarmuun, naulaan astuneeseen jalkaan, puukolla veistettyyn sormeen ja kantapäähän syntyneeseen rakkoon.
  • Joukkue keskustelee ensin perusteista ja harjoittelee sitten vartioittain eri tilanteiden avulla. Sampo kertoo vartionjohtajille, mitä heille on "sattunut" ja ohjeistaa vartiota auttamaan ensiapua tarvitsevaa. Vartionjohtajille voi antaa esimerkiksi seuraavanlaisia ohjeita: "Sinua on purrut kyy sääreen. Menet paniikkiin ja juokset ympäriinsä huutaen apua." tai: "Sinua on pistänyt useampi ampiainen, ja yksi pistoista osui kaulaan. Hetken päästä pistoskohta turpoaa todella pahasti ja sinusta tuntuu, ettei henki kulje kovin hyvin." Tarvikkeet: käärmepakkaus, kylmäpakkaus (Epipen-harjoituskynä)

(8/ 9/ 10 HIIHTOLOMA)

 

Lippukunnan yhteinen talviretki

8/9 MUISTELEMISPÄIVÄ

 

Yleistä: Muistelemispäivänä (World Thinking Day) juhlitaan partioystävyyttä, lisätään tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kerätään varoja köyhempien maiden partiotoimintaa varten. Muistelemispäivää vietetään 22.2. joka vuosi. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin, partiotyttöjen ylijohtajan, yhteinen syntymäpäivä. Perinne on jatkunut vuodesta 1926.

Muistelemispäivämateriaali julkaistaan joka vuosi erikseen partio-ohjelma.fi:n. Tsekkaa ajankohtainen materiaali linkin takaa!

Muistelemispäivämateriaali: https://partio-ohjelma.fi/toiminta/muistelemispaeivae

Lisää kokousvinkkejä päivitetään kevään aikana!

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry