Viikko 2: Luovuus-suuntaus
Viikko 3: Tuottaja
Viikko 4: Käsityö
Viikko 5: Ongelmanratkaisu
Viikko 6: Käsintehdyt lahjat
Viikko 7: Kaverikokous: Ilmaisu
Viikko 8: Muistelemispäivä
(Hiihtoloma - vaihtelee alueittain)
Viikko 10: Johtamis- tai vastuutehtävä: Luovuus
Viikko 11: Johtamis- tai vastuutehtävä: Luovuus
Viikko 12: Pienoismalli
Viikko 13: Teemaretken suunnittelu
Viikko 14: Leikinjohtaja
Viikko 15: Juhlan suunnittelu
Viikko 16: Juhlan suunnittelu
Viikko 17: Partioviikko
Viikko 18: Tuottaja 2
Viikko 19: Kohtaamisia metsäpoluilla
Viikko 20: Kauden päättäjäiset ja puhe
Sopimuksen tekeminen. Vartio kirjoittaa yhdessä sopimuspaperin. Sopimuksessa sovitaan yhteiset pelisäännöt seuraavalle puolivuotiskaudelle. Sopimukseen voidaan sisällyttää esimerkiksi tehtävät aktiviteetit ja tapahtumat, joihin osallistutaan. Vartionjohtaja voi esimerkiksi luvata suunnitella hauskat tavat toteuttaa aktiviteetit, luotsi puolestaan järjestää kivan retken ja tarpojat puolestaan osallistua vähintään yhteen lippukunnan varainhankintatapahtumaan. Tarkoitus siis on harjoitella sopimuksen tekemistä ja myös siinä pysymistä. Sopimuksen tekemisessä kannattaa olla riittävän yksityiskohtainen ja sopimus voi myös toimia toimintasuunnitelmana tai ainakin sen pohjana. Lisäksi vartio voi myös halutessaan sopia seurauksista, jos sopimuksen asioita ei noudateta. Luotsin tehtävänä on varmistaa, että seurauksissa ja myös sopimuksen muissa kohdissa pysytellään kohtuullisuudessa.
Vlogi. Vartio ylläpitää videoblogia koko luovuustarpon ajan. Vartio yrittää saada lippukunnan somevastaavaa postaamaan linkkejä vlogiin lippukunnan somekanavilla. Vlogissaan vartio voi esimerkiksi kertoa koloiltojen kuulumisia, testailla retkiruokia tai -tarvikkeita, antaa vinkkejä erilaisiin asioihin tai esitellä paikkakunnan partiotoimintaa.
Ompelu ja neulominen. Tarpojat ompelevat, virkkaavat tai neulovat esimerkiksi vartion omat pipot, paidat tai nuotioviitat. Käsityölehdistä ja internetistä löytyy monia inspiroivia malleja sekä yksinkertaisia kuvauksia erilaisista silmukoista ja saumoista.
Tarpojat jakautuvat noin kolmen hengen ryhmiin. Jokainen ryhmä saa kaksi esinettä (esimerkiksi pilli, tennispallo, naru, säilykepurkki, kuminaru, muovipussi tai muovailuvahaa). Ryhmillä on 10 minuuttia aikaa keksiä leikki, jossa käytetään kyseisiä esineitä. Leikin pitää kestää vähintään noin 3 minuuttia. Lähde: DDS
Tarpojat tekevät ystävännauhoja lahjaksi seuraavalla viikolla olevaa ystävänpäivää varten. Ohjeita nauhojen tekemiselle löytyy esimerkiksi Reppu-kirjasta.
Ystävänpäiväviikolla vietetään kaverikokousta, joten tarpojat voivat kutsua kaverin mukaan kokoukseen. Lisävinkkejä kaverikokouksen järjestämiseen löytyy Kaverikokous-sivulta (partio.fi).
Improvisaatio. Vartio tekee improvisaatioharjoituksia. STOP! Vartiosta valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka aloittavat jonkin tilanteen näyttelemisen (ovat esimerkiksi kauppareissulla). Hetken kuluttua joku tarpojista huutaa ”stop”, jolloin näyttelijät jähmettyvät. Huutanut tarpoja ottaa jommankumman näyttelijän paikan, ja tämä vuorostaan siirtyy vaihtopenkille. Uusi tarpoja keksii uuden tilanteen ja alkaa näytellä sitä (esimerkiksi ryöstää pankin). Harjoituksessa mukana olevan parin on sopeuduttava uuteen tilanteeseen ja näyteltävä mukana. Joku huutaa jälleen ”stop”, vaihtaa paikkaa harjoituksessa pidempään olleen tarpojan kanssa, keksii taas uuden tilanteen, ja näyttelee (esimerkiksi laskee verkkoja veteen). Näyttelemässä voi olla samanaikaisesti 2-3 tarpojaa. Se, joka on ollut lavalla pisimpään, siirtyy aina ensimmäisenä vaihtopenkille. Jokainen osallistuu vuorollaan siten, että näyttelijöiden määrä pysyy samana. Vartionjohtaja kannustaa tarpojia keksimään rooleja, jotka rikkovat perinteisiä stereotypioita esimerkiksi iästä ja sukupuolesta.
Pantomiimi. Tarpoja esittää pantomiimia muille vartion jäsenille. Muut yrittävät esityksen perusteella arvata mistä on kyse. Pantomiimina voi esittää esimerkiksi julkisia henkilöitä, lippukunnan johtajiston jäseniä, jokamiehenoikeuksia, urheilulajeja tai tapahtumia. Vartionjohtaja kannustaa kaikkia osallistumaan. Esityksen jälkeen vartio miettii yhdessä mitä kussakin esityksessä oli hyvää. Mikä sai ymmärtämään mistä on kyse? Tämä on myös hyvä tilaisuus jutella vartion kanssa rooleista ja murtaa stereotypioita. Vartio voi näytellä esimerkiksi rokkimummoa, mopotyttöä, naisnyrkkeilijää tai lasta hoitavaa isoisää. Tunnelman luomiseksi kannattaa aloittaa leikkimällä draamaleikkejä. Kun on ensin esiintynyt ryhmässä, on helpompi laittaa itsensä likoon.
Muistelemispäivänä (World Thinking Day) juhlitaan partioystävyyttä, lisätään tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kerätään varoja köyhempien maiden partiotoimintaa varten. Muistelemispäivää vietetään 22.2. joka vuosi. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin, partiotyttöjen ylijohtajan, yhteinen syntymäpäivä. Perinne on jatkunut vuodesta 1926.
Muistelemispäivämateriaali julkaistaan joka vuosi erikseen partio-ohjelma.fi:n. Tsekkaa ajankohtainen materiaali linkin takaa!
Muistelemispäivämateriaali: https://partio-ohjelma.fi/toiminta/muistelemispaeivae
Tarpoja suunnittelee yksin tai yhdessä parin kanssa kädentaitoihin liittyvän toiminnallisen ja koulutuksellisen tehtävän pienelle ryhmälle seikkailijoita. Aktiviteetti voidaan toteuttaa esimerkiksi käsityöpajana seikkailijoiden koloillassa tai retkellä. Tarpojavartio suunnittelee yhdessä käsityöpajojen laajemmat sisällön, jossa jokainen tarpoja vastaa tarkemmin jonkun osuuden sisällöstä. Tehtävä voi olla mitä tahansa, mitä tarpojat osaavat entuudestaan, ovat itse partiossa harjoitelleet tai jonka he ennen seikkailijoiden tapaamista opettelevat huolella, esimerkiksi erilaiset kädentaidot sisällä tai ulkona, rakentelut, uusi teknologia ja niin edelleen. Aihe tulee kuitenkin valita yhteistyössä seikkailijajoukkueen sammon kanssa, jotta johtamistehtävästä on hyötyä myös heille.
Huom! Tätä aktiviteettia tehdään kahdella peräkkäisellä viikolla niin, että ensimmäisellä kerralla suunnitellaan mitä tehdään ja seuraavan viikolla mennään ohjaamaan suunnitelmien mukainen kädentaitotehtävä seikkailijoille.
Tällä viikolla tarpojat menevät seikkailijoiden kokoukseen ohjaamaan edellisellä kerralla suunnitellun kädentaitoaktiviteetin.
Tarpojat valmistavat kierrätysmateriaaleja hyödyntäen pienoismallin tutusta tai kuvitteellisesta kohteesta, kuten kämpän tai kolon lähiympäristö tai kesäleirialue.
Vartio suunnittelee kevään aikana järjestettävän teemaretken, sopikaa retken ajankohta, jos ei ole jo tiedossa.
Teeman valinnassa voi hyödyntää esimerkiksi ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä: Tarpojavartio valitsee jonkin ajankohtaisen asian teemaksi retkelleen. Kyseessä voi olla esimerkiksi TV-ohjelma, mobiilipeli tai urheilutapahtuma. Suunnitteluvaiheessa tarpojavartio yrittää saada teeman sisällettyä retkeen niin hyvin kuin mahdollista. Jos kyseessä on esimerkiksi peli, voi retken ohjelma pyöriä pelin haasteiden ympärillä siten, että myös retkellä suoritetaan erilaisia ohjelmaformaatista tuttuja haasteita. Jos teemana on elokuva, voi koko retken aikataulu pyöriä elokuvan kertomuksen ympärillä. Vartionjohtaja kannustaa tarpojia kekseliäisiin ratkaisuihin muun muassa siinä, miten esimerkiksi ruokaa voi laittaa teeman mukaan tai miten retken ohjelman sisällön voi suunnitella teeman mukaan. Luotsi huolehtii siitä, ettei suunnitelma jää pelkäksi suunnitelmaksi, vaan suunniteltu retki myös toteutetaan.
Tarpojat toimivat vuoron perään leikinjohtajina. Jokainen opettaa vuorollaan yhden leikin joko omalle vartiolleen tai nuoremmille ryhmille. Samalla tarpojat oppivat uusia leikkejä.
Vinkki:
Vanhat leikit. Jos kololta tai kirjastosta löytyy oikein vanhoja leikkikirjoja, voi tarpoja selailla niitä ja löytää leikkejä, joita partiolaiset leikkivät 1950-luvulla tai 1920-luvulla. Vartio voi leikkiä leikin ja katsoa miten hyvin sen toimii nykypäivänä. Myös Baden-Powellin Partiopojan käsikirjassa on erilaisia harjoituksia, joiden toimivuutta voi testata nykypäivänä.
Tarpojavartion kevätkausi huipentuu majakkaan. Tarpojat järjestävät yhdessä sopimansa juhlan, kuten yrjönpäiväjuhlan, vappujuhlan tai kauden päättäjäiset. Tarpojat aloittavat tällä kerralla juhlan suunnittelun. Juhlan suunnittelussa voi hyödyntää esimerkiksi näitä kysymyksiä:
- Ketä kutsutaan? Oma vartio, muita lippukuntalaisia, kavereita, perheenjäseniä?
- Missä ja milloin juhla järjestetään?
- Mitä juhlissa tehdään, millaista ohjelmaa järjestetään? Ohjelman suunnittelussa voi hyödyntää esimerkiksi kevätkauden aikana harjoiteltuja ohjelmanumeroita.
- Onko juhlissa jotakin tarjoiluja?
Jatketaan juhlan (majakan) suunnittelua. Tämä kerta voidaan käyttää esimerkiksi koristeiden tai kutsujen askarteluun sekä ohjelman harjoitteluun.
Vietetään partioviikkoa lippukunnan tapojen mukaisesti.
Meemi. Tarpojavartio tekee erilaisia meemejä esimerkiksi partiosta, purjehduksesta tai leirielämästä. Vartio pyytää lippukunnan somevastaavaa julkaisemaan niistä parhaimmat.
Tarpoja miettii erilaisin keinoin, mikä metsässä on hänelle tärkeää, ja mitä metsä hänelle merkitsee. Samalla tarpoja tutustuu muiden ajatuksiin samasta aiheesta.
Tarpojat tekevät iltaretken lähimetsään. Samalla tarpojat keskustelevat, millaisia erilaisia käyttötapoja metsällä voi olla. Mitä kokemuksia tarpojille on metsistä? Keskustelussa voidaan hyödyntää myös Metsäsuhdetestiä.
Tarpojat viettävät yhdessä kauden päättäjäisiä nyyttäreiden tai yhdessä valmistetun ruuan äärellä. Samalla jokainen tarpoja pitää vuorollaan puheen muille. Puhe voi olla kiitos kuluneesta kaudesta, puhe tulevan kesän kunniaksi tai ylistys ystävyydelle.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Pikalinkit