Tarpojat

Tarpojat

12-15-åringar

Tarpojaikäkausi kestää 2-3 vuotta, kuitenkin niin, että samoajaksi siirrytään vasta sinä vuonna, jolloin täyttää 15 vuotta. Tarpojien ohjelma koostuu noin puolen vuoden mittaisista tarpoista. Kaikille pakollisia tarppoja ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta. Kolmantena vuonna tehtävät lisätarpot ovat minäminä ja kaupunki.

Tarpot voidaan tehdä missä järjestyksessä tahansa. Suuntausvaiheessa vartio valitsee tai suunnittelee vartionjohtajan ja luotsin tuella itselleen majakan, johon tarppo tähtää ja huipentuu sekä valitsee ne aktiviteetit, joita tekemällä taidot majakkaa varten karttuvat. Majakka on konkreettinen tapahtuma, jossa kokeillaan ja testataan tarpon aikana opittuja taitoja.

Tarppo koostuu pakollisista ja valinnaisista aktiviteeteista. Pakollisia aktiviteetteja on jokaisessa tarpossa viisi. Sen lisäksi jokaisen tarppoon kuuluu vastuu- tai johtamistehtävä. Valinnaisia aktiviteetteja tehdään vähintään neljä tarpon aikana, yksi jokaisesta kasvatustavoitteiden suhteesta. Luotsi ohjaa vartiota valitsemaan itselleen sopivan haastavan tavan toteuttaa jokainen aktiviteetti.

Lisätarpot ovat muiden tarppojen tapaan itsenäisiä majakkaan päättyviä kokonaisuuksia. Niiden sisältö rakentuu samalla tavalla pakollisiin ja valinnaisiin aktiviteetteihin.

Paussit ovat tärkeä osa tarpojien ohjelmaa. Näitä toiminnallisia elämän tärkeiden asioiden äärelle pysäyttäviä harjoituksia tehdään lähes jokaisen tapaamisen ja retken aikana. Tarpojaikäkausi päättyy siirtymään tarpojista samoajiin.

Materiaalia

Tarpojille on vuonna 2023 julkaistu uusi mallitoimintasuunnitelma sekä suunnitelmat kauden kokouksiin. Löydät mallitoimintasuunnitelman tästä.

Lisätietoja tarpojaikäkaudesta löytyy tarpojaluotsin oppaasta. Tulostettava versio oppaasta löytyy tästä.

Tarpojaohjelman päivityksen yhteydessä vuonna 2017 laadittu esittelymateriaali auttaa myös hahmottamaan tarpojaikäkauden rakennetta ja toimintaa, materiaali löytyy tästä (PowerPoint) tai Sway-muodossa tästä.

Kaikki tarpojan aktiviteetit ja vinkit voit tulostaa tästä sekä tarpojien paussit tästä.

 

Muuta materiaalia

Tarpojien rauhankasvatusteemainen taitopäivämateriaali

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry