Tutki rannan vedenlaatua ja roskaisuutta

Kansalaishavainnointi on kiinnostava yhdistelmä tutkimista, leikkimistä, yhteiskunnallista aktiivisuutta ja vaikuttamista. Tutki lähiympäristöäsi, raportoi havaintosi tutkimuskäyttöön ja tee yhteistyötä tutkijoiden kanssa. Askartele oma näytteenotin, leiki mikromuovihippaa, pelaa joensaastumis-maastopeliä, vaikuta somekuvalla tai taiteile roskainstallaatio. 

Ympäristönhavainnointi on mielenkiintoista tekemistä kaikenikäisille! Tiesitkö, että voit raportoida havaintosi tutkimuskäyttöön ja olla näin yksi tieteentekijöistä valtakunnallisessa tutkimuksessa? Suomen ympäristökeskus hyödyntää eri puolella Suomea tehtyjä havaintoja liittyen vedenlaatutekijöihin ja roskaisuuteen. Havaintojen teko on oivaa ohjelmaa kesäleirille, mutta sitä voi tehdä myös säännöllisesti viikkokokouksissa kolon ympäristössä tai innostuessaan partiolainen voi ryhtyä seuraamaan vaikkapa oman kesämökin tai lempiuimapaikan tilaa.

 

Ohjelmapaketti sisältää vedenlaatuun ja roskaisuuteen liittyviä tehtäviä:

  • ohjeet havaintojen tekoon ja raportointiin
  • leikkejä ja pelejä
  • askartelua: valmista oma näytteenotin!
  • tehtäviä sanoista tekoihin -ohjelmapainotukseen liittyen
  • yhteistyötä tutkijoiden kanssa

Ohjelmaa voi toteuttaa kokonaisuutena leirillä tai retkellä tai siitä voi poimia pienempiä kokonaisuuksia koloiltojen ratoksi.

 

Aktiviteetteja varten voi lainata materiaalipaketin Partioasemalta! Kyselyt paketeista pof@partio.fi.

 

 

YHTEISTYÖSSÄ TUTKIJOIDEN KANSSA

 

Partiolaisten tekemät kansalaishavainnot tulevat suoraan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkimuskäyttöön. 

Vedenlaatuhavaintojen avulla laajennetaan tietopohjaa sinilevätilanteesta, vesien lämpenemisestä ja näkösyvyydestä. Sinilevähavaintoja hyödynnetään Syken valtakunnallisessa sinilevätiedotuksessa. Tulokset jäävät kaikille avoimeen käyttöön Järvi & Meriwikiin

Roskaantumistiedoista luodaan ensimmäinen kansallinen arvio sisävesiemme roskaisuustilanteesta ja täydennetään tietoja rannikon roskaantumisesta. Mikromuovihavainnointia testataan ensimmäistä kertaa Suomessa. Havaituista mikromuovimääristä koostetaan arvio, ja sen pohjalta kehitetään mikromuovien kansalaishavainnointia. Tuloksia hyödynnetään Suomen merenhoidon raportoinnissa ja kansainvälisesti EU:n ja HELCOM:in roskatyöryhmissä.

Syke tarjoaa kaikille havainnointiin osallistuville mahdollisuuden osallistua Vuoden havainnoitsija -kilpailuun ja kuulemaan havaintojen tuloksia. Tutkimuksen lisäksi on tärkeää vaikuttaa myös ihmisten tietoisuuteen ja asenteisiin. Siksi haastamme kaikkia osallistujia julkaisemaan somekuvia teemaan liittyen! Lue alta lisää myös Tampereen yliopiston kansalaishavainnoinnin vaikuttavuustutkimuksesta. 

 

Julkaise somekuva (seikkailijat ja sitä vanhemmat)

Suunnitelkaa vesistöjen puolesta tai roskaantumiseen liittyen kantaa ottava valokuva ulkona. Kuvan suunnittelussa saa käyttää mielikuvitusta: voitte tehdä esimerkiksi ympäristötaideteoksen, pukeutua rooliasuihin, tehdä mielenosoituskylttejä tai valita vain erityisen kauniin ja arvokkaan paikan kuvattavaksi. Kuvan voi ottaa myös havaintojen teosta lippukuntanne havainnointipaikalta. Huolehtikaa, että kuvausluvat on kuvissa näkyvillä kunnossa. Kuvan voi toteuttaa myös ilman, että kasvot näkyvät. Jakakaa kuva(t) esimerkiksi lippukunnan Instagram-tilillä ja tägätkää siihen #partioscout ja #SPARKA.

Suomen Ympäristökeskus julkistaa ja palkitsee parhaat #SPARKA-tägätyt somekuvat.

 

Vuoden havainnoitsija! -osallistu kilpailuun

Ilmoittaudu mukaan kisaan: anna-riina.mustonen@syke.fi. Syke palkitsee eniten havaintoja tehneet lippukunnat tai ryhmät.

SANOISTA TEKOIHIN!

 

Kansalaishavainnointi on osa Sanoista tekoihin -ohjelmapainotusta. Tee tekoja, joilla on vaikutusta ympäristön hyväksi! Linkki ohjelmapainotuksen sivuille.

Osana ohjelmapainotusta voitte myös kertoa havainnoistanne ja vaikuttaa myös muihin. Vaikuttakaa taiteen keinoin, kirjoittamalla päättäjille tai paikallislehteen. Jakakaa tietoutta roskaisuudesta, vedenlaadusta ja havaintojen teosta lähiympäristönne asukkaille:

  • Kannustakaa lähiympäristöä havaintojen tekoon
  • Postikortti päättäjille (seikkailijat ja sitä vanhemmat)
  • Vaikuttakaa taiteella: Roskainstallaatio lähikirjastoon tai yleisöpäivään vanhemmille (runot, roskateos, videoita)
  • Kirjoita paikallislehteen (tarpojat ja sitä vanhemmat)

 

Tarkemmat ohjeet ylläoleviin vinkkeihin on koottu tänne.

TUO TEEMA LEIRIARKEEN

 

Teemaa voi tuoda mukaan myös muuhun leiriarkeen:

 

Pisteet pesuaineille

Leiriolosuhteissa on erityisen tärkeää, että käytetyt pesuaineet ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Mutta mistä tietää, mikä pesuaine on ympäristölle harmiton? Joukkue järjestää näyttelyn ympäristömerkityistä shampoista ja muista pesuaineista ja ottaa samalla selvää, millä perusteella ne ovat saaneet ympäristömerkinnän. Miten niiden tuoteselosteet eroavat muista pesuaineista? Lopuksi seikkailijat valitsevat Päivän Pesuaineen, joka on joukkueen mielestä sekä ympäristöystävällinen että hyvä käyttää.

 

Kasvisruokapäivä

Suomen vesistöjen suurin ongelma on yleensä rehevöityminen. Iso osa rehevöittävistä ravinteista on peräisin maataloudesta. Etenkin lihantuotanto kuormittaa vesistöjä. Joukkue järjestää retkellä yhden tai useamman kasvisruokapäivän ja kokeilee yhdessä jotakin uutta ja maukasta reseptiä.

 

Roskien lajittelu

Lajitelkaa leirin roskat ja viekää jätteet niille varattuihin keräysastioihin.

Leikit ja muu aiheeseen liittyvä ohjelma

Kansalaishavainnoinnin yhteyteen sopivia leikkejä, pelejä ja muuta aiheeseen liittyvää ohjelmaa on koottu erilliselle sivulle.

Leikkejä ja pelejä

  • Maastopeli vedenlaadusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä (kohdennettu erit. seikkailijaikäisille)
  • Roskabingo (sudenpennusta alkaen)
  • Mikromuovihippoja (sudenpennut, seikkailijat)
  • Vesileikkejä (sudenpennut, seikkailijat)

 

Taidetta ja tutkimista

  • Kehykset (sudenpennut, seikkailijat)
  • Ötökän elämää (sudenpennuista ylöspäin)
  • Linnut kiikarissa (sudenpennuista ylöspäin)

 

Porinoita ja pohdintoja eri ikäkausille

  • Porinaryhmät vedestä (sudenpennut, seikkailijat)
  • Lähivesistön aarrekartta (seikkailijat)
  • Piirretään vesien sankari (tarpojat)
  • Kenen vastuulla? (samoajat)
  • Kestävä kehitys (vaeltajat)

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry