Sudenpentujen mallitoimintasuunnitelma (kevät)

Tältä sivulta löydät sudenpentujen kevään mallitoimintasuunnitelman ja esimerkit kokousten ohjelmasta.

Kevätkauden aikana tehdään Partioperinne-, Ilmastosankari- ja Retki-jälkiä. Lisäksi toimintasuunnitelmaan on otettu mukaan Tervetuloa-jäljen aktiviteetteja, joita voi tehdä samalla erityisesti jos laumassa on aloittanut kauden aikana uusia sudenpentuja.

KEVÄÄN AIKATAULU

 

Ohjeet kokousten toteuttamiseen löytyvät myös tältä sivulta.

 

Viikko 2 Kimin tarina

Viikko 3 Tiedän miksi talvi on tärkeä Suomen luonnossa

Viikko 4 Tutustun retkikeittimeen

Viikko 5 Säähavaintoja

Viikko 6 Tutustun entisajan partiointiin

Viikko 7 Ystävänpäiväviikko ja kaverikokouus

Viikko 8 Muistelemispäivä

(Viikko 9 Talviloma)

Viikko 10 Lelunvaihtopäivä

Viikko 11 Retkelle pukeutuminen

Viikko 12 Earth Hour

Viikko 13 Tiedän mitä tarvitaan mukaan retkelle

Viikko 14 Suunnittelen retken yhdessä laumani kanssa

Viikko 15 Istutan puun tai kasvin

Viikko 16 Partiopukeutuminen

Viikko 17 Partioviikko

Viikko 18 Osallistun majoitteen pystyttämiseen

Viikko 19 Kansalaishavainnointi

Viikko 20 Teen itselleni järkevät retkieväät

VIIKKO 2 KIMIN TARINA

 

Alkuleikki: Jos laumaan on tullut uusia sudenpentuja, käydään kaikkien nimet läpi. Sen jälkeen leikitään nimileikkiä: Akela huutaa yhden sudenpennun nimen. Muiden tehtävä on mahdollisimman nopeasti muodostaa piiri tämän henkilön ympäri.

 

Akela lukee sudenpennuille Kimin tarinan. Tarina löytyy esimerkiksi Partiowikistä. Lauma kokeilee yhdessä erilaisia Kimin kokeita. Kimin koe testaa huomiokykyä, tarkkaavaisuutta, eri aistien käyttöä ja muistia.

Kimin tarina: https://fi.scoutwiki.org/Kimin_tarina

 

Esimerkki Kimin kokeesta: laumalla on hetki aikaa katsoa pöydällä olevia esineitä. Tämän jälkeen sudenpennut peittävät silmänsä ja akela (tai yksi sudenpennuista) ottaa jonkin esineen pois. Tämän jälkeen leikkijät avaavat silmänsä ja yrittävät keksiä, mikä esine puuttuu. Esineiksi leikkiin sopivat esimerkiksi erilaiset partiotavarat tai partiomerkit.

 

Lopuksi voidaan leikkiä teemaan sopivaa Noita-akka Pompelipossa -leikkiä: Valitaan leikkijöistä yksi, josta tulee Pompelipossa. Hän menee viereiseen huoneeseen, apuvälineenä hänellä on huopa. Muut leikkijät liikkuvat vapaasti huoneessa. Kun noita-akka saapuu huoneeseen, huuta hän :”Noita-akka Pompelipossa tulee”, tällöin leikkijät kyykistyvät maahan ja sulkevat silmänsä. Pompelipossa peittää jonkun leikkijän huovalla, muut saavat luvan annettua arvata, kuka on huovan alla peitettynä. Oikein arvanneesta tulee seuraava Pompelipossa.

VIIKKO 3 TIEDÄN MIKSI TALVI ON TÄRKEÄ SUOMEN LUONNOSSA

 

Lauma tutkii lumen merkitystä luonnossa.

Alkuleikki: Palloralli: Yritetään yhdessä ryhmänä toimien saada mahdollisimman monta palloa kulkemaan ringissä yhtä aikaa. Samalla harjoitellaan keskittymistä ja yhdessä toimimista. Sudenpennut seisovat piirissä. Akela pyytää harjoituksen aloittajaa ottamaan sanomalehtipallon ja heittämään se haluamalleen henkilölle. Tämä heittää pallon taas eteenpäin seuraavalle henkilölle ja näin jatketaan koko kierros niin, että jokainen saa pallon kerran käsiinsä. Kierroksen viimeinen heittää pallon ensimmäiselle heittäjälle. Sama kierros heitetään uudestaan niin, että jokainen muistaa keneltä pallon sai, ja kenelle sen heitti. Tämän jälkeen ensimmäinen heittäjä alkaa heittää uusia palloja piiriin. Joka kerta pallon heittojärjestys on sama. Lopulta palloja voi olla kymmeniä piirissä menossa. Jos palloa ei saa kiinni tai se törmää toiseen palloon, kannattaa pallo jättää siihen ja odottaa seuraavaa palloa. Heittelyä jatketaan niin kauan kuin palloja riittää. Tarvikkeet: Sanomalehdestä rytistettyjä ja maalarinteipillä ”sidottuja” sanomalehtipalloja. Palloja tulee olla vähintään yhtä monta kuin harjoitukseen osallistujaa, mieluusti reilusti enemmän. Lähde: MLL: Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen

 

Lauma leikkii norpan pesä -leikkiä:

Saimaannorppa tarvitsee talvisin lunta! Se tekee pesän jään päällä olevaan lumikinokseen ja synnyttää sinne kuutin kevättalvella. Leikitään kokouksessa norpan pesää: Yksi leikkijöistä saa olla norppaemo ja toinen kuutti. Loput leikkijät muodostavat tiiviin piirin norppien ympärille ja kumartuvat toisiaan kohti siten, että norppien ympärille muodostuu turvallinen pesä. Jos halutaan, voidaan vielä levittää peitto leikkijöiden päälle tiivistämään pesää. Akela ryhtyy ketuksi ja tulee haistelemaan pesää ulkopuolelta. Kettu haistelee ja tutkii pesää melko äänekkäästi ja vähän tunkeilevasti mutta ei pyri väkisin pesän sisälle. Pesä on niin tukeva, ettei kettu pääse sen sisälle vahingoittamaan kuuttia. Lisää norppaan liittyviä vinkkejä löydät Saimaan kuutti ja lumiukko -oppaasta. (Lähde: WWF)

 

Leikin jälkeen luetaan Saimaan kuutti ja lumiukko -tarina (WWF:n materiaalista): https://wwf.fi/app/uploads/a/7/8/kuittmrln8bspj5o69kj5b/saimaan-kuutti-ja-lumiukko-2019-web.pdf

VIIKKO 4 TUTUSTUN RETKIKEITTIMEEN

 

Tarvikkeet: retkikeittimet ja polttoaine/kaasu, tulitikut, juomavettä, teetä/mehua/kaakaota/, mukit kaikille.

 

Sudenpennut harjoittelevat retkikeittimen kokoamista, turvallista käyttämistä ja purkamista.

Sudenpennut voivat harjoitella retkikeittimen kokoamista ja purkamista erilaisina kilpailuina: kuka saa opetuksen jälkeen retkikeittimen nopeimmin kootuksi ja takaisin pakettiin? Osaavatko sudenpennut koota ja purkaa keittimen silmät kiinni? Kokoamisesta ja purkamisesta saa myös aikaiseksi hyvän viestileikin, jossa joukkueen ensimmäinen kokoaa trangian ja seuraava purkaa, kolmas taas kokoaa. Toinen vaihtoehto on, että haetaan trangian palasia viestinä, kunnes joukkueella on kaikki palaset. Sen jälkeen on aika koota trangia. Nopein joukkue voittaa.

Kun retkikeittimen kokoamista on ensin harjoiteltu, siirrytään ulos kokeilemaan retkikeittimen käyttöä käytännössä. Lauma valmistaa retkikeittimellä jotakin helppoa, esimerkiksi kuumaa mehua tai teetä, jotta sudenpennut oppivat myös käyttämään retkikeitintä oikeaoppisesti.

Tarvittaessa vinkkejä retkikeittimen käyttöön löytyy Youtube-videolta

 

Lopetus: Lauma tutustuu iltahiljentymisen yhteydessä lippukunnan huivimerkin sekä koko lippukunnan tarinaan. Mitä huivimerkissä olevat kuviot symboloivat? Milloin lippukunta on perustettu ja millaisia jännittäviä seikkailuja sen vuosiin mahtuu? Tarvittaessa Akela voi pyytää pidempään lippukunnan toiminnassa mukana olleen jäsenen kertomaan lippukunnasta.

VIIKKO 5 SÄÄHAVAINTOJA

Alkuleikki lauman toiveiden mukaan

Säähavaintoja

Lauma tekee säähavaintoja koloillassa. Lauma voi esimerkiksi mitata lumen syvyyttä erilaisissa paikoissa tai mitata lämpötilaa. Havaintoja verrataan pitkän aikavälin säähavaintoihin ja mietitään, onko tänään vuodenaikaan nähden tavallinen vai erikoinen sää.

Lauma voi myös perustaa oman sääpäiväkirjan, johon kirjataan yhdessä havaintoja jokaisen kokoontumiskerran yhteydessä.

Loppuhiljentymisenä keskustellaan lauman nimestä ja etenkin jos laumassa on aloittanut tänä vuonna uusia, kerrotaan miten nimi on valittu. Lopuksi lauma keksii yhdessä tarinan, joka liittyy lauman nimeen tai tunnuseläimeen niin, että jokainen saa vuorollaan kertoa yhden lauseen/pienen pätkän tarinaa. Jos esimerkiksi lauman nimi on Ketut, voisi tarina alkaa: ”Olipa kerran Kettu-lauma, joka eleli (paikkakunnan) lähimetsässä…”.

VIIKKO 6 TUTUSTUN ENTISAJAN PARTIOINTIIN

Lauma tutustuu entisajan kolkka- tai tonttutapoihin. Akela voi pyytää esimerkiksi jonku entinen kolkan tai tontun kertomaan vanhoista ajoista. Lauma voi myös tehdä jonkun vanhoissa ohjelmissa olleen suorituksen, kuten kengänkiillotuksen, huivin pesun ja silityksen, sukan parsimisen tai sitten jonkun työn vieraan johdolla.

VIIKKO 7 YSTÄVÄNPÄIVÄVIIKKO

 

Ystävänpäiväviikolla voi viettää kaverikokouksen, eli kutsua kavereita tutustumaan partioon.

 

Tutustun laumani kanssa muiden maiden partiotapoihin

Akela pohtii etukäteen erilaisia väittämiä muiden maiden partiolaisista ja partiotavoista. Väittämä on joko tosi tai epätosi. Sudenpennut juoksevat väittämäjuoksussa paikasta toiseen sen perusteella mitä mieltä väittämästä ovat. Väittämät voivat olla esimerkiksi: "Ole valmis" on partiolaisen tunnus kaikkialla maailmassa. - totta, paikallisella kielellä toteutettuna Kaikilla maailman partiolaisilla on partiohuivi. - epätosi, partiopaita on vakio ja huivi on paikallisen päätöksen tulos. Kaikki maailman partiolaiset toimivat partio-ohjelman mukaisesti. - totta, mutta partio-ohjelma on paikallisten tarpeiden ja kulttuurin mukaan painotettu Partioon kuuluu kaikkialla maailmassa leikki. - totta, partio on leikkiin ja toimintaan perustuva nuorisoliike. Tytöt ja pojat toimivat kaikkialla maailmassa samoissa ryhmissä. - epätosi, toiminta on monessa maassa jaoteltu sukupuolittain Thaimaassa partio on osa koulua. - totta Islannissa sisaruspiirissä on oikea käsi vasemman päällä. - totta, ja sama myös joissakin muissa maissa Yhdysvalloissa partiotytöt keräävät varoja myymällä keksejä. - totta

VIIKKO 8 MUISTELEMISPÄIVÄ

 

Lauma viettää muistelemispäivää. Muistelemispäivänä (World Thinking Day) juhlitaan partioystävyyttä, lisätään tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kerätään varoja köyhempien maiden partiotoimintaa varten. Muistelemispäivää vietetään 22.2. joka vuosi. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin, partiotyttöjen ylijohtajan, yhteinen syntymäpäivä. Perinne on jatkunut vuodesta 1926.

WAGGGS julkaisee vuosittain muistelemispäivämateriaalin, joka julkaistaan suomeksi käännettynä alkuvuodesta.

Muistelemispäivämateriaali ja muuta tietoa muistelemispäivästä löytyy sivulta https://partio-ohjelma.fi/toiminta/muistelemispaeivae

(VIIKKO 9 TALVILOMA)

Talviloma (vaihtelee paikkakunnittain), ei partiota.

VIIKKO 10 LELUNVAIHTOPÄIVÄ

 

Lauma järjestää keskenään tai toisen lauman kanssa lelujen, kirjojen tai muiden tavaroiden vaihtopäivän, jossa jokainen sudenpentu tuo laumailtaan mukanaan yhden lelun, josta on valmis luopumaan. Lelut kootaan yhteiseen pöytään, ja jokainen saa kotiinviemisiksi "uuden" lelun. Lauma voi kutsua lelunvaihtotorille myös muut lippukunnan sudenpennut.

Lelunvaihtopäivän yhteyteen sopivia vinkkejä (Lähde: WWF):

  • Lelunvaihtopäivän yhteydessä voidaan syventyä tavaroiden elinkaareen. Sudenpentujen kanssa voi käsitellä tavaroiden kestävyyttä ja kierrätystä seuraavalla tavalla: Aluksi keskustellaan siitä, että tavarat kestävät kauemmin, kun välität ja pidät niistä huolta. Maapallo hikoilee, jos on jatkuvasti valmistettava uutta. Tämän jälkeen keskustellaan aiheesta: - Onko jokin tavara mennyt rikki lähiaikoina? Miksi se meni rikki? - Minkälaiset tavarat menevät helposti rikki? Minkälaiset kestävät? - Miten voit auttaa tavaroita kestämään pidempään? - Mitä tavaroita voi korjata? Mitä tavaroita kotona on korjattu?
  • Toimintavinkki: Voi korjata/ei voi korjata –leikki. Yhdessä huoneen nurkassa on ”korjauspaja” ja toisessa nurkassa ”roskis”. Leikkijät ovat vapaasti tilassa. Ohjaaja sanoo yhden tavaran, esim. ”kirja meni rikki”. Leikkijät, joiden mielestä kirjan voi korjata, juoksevat ”korjauspajaan”, muut ”roskikseen”. Ohjaaja kysyy korjauspajan lapsilta, ”millä voisit korjata kirjan?”. Jos kaikki ovat juosseet roskikseen, kysytään, miksi ei voi korjata. Sen jälkeen taas juostaan vapaasti. Sopivia esineitä ovat esimerkiksi: kampa, juomalasi, housut, CD-levy, muovinukke, leikkiauto, pyörä, hattu, palapeli.
  • Toimintavinkki: Etsikää kotona kaapeista tai varastosta käyttämättömiä tavaroita (vaatteita, purkkeja, nappeja, koristeita, pusseja) ja keksikää niille uusi käyttötapa. Jokainen voi tuoda mukanaan yhden esineen tai tavaran, jolle on kotona keksitty uusi käyttö. Voitte myös valmistaa niistä uusia tavaroita: soittimia, nukkeja, pelejä, naamareita.

VIIKKO 11 RETKELLE PUKEUTUMINEN

 

Tarvikkeet: lehdistä leikattuja kuvia ihmisistä erilaisissa asuissa, eri sääolosuhteisiin sopivia vaatteita ja muita retkeiltytarvikkeita

Alkuleikki lauman toiveiden mukaan

Sudenpentu oppii pukeutumaan sääolosuhteet huomioon ottaen. Vaikka asiaa voi harjoitella kokouksessa täytyy sudenpennun saada myös kokemus pukeutumisestaan retkiolosuhteissa ulkona.

Akela on leikannut etukäteen lehdistä mainoskuvia ihmisistä. Niitä voi etsiä myös netistä. Sudenpentujen tehtävänä on arvioida soveltuisivatko kuvissa olevien ihmisten vaatetus retkelle. Lähde: Norges speiderforbund

Lauma leikkii vaateviestiä, johon tarvitaan erilaisia varusteita, esimerkiksi kumisaappaat, pipoja ja sadetakkeja. Akela huutaa säätilan, ja joukkueen jäsenet valitsevat vuorollaan sen mukaisen varustuksen, kiertävät juosten määrätyn kohteen ja palaavat takaisin. Kun vaatteet on riisuttu, on seuraavan säätilan ja joukkueen jäsenen vuoro.

VIIKKO 12 EARTH HOUR

 

Tämän viikon lauantaina vietetään WWF:n Earth Houria. Earth Hourin voi huomioida lauman toiminnassa esimerkiksi tekemällä yhdessä kasvisruokaa Earth Hourin sivuilta löytyvillä ohjeilla: https://wwf.fi/earthhour/ideat/parhaat-earth-hour-reseptit/

Kokouksen loppuun sopii WWF:n materiaaleista löytyvä Matka luonnon monimuotoisuuteen -kuunnelma

Lisää erityisesti partiolaisille suunnattuja Earth Hour -vinkkejä löytyy WWF:n sivuilta.

VIIKKO 13 TIEDÄN MITÄ TARVITAAN MUKAAN RETKELLE

 

Sudenpentu tietää, mitä varusteita yöretkelle tarvitaan ja osaa itse pakata varusteensa reppuun. Sudenpentu saa kokemuksen siitä, mihin mitäkin tavaraa retkellä tarvitaan.

Akela ottaa mukaansa valmiiksi pakatun esimerkkirepun, jonka sisältöön tutustutaan. Reppuun pakattavia tarvikkeita voi olla esimerkiksi: juomapullo, istuinalusta, ruokailuvälineet (muki, lautanen, lusikka, haarukka, veitsi) kangaspussissa, puukko, tulitikut, sadevaatteet, vaihtovaatetta, nenäliinapaketti. Yöretkelle lisäksi ainakin makuupussi ja alusta, yöpuku, henkilökohtaiset hygieniavälineet.

 

Leikkejä:

  • Repunpakkausviesti: Lauma pakkaa viestinä reppuun yöretkitavarat. Tavarat voidaan valita isosta tavarakasasta. Viestissä voi olla apuna myös varusteluettelo.
  • Sudenpennut leikkivät muistileikkiä Lähdin retkelle ja otin mukaani... Jokainen keksii jonkun retkellä tarvittavan tavaran ja lisää sen luettelon jatkoksi. Ensimmäinen: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan." Toinen: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan ja istuinalustan." Kolmas: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan, istuinalustan ja otsalampun." jne.

VIIKKO 14 SUUNNITTELEN RETKEN YHDESSÄ LAUMANI KANSSA

 

Kokouksen aluksi voidaan leikkiä edelliseltä viikolta tuttua leikkiä. Lähdin retkelle ja otin mukaani... Jokainen keksii jonkun retkellä tarvittavan tavaran ja lisää sen luettelon jatkoksi. Ensimmäinen: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan." Toinen: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan ja istuinalustan." Kolmas: "Lähdin retkelle ja otin mukaani makuualustan, istuinalustan ja otsalampun." jne.

Tämän kokouksen aiheena on lauman retken suunnittelu. Retken ajankohta sovitaan erikseen, mutta sudenpennuille on hyvä ohjeistaa tässä vaiheessa, että suunnitellaanko päivä- vai yöretkeä, ollaanko menossa kämpälle, lähimetsään, vai voidaanko retkikohteita tässä vaiheessa ideoida vielä vapaasti?

Akela johtaa suunnittelua ja keskustelua sekä auttaa laumaa tekemään päätöksiä. Nuori lapsi ei välttämättä pysty itse yksin keksimään vaihtoehtoja. Valitseminen voi olla hankalaa myös, mikäli vaihtoehtoja on liian monta. Akela pitää kuitenkin huolen siitä, että sudenpennuilla on myös oikeasti mahdollisuus vaikuttaa retken sisältöihin.

Vinkki: Sudenpennut kiertävät pentueittain retkensuunnittelurasteilla. Yhdellä rastilla he pääsevät ehdottamaan, mitä kaikkea retkellä olisi kiva tehdä; suunnistusta, veistelyä, maastorataa vai makkaranpaistoa? Sudenpennut voivat ehdottaa myös tiettyä jälkeä, jonka ympärille retki voidaan suunnitella. Akela voi etukäteen valita muutaman jäljen, joista lauma saa äänestää kiinnostavimman. Toisella rastilla sudenpennut voivat ehdottaa lempiruokiaan ja kolmannella rastilla voidaan vaikka etsiä kartalta retkikohteen ympäristöstä kiinnostavia käyntikohteita.

VIIKKO 15 ISTUTAN PUUN TAI KASVIN

 

Lauma istuttaa yhdessä puun tai pensaan kolon pihalle tai jokainen sudenpentu idättää itselleen jonkin viherkasvin. Lauma seuraa kasvien kasvua ja huolehtii niistä.

Vinkki: Lauma kylvää siemeniä ja kasvattaa niistä versoja. Ohjeita versojen kasvatukseen löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta

VIIKKO 16 PARTIOPUKEUTUMINEN

 

Sudenpentu tutustuu sudenpennun partioasuun. Hän tuntee tilanteita, joissa partioasua kuuluu käyttää. Sudenpentu opettelee tunnistamaan yleisimpiä partioasun merkkejä.

Lauma askartelee kartongista ison sinisen sudenpentupaidan kokoushuoneen seinälle. Leikataan isosta sinisestä kartongista sudenpentupaita. Tutustutaan sudenpentujen eri merkkeihin esimerkiksi Sudenpennun jäljet -kirjan avulla. Jokainen sudenpentu askartelee ja piirtää jokin sudenpennun merkeistä paperista sudenpentupaitaan. Sudenpennut voivat ottaa mallia kirjassa olevista merkeistä. Sen jälkeen liimataan merkit yhdessä kartonkiseen sudenpentupaitaan. Askarrellaan sudenpentupaitaan myös lippukunnan oma huivi.

Jos lauma on menossa lippukunnan yhteiseen partioviikon tapahtumaan, jossa käytetään partioasua, voidaan myös tutustua, millaisia merkkejä muilla ikäkausilla tai aikuisilla on.

VIIKKO 17 PARTIOVIIKKO

 

Lauma osallistuu lippukunnan yrjönpäiväjuhlaan tai muuhun partioviikon tapahtumaan lippukunnan perinteiden mukaisesti.

Partioviikko on myös hyvä hetki partiolupauksen antamiseen, mikäli laumassa on sudenpentuja, jotka eivät ole aiemmin antaneet lupausta.

VIIKKO 18 OSALLISTUN MAJOITTEEN PYSTYTTÄMISEEN

 

Sudenpentu on mukana pystyttämässä lippukunnassa tavallisesti käytössä olevaa majoitetta. Majoitteiden pystyttämistä voi harjoitella koloillassa kolon lähimaastossa, mutta askel sopii hyvin myös yhdistettäväksi retken tai leirin ohjelmaan. Majoitteen pystyttämisessä sudenpennut voivat hyvin opetella myös solmuja, joita pystyttämisessä tarvitaan.

Vinkki: Sudenpennut pystyttävät teltan akelan opastuksella. Jos ja kun intoa riittää, voidaan lauma kokeilla pystyttää kaikki lippukunnasta löytyvät majoitteet. Vinkkejä laavun pystyttämiseen löytyy videolta Suomen Partiolaisten Youtube-kanavalta

VIIKKO 19 KANSALAISHAVAINNOINTI

 

Lauma osallistuu kansalaishavainnointiin. Ohjeita kansalaishavainnointiin löytyy Suomen Partiolaisten ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä kansalaishavainnoinnin ohjelmapaketista: https://partio-ohjelma.fi/ajankohtaista/kansalaishavainnointi-ohjelmapaketti. Lauma voi valita sopivat havainnot oman kiinnostuksen mukaan:

 

Vedenlaadun havainnot

 

Roskaisuushavainnot

 

Havaintojen jälkeen lauma keskustelee havainnoistaan ja miettii, mitä havaintoihin liittyvää lauma haluaa kertoa muille.

Huolestuttaako jokin asia Suomen vesistöjen tilassa tai roskaisuudessa? Pitäisikö kiittää jotakuta päättäjää tai muuta toimijaa hyvästä työstä ympäristön hyväksi? Vesistöjä ja roskaantumista koskevia päätöksiä tehdään kaikilla tasoilla: kansainvälisessä yhteistyössä, valtakunnan päätöksen teossa sekä paikallisesti. Päätösvaltaa on sekä vaaleilla valituilla edustajilla että esimerkiksi yritysten johtajilla. Kirjoittakaa postikortteja valitsemillenne päättäjille ja lähettäkää ne heille. Kertokaa, mitä luonto teille merkitsee ja mitä toivotte päättäjiltä. Kirjoittakaa kohteliaasti mutta napakasti ja allekirjoittakaa kortit.

Tarvikkeet: postikortteja, postimerkkejä ja päättäjien osoitteita

VIIKKO 20 TEEN ITSELLENI JÄRKEVÄT RETKIEVÄÄT

 

Lauman kevätkauden päätöskerralla voidaan järjestää picnic-retki lähimaastoon tai puistoon. Retkelle varataan retkieväät, tarvittaessa eväitä voi valmistella kololla ennen ulos lähtemistä. Eväiksi sopivat esimerkiksi täytetyt leivät, hedelmävartaat tai kevään kunniaksi kakku tai jäätelöannoskin.

RETKI

 

Lauma tekee kauden aikana yöretken. Retki voi suuntautua kämpälle tai metsään sudenpentujen taito- ja kokemustason mukaan. Jos sudenpennut ovat vielä kokemattomia retkeilijöitä, kannattaa retki suunnata leirikeskukseen tai kämpälle. Ensimmäistä kertaa yöretkellä olevalle sudenpennulle riittää paljon haastetta itsestään ja tavaroistaan huolehtimisessa.

Sudenpentu harjoittelee kotoa poissa olemista ja omista tavaroistaan huolehtimista. Lauma nauttii luonnosta, leikkii, tekee ruokaa ja ruokailee ja kartuttakaa retkeilykokemusta. Retkeen on helppo yhdistää askelia myös muista jäljistä: sudenpennut voivat sytyttää nuotion ja veistellä makkaratikkuja tai tehdä trangialla retkiruokaa ja tutkia kasveja. Lauma voi myös kerrata retken yhteydessä kauden aikana opittuja taitoja.

Sudenpentu opettelee, miten hygieniasta voi pitää huolta retkellä ja oppii huolehtimaan käsien- ja hampaiden pesusta retkelläkin.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry