Sudenpentujen mallitoimintasuunnitelma (kevät)

Tältä sivulta löydät sudenpentujen kevään mallitoimintasuunnitelman ja esimerkit kokousten ohjelmasta.

Kevätkauden aikana tehdään Partioperinne-, Ilmastosankari- ja Retki-jälkiä. Lisäksi toimintasuunnitelmaan on otettu mukaan Tervetuloa-jäljen aktiviteetteja, joita voi tehdä samalla erityisesti jos laumassa on aloittanut kauden aikana uusia sudenpentuja.

KEVÄÄN AIKATAULU

 

Ohjeet kokousten toteuttamiseen löytyvät myös tältä sivulta.

 

Viikko 2 Kimin tarina

Viikko 3 Tiedän miksi talvi on tärkeä Suomen luonnossa

Viikko 4 Tutustun retkikeittimeen

Viikko 5 Säähavaintoja

Viikko 6 Tutustun entisajan partiointiin

Viikko 7 Ystävänpäiväviikko ja kaverikokouus

Viikko 8 Muistelemispäivä

VIIKKO 2 KIMIN TARINA

 

Alkuleikki: Jos laumaan on tullut uusia sudenpentuja, käydään kaikkien nimet läpi. Sen jälkeen leikitään nimileikkiä: Akela huutaa yhden sudenpennun nimen. Muiden tehtävä on mahdollisimman nopeasti muodostaa piiri tämän henkilön ympäri.

 

Akela lukee sudenpennuille Kimin tarinan. Tarina löytyy esimerkiksi Partiowikistä. Lauma kokeilee yhdessä erilaisia Kimin kokeita. Kimin koe testaa huomiokykyä, tarkkaavaisuutta, eri aistien käyttöä ja muistia.

Kimin tarina: https://fi.scoutwiki.org/Kimin_tarina

 

Esimerkki Kimin kokeesta: laumalla on hetki aikaa katsoa pöydällä olevia esineitä. Tämän jälkeen sudenpennut peittävät silmänsä ja akela (tai yksi sudenpennuista) ottaa jonkin esineen pois. Tämän jälkeen leikkijät avaavat silmänsä ja yrittävät keksiä, mikä esine puuttuu. Esineiksi leikkiin sopivat esimerkiksi erilaiset partiotavarat tai partiomerkit.

 

Lopuksi voidaan leikkiä teemaan sopivaa Noita-akka Pompelipossa -leikkiä: Valitaan leikkijöistä yksi, josta tulee Pompelipossa. Hän menee viereiseen huoneeseen, apuvälineenä hänellä on huopa. Muut leikkijät liikkuvat vapaasti huoneessa. Kun noita-akka saapuu huoneeseen, huuta hän :”Noita-akka Pompelipossa tulee”, tällöin leikkijät kyykistyvät maahan ja sulkevat silmänsä. Pompelipossa peittää jonkun leikkijän huovalla, muut saavat luvan annettua arvata, kuka on huovan alla peitettynä. Oikein arvanneesta tulee seuraava Pompelipossa.

VIIKKO 3 TIEDÄN MIKSI TALVI ON TÄRKEÄ SUOMEN LUONNOSSA

 

Lauma tutkii lumen merkitystä luonnossa.

Alkuleikki: Palloralli: Yritetään yhdessä ryhmänä toimien saada mahdollisimman monta palloa kulkemaan ringissä yhtä aikaa. Samalla harjoitellaan keskittymistä ja yhdessä toimimista. Sudenpennut seisovat piirissä. Akela pyytää harjoituksen aloittajaa ottamaan sanomalehtipallon ja heittämään se haluamalleen henkilölle. Tämä heittää pallon taas eteenpäin seuraavalle henkilölle ja näin jatketaan koko kierros niin, että jokainen saa pallon kerran käsiinsä. Kierroksen viimeinen heittää pallon ensimmäiselle heittäjälle. Sama kierros heitetään uudestaan niin, että jokainen muistaa keneltä pallon sai, ja kenelle sen heitti. Tämän jälkeen ensimmäinen heittäjä alkaa heittää uusia palloja piiriin. Joka kerta pallon heittojärjestys on sama. Lopulta palloja voi olla kymmeniä piirissä menossa. Jos palloa ei saa kiinni tai se törmää toiseen palloon, kannattaa pallo jättää siihen ja odottaa seuraavaa palloa. Heittelyä jatketaan niin kauan kuin palloja riittää. Tarvikkeet: Sanomalehdestä rytistettyjä ja maalarinteipillä ”sidottuja” sanomalehtipalloja. Palloja tulee olla vähintään yhtä monta kuin harjoitukseen osallistujaa, mieluusti reilusti enemmän. Lähde: MLL: Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen

 

Lauma leikkii norpan pesä -leikkiä:

Saimaannorppa tarvitsee talvisin lunta! Se tekee pesän jään päällä olevaan lumikinokseen ja synnyttää sinne kuutin kevättalvella. Leikitään kokouksessa norpan pesää: Yksi leikkijöistä saa olla norppaemo ja toinen kuutti. Loput leikkijät muodostavat tiiviin piirin norppien ympärille ja kumartuvat toisiaan kohti siten, että norppien ympärille muodostuu turvallinen pesä. Jos halutaan, voidaan vielä levittää peitto leikkijöiden päälle tiivistämään pesää. Akela ryhtyy ketuksi ja tulee haistelemaan pesää ulkopuolelta. Kettu haistelee ja tutkii pesää melko äänekkäästi ja vähän tunkeilevasti mutta ei pyri väkisin pesän sisälle. Pesä on niin tukeva, ettei kettu pääse sen sisälle vahingoittamaan kuuttia. Lisää norppaan liittyviä vinkkejä löydät Saimaan kuutti ja lumiukko -oppaasta. (Lähde: WWF)

 

Leikin jälkeen luetaan Saimaan kuutti ja lumiukko -tarina (WWF:n materiaalista): https://wwf.fi/app/uploads/a/7/8/kuittmrln8bspj5o69kj5b/saimaan-kuutti-ja-lumiukko-2019-web.pdf

VIIKKO 4 TUTUSTUN RETKIKEITTIMEEN

 

Tarvikkeet: retkikeittimet ja polttoaine/kaasu, tulitikut, juomavettä, teetä/mehua/kaakaota/, mukit kaikille.

 

Sudenpennut harjoittelevat retkikeittimen kokoamista, turvallista käyttämistä ja purkamista.

Sudenpennut voivat harjoitella retkikeittimen kokoamista ja purkamista erilaisina kilpailuina: kuka saa opetuksen jälkeen retkikeittimen nopeimmin kootuksi ja takaisin pakettiin? Osaavatko sudenpennut koota ja purkaa keittimen silmät kiinni? Kokoamisesta ja purkamisesta saa myös aikaiseksi hyvän viestileikin, jossa joukkueen ensimmäinen kokoaa trangian ja seuraava purkaa, kolmas taas kokoaa. Toinen vaihtoehto on, että haetaan trangian palasia viestinä, kunnes joukkueella on kaikki palaset. Sen jälkeen on aika koota trangia. Nopein joukkue voittaa.

Kun retkikeittimen kokoamista on ensin harjoiteltu, siirrytään ulos kokeilemaan retkikeittimen käyttöä käytännössä. Lauma valmistaa retkikeittimellä jotakin helppoa, esimerkiksi kuumaa mehua tai teetä, jotta sudenpennut oppivat myös käyttämään retkikeitintä oikeaoppisesti.

Tarvittaessa vinkkejä retkikeittimen käyttöön löytyy Youtube-videolta

 

Lopetus: Lauma tutustuu iltahiljentymisen yhteydessä lippukunnan huivimerkin sekä koko lippukunnan tarinaan. Mitä huivimerkissä olevat kuviot symboloivat? Milloin lippukunta on perustettu ja millaisia jännittäviä seikkailuja sen vuosiin mahtuu? Tarvittaessa Akela voi pyytää pidempään lippukunnan toiminnassa mukana olleen jäsenen kertomaan lippukunnasta.

VIIKKO 5 SÄÄHAVAINTOJA

Alkuleikki lauman toiveiden mukaan

Säähavaintoja

Lauma tekee säähavaintoja koloillassa. Lauma voi esimerkiksi mitata lumen syvyyttä erilaisissa paikoissa tai mitata lämpötilaa. Havaintoja verrataan pitkän aikavälin säähavaintoihin ja mietitään, onko tänään vuodenaikaan nähden tavallinen vai erikoinen sää.

Lauma voi myös perustaa oman sääpäiväkirjan, johon kirjataan yhdessä havaintoja jokaisen kokoontumiskerran yhteydessä.

Loppuhiljentymisenä keskustellaan lauman nimestä ja etenkin jos laumassa on aloittanut tänä vuonna uusia, kerrotaan miten nimi on valittu. Lopuksi lauma keksii yhdessä tarinan, joka liittyy lauman nimeen tai tunnuseläimeen niin, että jokainen saa vuorollaan kertoa yhden lauseen/pienen pätkän tarinaa. Jos esimerkiksi lauman nimi on Ketut, voisi tarina alkaa: ”Olipa kerran Kettu-lauma, joka eleli (paikkakunnan) lähimetsässä…”.

VIIKKO 6 TUTUSTUN ENTISAJAN PARTIOINTIIN

Lauma tutustuu entisajan kolkka- tai tonttutapoihin. Akela voi pyytää esimerkiksi jonku entinen kolkan tai tontun kertomaan vanhoista ajoista. Lauma voi myös tehdä jonkun vanhoissa ohjelmissa olleen suorituksen, kuten kengänkiillotuksen, huivin pesun ja silityksen, sukan parsimisen tai sitten jonkun työn vieraan johdolla.

VIIKKO 7 YSTÄVÄNPÄIVÄVIIKKO

 

Ystävänpäiväviikolla voi viettää kaverikokouksen, eli kutsua kavereita tutustumaan partioon.

 

Tutustun laumani kanssa muiden maiden partiotapoihin

Akela pohtii etukäteen erilaisia väittämiä muiden maiden partiolaisista ja partiotavoista. Väittämä on joko tosi tai epätosi. Sudenpennut juoksevat väittämäjuoksussa paikasta toiseen sen perusteella mitä mieltä väittämästä ovat. Väittämät voivat olla esimerkiksi: "Ole valmis" on partiolaisen tunnus kaikkialla maailmassa. - totta, paikallisella kielellä toteutettuna Kaikilla maailman partiolaisilla on partiohuivi. - epätosi, partiopaita on vakio ja huivi on paikallisen päätöksen tulos. Kaikki maailman partiolaiset toimivat partio-ohjelman mukaisesti. - totta, mutta partio-ohjelma on paikallisten tarpeiden ja kulttuurin mukaan painotettu Partioon kuuluu kaikkialla maailmassa leikki. - totta, partio on leikkiin ja toimintaan perustuva nuorisoliike. Tytöt ja pojat toimivat kaikkialla maailmassa samoissa ryhmissä. - epätosi, toiminta on monessa maassa jaoteltu sukupuolittain Thaimaassa partio on osa koulua. - totta Islannissa sisaruspiirissä on oikea käsi vasemman päällä. - totta, ja sama myös joissakin muissa maissa Yhdysvalloissa partiotytöt keräävät varoja myymällä keksejä. - totta

VIIKKO 8 MUISTELEMISPÄIVÄ

 

Lauma viettää muistelemispäivää. Muistelemispäivänä (World Thinking Day) juhlitaan partioystävyyttä, lisätään tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kerätään varoja köyhempien maiden partiotoimintaa varten. Muistelemispäivää vietetään 22.2. joka vuosi. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin, partiotyttöjen ylijohtajan, yhteinen syntymäpäivä. Perinne on jatkunut vuodesta 1926.

WAGGGS julkaisee vuosittain muistelemispäivämateriaalin, joka julkaistaan suomeksi käännettynä alkuvuodesta.

Muistelemispäivämateriaali ja muuta tietoa muistelemispäivästä löytyy sivulta https://partio-ohjelma.fi/toiminta/muistelemispaeivae

Lisää kokousvinkkejä päivitetään kevään aikana!

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry